Franse ‘weigerburgemeesters’ moeten homohuwelijk voltrekken

Gewetensbezwaarde burgemeesters of ambtenaren in Frankrijk mogen niet weigeren een homohuwelijk te sluiten. Religieuze motieven kunnen voor een ambtsdrager geen geldige reden zijn om wettelijk bepaalde regelingen niet uit te voeren.

Dat heeft het Constitutioneel Hof in Frankrijk besloten.

Vrijheid van geweten

Mensen van hetzelfde geslacht kunnen in Frankrijk sinds mei dit jaar met elkaar in het huwelijk treden. Een groep burgemeesters is na de legalisering van het homohuwelijk een zaak tegen de staat begonnen in de hoop een wetswijziging gedaan te krijgen.

De burgemeesters doen een beroep op ‘vrijheid van geweten’ en vinden dat de wet rekening moet houden met ambtsdragers die uit religieuze of morele overwegingen geen homohuwelijk kunnen sluiten.

Niet boven de wet

Maar voor een ‘clause de conscience’ is volgens het Hof geen plaats. Burgemeesters en andere ambtenaren zijn namelijk geen ‘gewone burgers’ maar officieren die handelen uit naam van de Franse staat.

En als die staat bepaalt dat een huwelijk, in welke vorm dan ook, door een burgemeester of zaakgelastigde moet worden uitgevoerd, dan kan dit niet geweigerd worden. Het uitvoeren van de wet gaat volgens de rechters in dit geval boven de ‘vrijheid van geweten’.

Verzet

Het verzet van de burgemeesters laat zien dat het hoofdzakelijk katholieke Frankrijk worstelt met het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.

De invoering van de wet ging gepaard met massademonstraties in Parijs en andere delen van het land. Volgens peilingen vindt ongeveer de helft van de Fransen het homohuwelijk maar niks.