Hongarije voert vanaf dinsdag een strenger grensbeleid, maar dat weerhoudt migranten er niet van toch naar het land te blijven komen.
Servië weigert veel asielzoekers onderdak te bieden, daarom reizen ze door naar Hongarije. Dat lijkt een kansloze missie, maar dinsdag werd bekend dat de officiële grensovergang honderd migranten per uur zal doorlaten.
https://twitter.com/JeroenAkkermans/status/643725138442211329
Jeroen Akkermans, verslaggever van het RTL Nieuws, laat via Twitter weten dat de asielzoekers de snelweg tussen Servië en Hongarije hebben geblokkeerd. De migranten zitten op de weg en daardoor staan vrachtwagens voor de grenspoort vast.
Noodtoestand
Hongarije heeft intussen een noodtoestand uitgeroepen in twee zuidelijke provincies naar aanleiding van de grote toestroom van asielzoekers. Het land buigt onder de migratiecrisis.
De Hongaarse autoriteiten stellen zich actief op om zoveel mogelijk migranten te weren, maar dat houdt velen niet tegen om toch naar de grensovergang te komen. Bij de grens in de Hongaarse plaats Röszke staan zo’n tweeduizend asielzoekers te wachten om even goed binnen te komen. Een grote groep agenten moet de situatie in toom zien te houden.
Huiszoekingen
Hongarije voert sinds dinsdag een strenger grensbeleid. Een hek houdt migranten tegen die vanuit Servië het land proberen te bereiken.
Illegalen worden teruggestuurd naar Servië; degenen die toch binnenkomen, riskeren een gevangenisstraf van drie jaar. Het aanrichten van vernielingen aan het hek, levert twee jaar extra celstraf op.
De politie en het leger hebben meer bevoegdheden gekregen in het nieuwe beleid. Zij mogen nu ook huizen doorzoeken als ze vermoeden dat daar migranten verscholen zitten.
Maandag was de laatste dag dat Hongarije kon worden bereikt via Servië. Migranten haastten zich om net ‘op tijd binnen te komen’. Voor sommige asielzoekers was het te laat.
Snijden in subsidies
Maandag bereikten de lidstaten van de EU geen politieke overeenstemming over de verdeling van de 160.000 migranten die nu in Hongarije, Griekenland en Italië zitten. Vooral de Oost-Europese landen verzetten zich hevig tegen het verdeelplan. Zij vinden quota geen oplossing voor de migratiecrisis.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dreigt met het snijden in de EU-fondsen voor landen die geen medewerking verlenen aan de opvang van migranten.
De Mazière zegt dinsdag tegen de Duitse zender ZDF dat het tijd is om ‘over drukmiddelen’ tegen weigerachtige landen te praten. Volgens de minister worden er onvoldoende maatregelen getroffen tegen de dwarsliggers.