Dinsdag hebben de voorverkiezingen in New Hampshire plaats: politieke outsiders Donald Trump en Bernie Sanders lijken af te stevenen op een overwinning. Voor gevestigde Republikeinen rest slechts nog de race om de tweede plek.
Trump krijgt in de peilingen gemiddeld 30 procent van de stemmen, zijn eerste belager Marco Rubio komt uit op zo’n 15 procent. Bij de Democraten staat de zelfbenoemde socialist Sanders in de peilingen op 54 procent, oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op 40. Het zou een opvallende uitslag betekenen in een staat waar juist gematigde kandidaten het traditioneel goed doen.
In 2012 won Mitt Romney er bij de Republikeinen, in 2008 wonnen John McCain en Hilary Clinton. De 1,3 miljoen inwoners zijn overwegend blank, en minder religieus en conservatief dan in een staat als Iowa.
Strijd om plaats twee
Gevestigde Republikeinen azen vooral op de tweede plek. Rubio, senator uit Florida, werd verrassend derde werd in Iowa en wil in New Hampshire tweede worden om zijn positie als de populairste gematigde Republikein te bevestigen.
Na zijn zwakke prestatie in een debat afgelopen weekend wordt Rubio bedreigd door een reeks andere Republikeinse kandidaten. Rubio stak tijdens het debat viermaal exact hetzelfde betoog af, wat hem op kritiek kwam te staan van zijn concurrenten. Ted Cruz, goed voor de overwinning in Iowa, staat in de peilingen derde.
Voor de (voormalige) gouverneurs Jeb Bush, John Kasich en Chris Christie zijn de verkiezingen in New Hampshire misschien wel hun laatste kans. Als ze dinsdag geen stemmen trekken, wordt het een lastig verhaal hun campagne voort te zetten. Donoren zullen weglopen en bevriende politici zullen hun steun intrekken.
Niet zeker
Na de teleurstellende uitslag in Iowa – waar Trump maandenlang leidde in de peilingen, maar verloor van Ted Cruz – is de uitgesproken vastgoedmagnaat nog niet helemaal overtuigd van een overwinning in New Hampshire. ‘Jullie moeten gaan stemmen, ook als je ziek bent, je amper kunt bewegen of dichtbij je overlijden bent,’ grapte Trump maandagavond tijdens een campagne-evenement.
Bij de Democraten probeert Hillary Clinton al redenen te vinden voor het verwachte verlies. Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken is Sanders vooral populair, omdat hij uit de naburige staat Vermont komt. Clinton hoopt toe te kunnen slaan in de volgende staten waar verkiezingen worden gehouden: Nevada en South Carolina.