Trump wil steun van ontevreden Democraten

Bij de voorverkiezingen dinsdag in industriestaat Michigan probeert de Repubikeinse presidentskandidaat Donald Trump een strategie uit die Ronald Reagan 36 jaar eerder naar het presidentschap hielp: het overhalen van ontevreden Democratische kiezers.

In Macomb County, Michigan stemde in 1960 nog 63% van de kiezers op de Democraat John F. Kennedy. Tegen alle verwachtingen in wist de Republikein Ronald Reagan in 1980 – met een populistische boodschap die ook ontevreden Democraten aansprak – Macomb County te winnen. De uitslag in Michigan bleek symbolisch voor de grote verkiezingsoverwinning van Reagan.

Vruchtbaar

De huidige koploper bij de Republikeinen vergelijkt zichzelf maar al te graag met de oud-president. In Michigan hoopt Trump de ‘Reagan-Democrats’ weer in het Republikeinse kamp te krijgen.

Michigan is – naast Idaho, Mississippi en Hawaii – een van de vier staten waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden. De bevolking is er overwegend blank, lager opgeleid, en veel mensen zagen hun welvaartsniveau de afgelopen jaren verslechteren: vruchtbare grond voor Trump.

Auto-industrie

‘De auto-industrie blijft hier,’ benadrukte Trump afgelopen dagen tijdens zijn evenementen in Michigan, de staat waar grote fabrieken van Ford, General Motors en Fiat Chrysler zijn gevestigd. De laatste jaren kregen automakers veel kappen te verduren, met het personeel als groot slachtoffer.

Trump belooft voor ze op te komen. Zet Ford het plan om een fabriek in Mexico te openen door? Dan zal Trump niet schromen 35 procent extra belasting op auto’s van dat merk te heffen.

Dump Trump?

De uitgesproken vastgoedmagnaat won al twaalf van de voorgaande voorverkiezingen, maar moest afgelopen weekend toezien hoe concurrent Ted Cruz in Kansas en Maine wist te winnen. Mochten zijn resultaten dinsdag weer tegenvallen, dan kan dat erop wijzen dat de ‘dump Trump’-campagne bij de Republikeinen effect heeft.

Dat wordt echter niet verwacht. In de peilingen in Michigan staat Trump op een comfortabele voorsprong, ook dankzij de steun van onafhankelijken en Democraten.

Volgens de Trump-campagne een signaal dat de zakenman het in de echte verkiezingen onverwachts goed kan doen. Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney zei vorige week juist dat de Republikeinse partij met Trump als kandidaat geen enkele kans op de overwinning zou maken.