Amerika heeft de regels voor spionage aangescherpt. De Senaat stribbelde zondag nog tegen, maar kwam woensdagavond toch tot een akkoord.
De USA Freedom Act werd goedgekeurd door de Senaat met 67 stemmen voor – van zowel Democraten als Republikeinen – en 32 tegen. De wet vervangt de Patriot Act, die toenmalig president George Bush instelde na de aanslagen op 11 september 2001. Die wet stond toe dat Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal afluisterden. Wat verandert er nu president Barack Obama zijn handtekening heeft gezet onder de Freedom Act?
Glad the Senate finally passed the USA Freedom Act. It protects civil liberties and our national security. I'll sign it as soon as I get it.
— President Obama (@POTUS44) June 2, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Metadata
De National Security Agency (NSA), die veruit de meeste data verzamelde, mag volgens de nieuwe wet niet meer op grote schaal telefoongegevens van Amerikaanse staatsburgers opslaan. Er komt een einde aan de wettelijke bevoegdheid om willekeurig mensen af te luisteren en telefoongegevens af te tappen en te bewaren.
Inlichtingendiensten kunnen nog steeds telefoons afluisteren, maar de gegevens worden bij de telefoonmaatschappijen opgeslagen en niet meer bij de NSA. De dienst mag geen metadata meer registreren, zoals voorheen. Metadata zijn gegevens over wie met wie belt en mailt, dus niet de inhoud van de telefoongesprekken en e-mails zelf.
Willen inlichtingendiensten de gegevens van telecombedrijven inzien, dan kan dat pas nadat de rechter daarvoor toestemming heeft gegeven.
Weerstand
De NSA begon zondagnacht al met het uitschakelen van de aftapsystemen, nadat de Patriot Act was afgelopen. Eerder stemde de Senaat tegen verlenging van drie belangrijke spionageprogramma’s uit de vorige wet. Onder de tegenstanders waren volksvertegenwoordigers die de wet zelf hebben bedacht.
In 2001 steunde vrijwel heel de Verenigde Staten de Patriot Act, maar tegenwoordig is de weerstand tegen spionage sterk toegenomen. De inlichtingendiensten zouden de privacy van burgers te veel aantasten. Daaraan hebben ongetwijfeld de ‘onthullingen’ van Edward Snowden over de afluistermogelijkheden van de NSA bijgedragen.
Republikeinen verdeeld
De Republikeinen zijn verdeeld over de Freedom Act. Rand Paul, die zich verkiesbaar heeft gesteld als presidentskandidaat, is fel tegenstander van afluistermethodes. Volgens hem is de Patriot Act illegaal en ongrondwettelijk. Zijn partijgenoot John McCain wilde de Patriot Act juist verlengen.
Ook Jeb Bush – mogelijk Republikeins presidentskandidaat – verdedigt de wet van zijn broer. Politie- en veiligheidsdiensten zeggen dat tientallen terreurplannen dankzij de Patriot Act onschadelijk zijn gemaakt.