Duitsland doet wat het wil, wat Juncker en Tusk ook roepen

Juncker en Tusk gaven gisteren ieder hun visie op de EU - bron:AFP

Donald Tusk en Jean-Claude Juncker deden weer eens hun best om de EU bijeen te houden. Onderwijl maken de leden van de club volop ruzie.

Vrijdag komen de regeringsleiders van 27 van de 28 EU-landen in Bratislava bijeen om te praten over de toekomst als het afwezige lid Verenigd Koninkrijk eruit stapt.

De belangrijkste speler in het opstellen van een gedeelde visie is Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar de formele gezichten van de Europese Unie zijn Raadsvoorzitter Tusk uit Polen en Commissievoorzitter Juncker uit Luxemburg. Tusk roept in een brief de regeringsleiders op het hoofd koel te houden. Juncker zei gisteren in zijn State of the Union dat de kloof tussen Oost- en West-Europa moet worden gedicht.

Hongarije uit de EU zetten…

Daarin slagen de twee niet echt. Zo riep minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn van Luxemburg in Die Zeit op om Hongarije uit de EU te zetten. Het hoofd koel? De oost-west-kloof overstijgen?

Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dacht dat het nodig was om te melden dat Hongarije de EU kapot kan maken omdat het land een Europese oplossing, de door Duitsland afgedwongen verplichte opname van immigranten, weigert uit te voeren.

…terwijl Hongarije zich juist aan de afspraken hield?

Hier is iets vreemds aan de hand. Tusk en Juncker pleiten er terecht voor dat EU-landen zich aan de Europese afspraken moeten houden, al is Juncker wel eens wat wankelmoedig.

Maar Hongarije voerde als zo’n beetje enige land de EU-regels uit tijdens de immigratiecrisis die nog steeds voortduurt. Nu krijgt het te horen dat het moet opdonderen en dat het de EU kapot maakt.

Het topzware Duitsland doet wat het wil

Wat door Tusk en Juncker niet werd benoemd en de kern is: het topzware Duitsland doet wat het wil. Met de euro, de immigratie, de Energiewende.

Telkens breekt Duitsland eenzijdig afspraken en niemand die er wat tegen kan doen. De EU is ooit opgericht om Duitsland in toom te houden. Dat lukt Tusk en Juncker niet. Kleinere landen om Duitsland heen hebben de Berlijnse grillen maar te slikken. Buiksprekers als Koenders en Asselborn uit Luxemburg doen dat, Hongarije en ook het vertrekkende Verenigd Koninkrijk doen dat niet.

Tegen dat geweld is door Tusk en Juncker nauwelijks op te boksen. Hoeveel brieven ze ook schrijven of toespraken ze ook houden.