Poetins inmenging in Oekraïne moet niet onbestraft blijven, maar de groeiende dodenlijst rechtvaardigt de diplomatieke inspanningen van Angela Merkel en François Hollande.
Is de tijd van praten met Vladimir Poetin niet allang voorbij? Zijn de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel begonnen aan ‘Missie Kansloos’, door te gaan praten in Kiev (donderdag) en Moskou (vrijdag) over een beëindiging van de opgelaaide burgeroorlog in Oost-Oekraïne?
Het vorige bestand, in september gesloten in Minsk, bleek weinig waard. De pro-Russische separatisten zijn opgemarcheerd ver voorbij de in Wit-Rusland afgesproken demarcatielijnen.
Gesneuveld
En dat Rusland de separatisten in het buurland steeds openlijker steunt, lijdt geen twijfel. Zie de zware wapens waarover de voorheen ongeorganiseerde strijders beschikken en waarmee ze het regeringsleger nu terugdringen.
En ook niet te ontkennen zijn de honderden Russische militairen die inmiddels in het buurland zijn gesneuveld – lees de reportage van correspondent Hans Crooijmans in het weekblad deze week.
Gelukkige eenheid
Toch valt de plotse diplomatieke reddingspoging van het Frans-Duitse tweespan te prijzen. Veel anders zit er niet op.
De Amerikanen overwegen de regering in Kiev zware wapens te sturen, waarmee de separatisten tot staan kunnen worden gebracht.
Maar als het regeringsleger de opstand met geweld en ten koste van nog meer slachtoffers in het oosten de kop indrukt, zouden Oost- en West-Oekraïne dan weer een gelukkige eenheid vormen?
Dodenlijst
Poetin is bovendien niet het type dat geneigd is zijn hoofd te buigen voor buitenlandse druk – zoals dreigen met wapenleveranties, en nog zwaardere economische sancties.
Dat is natuurlijk geen reden om Poetins inmenging in Oekraïne dan maar onbestraft te laten. Maar de groeiende Oekraïense dodenlijst, die inmiddels 5.400 namen telt, rechtvaardigt deze poging van Merkel en Hollande wel.