Propaganda: IS ‘exploiteert’ Jordaanse piloot en gijzeling Sydney

'AFP'

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een interview gepubliceerd met de Jordaanse straaljagerpiloot die vorige week in gijzeling werd genomen. Daarnaast pochen de terroristen met de daden van Man Haron Monis, de gijzelnemer van het café in Sydney.

IS publiceert elke maand een Engelstalig propagandablad, Dabiq. In de laatste editie is een interview met de ontvoerde Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh (26) te lezen. Hij vertelt onder meer dat zijn vliegtuig werd geraakt door een raket van de terreurgroep. De straaljager crashte vorige week boven de Syrische stad Raqqa.  De piloot vloog namens Jordanië mee met de internationale coalitie tegen IS.

Ook zegt hij in het terroristentijdschrift dat een collega in een toestel dat met hem mee vloog communiceerde dat er vuur uit een van zijn motoren kwam. Al-Kassasbeh besloot daarop zijn schietstoel te gebruiken en belandde in de rivier de Eufraat, waar hij uit werd gevist en vervolgens ontvoerd door IS-terroristen.

Het interview met al-Kassasbeh eindigt met de vraag: ‘Weet je wat IS met je zal doen?’, waarop hij antwoordt met: ‘Ja, ze zullen me vermoorden.’

‘Wanhoop’

In tegenstelling tot wat al-Kassasbeh in Dabiq zegt, ontkenden de Amerikanen vorige week dat IS verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig. Volgens het Amerikaanse leger exploiteert IS de crash om angst te zaaien.

Australische defensie-analisten denken hier hetzelfde over. IS prijst in de nieuwste editie van Dabiq namelijk ook de Iraanse gijzelnemer Man Haron Monis, die twee weken geleden een café in Sydney in zijn greep hield, en roept op tot meer van dit soort aanvallen. Specialisten noemen het in de Australische krant The Sydney Morning Herald ‘voorspelbaar’ dat IS ook deze actie misbruikt als propaganda.

Haron Monis werd bestempeld als een ‘lone wolf’: iemand die individueel handelt en geen deel uitmaakt van een grotere, georganiseerde groep en volgens Australische autoriteiten is er geen indicatie dat hij de gijzeling in de context van IS pleegde.

‘Ze grijpen alles aan om hun doel te dienen. Hetgene wat ze hier een ‘succes’ noemen was een actie van een duidelijk onstabiel en gestoord individu,’ aldus Allan Behm, een voormalig Australisch defensiekopstuk. Volgens Behm is het feit dat IS de gijzeling als propaganda gebruikt eerder een signaal van wanhoop dan van toenemend succes van de groep.