De Duitse anti-islambeweging Pegida wil maandag opnieuw de straat op in Dresden. De groep heeft een protest gepland voor maandagavond in het centrum van de Duitse stad.
Dat melden verschillende Duitse media maandag. Hoe zat het ook al weer met Pegida? Hieronder vier vragen en antwoorden over de Duitse anti-islambeweging.
1. Waar staat Pegida voor?
Pegida, voluit de ‘Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland’, maakte in oktober zijn opkomst in Dresden. De manifestaties van de groep trekken sindsdien steeds meer geïnteresseerden. De Facebook-pagina van Pegida heeft al meer dan 102.000 likes.
Pegida uit naar eigen zeggen hun afkeer van de ‘overvreemding’ van Duitsland, op een vreedzame manier. Hiermee doelen ze vooral op immigratie, islamisering en radicalisering die Duitsland zouden bedreigen. Volgens Pegida worden de effecten van de politieke islam steeds zorgelijker door de toenemende instroom van islamitische migranten.
2. Hoe organiseert Pegida demonstraties?
De laatste manifestatie van de groep was twee weken geleden en daar kwamen zo’n 17.000 mensen op af. De groep organiseert de protesten veelal via sociale media. Ook de protesten van maandag werden via Facebook aangekondigd.
Vooralsnog is de organisatie alleen nog actief in Dresden, maar in andere Duitse steden als Berlijn en Keulen willen mensen maandag het voorbeeld van Pegida gaan volgen.
3. Wat vinden critici van de groep?
Critici van de beweging waarschuwen voor de agressieve toon van Pegida, die volgens sommigen doet denken aan de stroming die ten grondslag lag aan de opkomst van Adolf Hitler. De demonstraties van Pegida lokken dan ook vaak tegenreacties uit in de vorm van demonstraties voor verdraagzaamheid en tegen racisme. Zo ook weer maandag: de bands Yellow Umbrella en Banda Comunale uit Dresden roepen op tot een ‘Neujahrsputz’ (nieuwjaarsschoonmaak) van discriminatie en vreemdelingenhaat.
Het vorige anti-Pegida-protest voltrok zich onder de slogan ‘Dresden Nazi-vrij’ en trok 4.500 demonstranten.
4. Hoe reageert de Duitse politiek?
De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak afgelopen woensdag in haar nieuwjaarstoespraak haar afkeuring over Pegida uit. Ze riep daarin haar landgenoten op de organisatoren van de demonstraties niet te volgen en noemde het ‘vanzelfsprekend’ dat Duitsland de grotere toestroom aan vluchtelingen, die als gevolg van de grote internationale crises komt, helpt en opneemt.
Ook werd maandag bekend dat de Duitse anti-euro-partij Alternative für Deutschland (AfD) flink verdeeld is over de demonstraties van Pegida: de partijleider neemt afstand van de groep, terwijl veel van zijn partijgenoten openlijk meedoen met de demonstraties.
Oud-bondskanselier Gerhard Schröder riep eerder ook op tot een ‘opstand van de fatsoenlijken’ tegen Pegida. Hij verwijst hierbij ook naar een protest in 2010 na een brandaanslag in Düsseldorf, waarbij 200.000 mensen de straat opgingen om te protesteren tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme.