Hoe orkaan Milton door de Amerikaanse verkiezingen raast

09 oktober 2024Leestijd: 1 minuut
Hurricane Milton Weather

In podcast Race naar het Witte Huis bespreken Hella Hueck en Victor Pak de impact van de recente orkanen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Momenteel raast orkaan Milton in de richting van Florida. Met  de noodtoestand in het gebied rijzen er vragen over de voorbereidingen en de evacuaties. President Joe Biden dringt erop aan dat mensen tijdig vertrekken. Maar door de heftigheid van de storm, met windstoten tot 250 kilometer per uur, wordt dat een race tegen de klok.

Eerdere orkanen, en de reactie van de overheid daarop, hadden grote invloed op peilingen en verkiezingen. Kiezers zijn vaak nog te druk met herstelwerkzaamheden om naar het stembureau te gaan. In 2005, na orkaan Katrina, zakte de populariteit van president George W. Bush naar een dieptepunt vanwege zijn trage respons.

Wat zal de impact zijn van de orkanen Milton en Helene, die vorige week in zes staten enorme verwoestingen aanrichtte en zeker 215 levens eiste? De rol van hulporganisaties is essentieel, en een goed gecoördineerde reactie kan de publieke opinie ten gunste van president Biden en de Democraten beïnvloeden.

Feit is dat de stemming in het flink getroffen Florida, eens beschouwd als swing state, al jaren in het voordeel van de Republikeinen lijkt te verschuiven. De Republikeinse presidentskandidaat Trump behaalde in Florida eerder al grote verkiezingsoverwinningen, en in peilingen staat hij er ruim 13 procent voor op Kamala Harris. Dit kan gevolgen hebben voor de strategie van de Democraten, die tot nu toe minder investeren in Florida.