Donald Trump en Bernie Sanders behaalden dinsdagnacht daverende overwinningen bij de voorverkiezingen in New Hampshire. Wat betekent dat voor de verkiezingsrace?
1. Trump is nu écht de favoriet
Ondanks zijn populariteit in de peilingen, verloor Donald Trump in Iowa van Ted Cruz. Even leek het erop dat politieke analisten gelijk kregen: veel van hen voorspelden dat het electoraat niet bereid was om daadwerkelijk op de uitgesproken Trump te stemmen.
Daar kwam dinsdag verandering in. Nu de vastgoedmagnaat een voorverkiezing heeft gewonnen, bovendien met groot machtsvertoon, kan de Republikeinse partij er niet meer omheen: Trump is de belangrijkste gegadigde voor de nominatie.
2. Weinig vertrouwen in Clinton
Bernie Sanders komt uit Vermont – een staat die aan New Hampshire grenst – maar dat is zeker niet de enige verklaring waarom de 74-jarige Sanders zo goed wist te scoren. Net als bij de Republikeinen zijn veel Democratische kiezers boos op beroepspolitici en was er ruimte voor een outsider die de gevestigde orde bekritiseert.
Van de kiezers die aangaven een ‘betrouwbare kandidaat’ te willen, stemde 91 procent op Sanders. De socialistische Sanders – die in zijn overwinningsspeech een politieke revolutie aankondigde – versloeg Clinton zelfs bij vrouwelijke kiezers. Het zijn serieuze problemen voor Clinton, die had gehoopt de Democratische nominatie simpel binnen te kunnen halen.
3. Verrassende Kasich
Er is één gematigde politicus die wel kan terugkijken op een goede uitslag: John Kasich. De gouverneur van Ohio werd verrassend tweede achter Trump, vooral door de steun van onafhankelijke kiezers. Kasichs uitspraken staan in groot contrast met die van Trump, want Kasich is de kandidaat met de meest liberale ideeën bij de Republikeinse partij.
4. Tijd om eruit te stappen?
Maar uiteindelijk waren er in New Hampshire vooral verliezers, zeker bij de lange reeks Republikeinse kandidaten. Van Ben Carson en Carly Fiorina werd weinig verwacht, maar Marco Rubio, Chris Christie en Jeb Bush moesten dinsdag goed scoren. De uitslag (Bush werd vierde, Rubio vijfde en Christie zesde) is vooral problematisch voor Christie, die dinsdagavond naar zijn thuisstaat New Jersey vloog om zijn campagne te heroverwegen.
5. Het begin van een lange race
Omdat de uitslagen in Iowa en New Hampshire sterk van elkaar verschilden, ligt de verkiezingsrace bij beide partijen open. Clinton krijgt niet de kroning waar ze op hoopte, terwijl bij de Republikeinen nog altijd vier, vijf kandidaten denken een goede kans te hebben. De volgende voorverkiezingen hebben over anderhalve week plaats in South Carolina en Nevada.