In Oekraïne is de spanning weer om te snijden. De regering in Kiev heeft troepen naar het oosten van het land gestuurd om steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van pro-Russische separatisten.
De Oekraïense leiders hebben het idee dat de rebellen een nieuw offensief gaan uitvoeren op plaatsen die nu nog in handen zijn van het Oekraïense leger. Een van die bedreigde steden is bijvoorbeeld Marioepol, een havenstad in het zuidoosten.
Daarnaast zou ook Charkov gevaar lopen, liet president Petro Porosjenko weten tijdens een persconferentie.
Wet
Hij is erg boos, vanwege de verkiezingen die zondag in de zelfverklaarde rebellenrepublieken Donetsk en Loehansk werden gehouden. De president dreigt daarom een wet in te trekken die meer autonomie zou geven aan de oostelijke regio’s. Volgens Porosjenko hebben de separatisten het vredesplan van begin september verbroken door verkiezingen te organiseren.
In de hoofdstad van Wit-Rusland kwamen de rebellen en Oekraïne begin september een wapenstilstand overeen en een plan tot (duurzame) vrede. Maar sindsdien werd het bestand al verschillende keren geschonden en vielen er weer beschietingen over en weer meerdere doden.
Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko, de grote winnaar van de verkiezingen in Donetsk, is overigens best bereid om opnieuw het gesprek aan te gaan, ook met Porosjenko. Maar dan moet de president wel beseffen dat de volksrepubliek Donetsk nu definitief is afgescheiden van de rest van Oekraïne. Rusland heeft de uitkomst van de verkiezingen overigens erkend.
Bommenwerpers
De NAVO ziet intussen ook weer Russische troepen oprukken richting de grens met Oekraïne. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg blijven Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne trainen en ‘voorzien van militaire uitrusting’. Ook zijn er ‘Russische speciale eenheden in oostelijke delen van Oekraïne,’ waarschuwt de Noor.
De afgelopen zomer, toen de gemoederen tussen Rusland en Oekraïne steeds verder opliepen, waarschuwde het bondgenootschap meerdere keren voor een dreigende Russische inval – die er uiteindelijk nooit kwam. Vorige week meldde de NAVO dat er in een paar dagen tijd zeker negentien Russische bommenwerpers in het EU-luchtruim waren onderschept.
Dat was voor het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, aanleiding te spreken van ‘voortdurend provocatief gedrag’ van de Russen in Europa.