NAVO verwelkomt Montenegro: Rusland reageert geërgerd

'AFP'

Montenegro is woensdag officieel uitgenodigd om de 29e lidstaat van de NAVO te worden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen ‘zien geen enkel obstakel voor toetreding’ van het kleine Balkanland.

De NAVO tart daarmee de Russen, die eerder waarschuwden dat uitbreiding naar andere Balkanlanden als ‘provocatie’ kan worden gezien. Dimitry Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland met ‘represailles’ zal komen voor de uitbreiding van de NAVO, meldt persbureau Reuters.

‘Opendeurenbeleid’

Lavrov hekelde eerder het ‘onverantwoordelijke opendeurenbeleid’ van de alliantie. Met de verdere uitbreiding zou de NAVO Rusland een boodschap willen sturen: Moskou moeten weten dat het geen controle heeft over de oostwaartse uitbreiding. De NAVO-ministers verbraken vorig jaar officieel het contact met de Russen, nadat zij het schiereiland de Krim annexeerden en daarmee het conflict in oost-Oekraïne begon.

‘Montenegro is het land dat het mogelijk maakt om de kustlijn langs de Adriatische Zee beter te verdedigen,’ zei minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken woensdag. Lidmaatschap van het land zou daarbij volgens Koenders bijdragen aan de stabiliteit in de Balkanregio. ‘Het is het begin van een prachtige alliantie,’ sprak NAVO-chef Jens Stoltenberg.

De laatste twee landen die bij de NAVO kwamen waren Albanië en Kroatië in 2009. Vooralsnog is Servië het enige Balkanland dat niet actief aast op lidmaatschap. De aansluiting moet nog wel door alle 28 landen geratificeerd worden. Dat kan nog twee jaar duren.

Het land maakte eerder deel uit van Joegoslavië en splitste zich later met Servië af als Servië-Montenegro.  In 2006 werd Montenegro een onafhankelijke staat. Sinds december 2010 is het land kandidaat-lid van de Europese Unie.

Klap

Montenegro is met ruim 600.000 inwoners en een leger van ongeveer 2000 man erg klein en heeft de troepenmacht van de NAVO dan ook feitelijk weinig te bieden. Daarbij heeft het land een militair budget van slechts 28 miljoen dollar (24 miljoen euro). Ter vergelijking: Groot-Brittannië gaf vorig jaar 55 miljard uit aan Defensie, de Verenigde Staten naderen de 600 miljard per jaar. De overheid in Montenegro bracht dan ook eerder een rapport uit waarin staat dat er flink in het leger moet worden geïnvesteerd.

Rusland heeft geïrriteerd gereageerd op de uitnodiging: het NAVO-lidmaatschap van Montenegro is een ‘verdere klap’ voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO. De Russische defensiespecialist Viktor Ozerov zei woensdag in de Russische senaat dat alle militaire samenwerking met Montenegro tot een halt wordt gebracht als het land lid wordt.

De regering in Moskou wil niet dat de alliantie zich nog verder uitbreidt met landen waarmee Rusland ‘familiebanden’ koestert. Dat zijn landen die zich onder meer via de orthodoxe kerk, etnische achtergrond of gedeelde geschiedenis in het Sovjet-imperium kunnen identificeren met Rusland. Bijna een derde van de bevolking van Montenegro is etnisch Servisch en bijna driekwart is Servisch-orthodox.