De feiten: Oekraïne-plan Trump: Oekraïne moet grondgebied opgeven
Oekraïne moet grondgebied opgeven dat door Rusland is bezet, zei de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth woensdag 12 februari in Brussel. Ook moet Kyiv volgens hem zijn wens opgeven om NAVO-lid te worden.
Europese en niet-Europese troepen moeten een vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland bewaken, meldde Hegseth. Die troepenmacht zou niet onder de NAVO-vlag opereren en ook geen bescherming van de Verenigde Staten krijgen.
‘We willen net als jullie allemaal een soeverein en welvarend Oekraïne,’ zei Hegseth tegen NAVO-ambtgenoten bij een persconferentie op het hoofdkwartier van het militaire bondgenootschap.
‘Maar we moeten beginnen met erkennen dat een terugkeer naar Oekraïnes grenzen van voor 2014 een onrealistisch doel is,’ aldus de defensieminister namens president Donald Trump.
Illusie dat de Krim en Donbas terugkeren naar Oekraïne
In 2014 annexeerde Rusland de Krim, en na 24 februari 2022 ook delen van Oost-Oekraïne, vooral in de Donbas. Oekraïne heeft evenals de Europese Unie altijd gezegd dat deze gebieden moeten worden teruggegeven voordat de oorlog ten einde kan komen.
‘Dit illusionaire doel zal de oorlog alleen verlengen en meer lijden veroorzaken,’ zei Hegseth. Volgens hem zijn ‘robuuste veiligheidsgaranties’ nodig om te verzekeren dat de oorlog niet zal worden hervat. Maar die garanties zullen moeten komen van Europa en niet van Amerika.
EW's visie: Oekraïne moet beslissen over eigen lot, niet Trump
Redacteur buitenland Matthijs van SchieHet zou een triest einde betekenen van drie jaar oorlog als Oekraïne inderdaad permanent grondgebied moet afstaan aan Rusland. Dat zou een beloning zijn voor Poetins agressie tegen een soeverein buurland.
Gezien Ruslands eerdere invallen in buurlanden (Georgië in 2008, de Krim in 2014) is er bovendien weinig reden om aan te nemen dat de honger van Vladimir Poetin daarmee is verzadigd.
Behoud van het Oekraïense grondgebied dat hij heeft bezet, zou de Russische president waarschijnlijk eerder aanmoedigen om in de toekomst nog meer land in te nemen.
Uitzichtloze situatie na bijna drie jaar oorlog
De situatie aan het front is bijna drie jaar na de Russische invasie van 24 februari 2022 uitzichtloos. Rusland heeft pakweg 20 procent van Oekraïne bezet en blijft aanvallen uitvoeren, waartegen Oekraïne zich blijft verdedigen.
Geen van beide legers boekt grote terreinwinst, waardoor een militaire doorbraak onwaarschijnlijk lijkt. Met honderdduizenden doden aan beide kanten is het logisch dat velen, onder wie dus ook Trump en zijn regering, de oorlog na drie jaar willen zien eindigen.
Toch zou Trump moeten beseffen dat het uiteindelijk niet aan Washington is, maar alleen aan Oekraïne zelf om te bepalen hoe het tot vrede wil komen. Een soeverein land kan niet van buitenaf worden gedwongen om land op te geven, zoals in Brussel en veel Europese hoofdsteden al jaren terecht wordt gezegd.
Amerika gaf Oekraïne veel meer militaire steun dan Europa
Maar die uitspraken komen wat gratuit over. Al sinds het begin van de oorlog geven de Verenigde Staten veel meer militaire steun aan Oekraïne dan welk Europees land dan ook.
Uit cijfers van het Duitse Kiel Instituut blijkt dat tussen januari 2022 en oktober 2024 Washington bijna 60 miljard dollar aan militaire steun gaf, tegenover slechts 11 miljard van de grootste Europese militaire donateur Duitsland.
Zo klonken de mooie woorden in Europese landen weer eens luider dan de daden. Door gebrekkige investeringen in defensie, waar Trump al in zijn eerste termijn voortdurend op wees, konden Europese landen weinig meer betekenen voor hun Oekraïense bondgenoot dan het beperken van de verliezen. Het terugdringen van Rusland was nooit een serieuze optie.
Dat moeten in de eerste plaats wanbetalers als België, Spanje en Italië zich aanrekenen, die de afgesproken NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie bij lange na niet halen. Maar ook de Duitsers, die jarenlang weigerden de zo gewenste Taurusraketten aan Oekraïne te leveren, treft blaam.
Europa kan niet verrast zijn dat Amerika de focus wil verleggen naar China
Extra wrang is dat Europese landen al jaren hadden kunnen zien aankomen dat Amerika af wilde van de rol als militaire beschermheer van Europa.
Trump, maar ook zijn voorgangers Joe Biden en Barack Obama zeiden al vaak dat de Verenigde Staten de aandacht willen verleggen naar de geopolitieke strijd met China. Maar in Brussel en andere Europese hoofdsteden werden die woorden nooit serieus genoeg genomen om écht in de eigen verdediging te investeren.
Zo heeft de oorlog in Oekraïne het continent hard wakker geschud. Het is een goed teken dat donderdag diverse Europese landen in een verklaring een plek aan de onderhandelingstafel opeisen.
Maar wie aan die tafel daadwerkelijk een sterke positie wil hebben, zal daaraan militaire kracht moeten koppelen. Zolang dat niet gebeurt, kan niemand verbaasd zijn dat Amerika bepaalt wanneer en op welke voorwaarden oorlog op het Europese eigen continent stopt.
Dit zeggen Europese leiders en Den Haag over Oekraïne-plan Trump
Politiek redacteur Victor Pak‘Als we over Oekraïne spreken, is het natuurlijk cruciaal dat Oekraïne nauw wordt betrokken bij alles wat er gebeurt in Oekraïne,’ zei NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte bij aankomst voor overleg met de defensieministers van de NAVO-landen. Ook de meeste Europese regeringsleiders zijn die mening toegedaan.
‘Vrede kan alleen samen worden bereikt. En dat betekent: met Oekraïne en met de Europeanen,’ zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.
De Poolse premier Donald Tusk sprak woorden van gelijke strekking: ‘Alles wat we nodig hebben, is vrede. EEN RECHTVAARDIGE VREDE. Oekraïne, Europa en de Verenigde Staten moeten hier samen aan werken. SAMEN.’
Volgens de Britse minister van Defensie John Healey zou Oekraïne moeten bepalen wanneer de onderhandelingen over een einde aan de oorlog beginnen. ‘Het zijn de Oekraïners die vechten, dus is het aan hen om te beslissen wanneer het praten begint en op welke voorwaarden.’
Oorverdovende stilte vanuit de Nederlandse regering
Terwijl regeringsleiders zoals Tusk snel reageerden, bleef de Nederlandse regering lang stil. Nederland werd buiten een verklaring gehouden die Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië, het Verenigd Koninkrijk en EU-buitenlandvertegenwoordiger Kaja Kallas schreven.
Zij riepen op Europa bij vredesonderhandelingen te betrekken. Ook wezen zij de Amerikanen op het feit dat Oekraïne zelf over zijn lot moet beschikken.
Nederland tekende niet mee, maar op sociale media onderschreef minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) de verklaring wel.
Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) schreef woensdagavond op X dat het plan van Trump en Hegseth niet neerkomt op ‘vrede door kracht’, maar op ‘oorlog door zwakte’ omdat die zou leiden tot ‘meer Russische agressie’.
Brekelmans reageerde donderdagochtend op CNN nogmaals op het Amerikaanse standpunt: ‘Voor langdurige vrede heeft Oekraïne robuuste veiligheidsgaranties nodig. Met vrienden en bondgenoten moeten we in gesprek hoe we die robuuste garanties kunnen geven.’
Kamerleden hebben ‘veel vragen’
Kamerleden waren op sociale media sneller en luidruchtiger om hun zorg over het Amerikaanse standpunt te uiten. Derk Boswijk (CDA) vroeg zich af waarom niet met de Europese bondgenoten was opgetrokken om te reageren op de Amerikanen.
VVD’er Eric van der Burg zei dat Rusland niet moet worden beloond voor zijn agressie. D66-Kamerlid Jan Paternotte waarschuwde dat Europa niet opnieuw op ‘snooze’ moet drukken, maar in actie moet komen om de eigen defensie op te bouwen.
Frans Timmermans, leider van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA, vroeg donderdagochtend om een spoeddebat. Hij had ‘veel vragen’ aan premier Dick Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp. Daar kreeg hij ruime steun voor, al was de coalitie niet unaniem. De PVV zag een debat niet zitten, VVD, NSC en BBB wel.
Het debat met Schoof, Veldkamp en minister van Defensie Ruben Brekelmans is dinsdag 18 februari. Maandag 17 februari verschijnt er eerst een kabinetsbrief over de Nederlandse inzet voor de Oekraïense steun.