Een nieuw offensief tegen de EU dient zich aan. Op 2 oktober gaan zowel de Oostenrijkers als de Hongaren naar de stembus.
De kruitdampen van het Brexit-referendum zijn nog niet opgetrokken of een nieuw offensief tegen het Brusselse establishment dient zich aan. Het toeval wil dat op 2 oktober de Oostenrijkers en Hongaren naar de stembus gaan.
In Oostenrijk wordt een nieuwe president gekozen; in Hongarije spreekt men zich uit in een referendum over het Europese beleid van gedwongen herplaatsing van illegale migranten over de Europese lidstaten. Hoewel de verwachting is dat in beide democratische toetsingen de Europese positie duidelijk zal verliezen, hoeft deze uitkomst toch niet nadelig te zijn voor de Europese samenwerking.
Oostenrijk
Recentelijk sprak het Oostenrijkse Constitutioneel Hof uit dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen over moeten. In deze beslissende ronde won de kandidaat van de Groenen, Alexander van der Bellen met minder dan 30.000 stemmen verschil van de anti-establishment kandidaat (FPÖ), Norbert Hofer.
Echter, naar nu blijkt hebben er bij deze verkiezingen massale onregelmatigheden plaatsgevonden. In maar liefst 94 van de 117 kiesdistricten zijn er illegale handelingen gepleegd. Hoewel het Hof terughoudend was om de uitslag als fraude te kwalificeren, kan niet anders geconcludeerd worden dan dat Hofer deze verkiezingen virtueel gewonnen heeft.
Illegale migratie
De reden dat de anti-establishment partij FPÖ tot grote hoogte is gestegen, heeft alles te maken met het fiasco van het Europese opendeurenbeleid dat georkestreerd wordt door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en aanvankelijk door de Oostenrijkse regering van socialisten (SPÖ) en conservatieven (ÖVP) omarmd werd.
Dit heeft alleen al in 2015 tot een instroom van 90.000 illegale migranten geleid waardoor het kleine Alpenland op de rand van een sociale ineenstorting staat. De socialisten probeerden deze winter het tij nog te keren door de ‘Willkomenskanselier’ Werner Faymann te offeren en samen met de Visegradlanden (V4) de Balkanroute af te sluiten. Deze correctie kwam duidelijk te laat en nu ligt de weg naar het hoogste politieke ambt in Oostenrijk open voor de anti-migratie kandidaat.
Hongarije
Hongarije heeft onder leiding van premier Viktor Orbán zich van meet af aan verzet tegen het Europese opendeurenbeleid. Orbán ziet deze politiek als een bedreiging voor de veiligheid van Europa maar ook als de doodsteek voor de Europese beschaving.
Het Hongaarse referendum dient naar zijn zeggen om Brussel duidelijk te maken dat het opendeurenbeleid en de gedwongen herplaatsing van economische migranten moet stoppen. De positie van de regering Orbán wordt in brede kringen van de bevolking gedeeld. Daarnaast krijgt Orbán onverwachte, waarschijnlijk onbedoelde steun van Europese politici.
Europese inteelt
Hieronder vallen zeker de freudiaanse versprekingen van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. De minister verklaarde recentelijk in een interview aan Die Zeit dat de massale migratie van moslims, Arabieren en Turken naar Europa nodig is om wat hij letterlijk noemt “inteelt die ons heeft laten degenereren” tegen te gaan.
In Hongaarse politieke en maatschappelijke kringen is er met ongeloof en afschuw gereageerd op deze curieuze uitspraken van één van de machtigste politieke leiders van Europa. In Hongaarse regeringskringen waar men het referendum tevens ziet als Midden-Europees beschavingsoffensief, als cultureel tegenwicht tegen de uitwassen van globalisering zijn de uitspraken á la Schäuble van een hoog amateur-antropologisch gehalte ‘gefundenes Fressen’.
Het Europa van de blokken
De uitkomsten van de stembusgangen in Midden-Europa hoeven voor Europa echter niet negatief te zijn. Na de verkiezing van Nobert Hofer op 2 oktober zal Oostenrijk zeer zeker Beieren volgen in het aanhalen van de politieke contacten met de V4-landen.
Het oude Midden-Europa dat eeuwenlang succesvol was onder de Habsburgers verschijnt zo weer op de geopolitieke kaart van Europa. Een ander blok waarvan de contouren na het Brexit-referendum duidelijk zijn geworden is de moderne vorm van het rijk van Karel de Grote.
Dit als uitvloeisel van Frans-Duitse ideeën om West-Europa verder te laten integreren wat uiteindelijk zal leiden tot de afschaffing van de huidige natie-staten. Het grote voordeel van blokvorming in Europa is dat het aantal standpunten in de Unie gereduceerd wordt, waardoor Europa slagvaardiger kan worden in een wereld die ‘sneller’, ‘kleiner’ en tegelijkertijd ‘globaler’ is geworden.