Wandel durch Handel was altijd het parool in Duitsland: handel brengt verandering, democratie en vrijheid in onvrije landen. Investeren in de Bundeswehr was niet nodig. Maar dat optimistische wereldbeeld ligt nu in puin, schrijft Robbert de Witt.
Gek genoeg was er meer kritiek op Poetin-vriend Gerhard Schröder vóórdat de Russen Oekraïne binnenvielen. Een maand geleden nog noemden Duitse politici en oud-politici Schröder – bondskanselier van 1998 tot 2005 – ‘een schande voor Duitsland’. Schröder is bestuurder bij het Russische olieconcern Rosneft en toezichthouder bij de pijpleidingen Nord Stream en Nord Stream 2, die Siberisch gas naar Duitsland brengen. Begin februari werd bekend dat de sociaal-democraat bestuurder zou worden bij de Russische gasgigant Gazprom. Zijn SPD zweeg, andere partijen vonden dat ‘gaslobbyist’ Schröder de titel ‘Altkanzler’ moest worden ontnomen omdat hij zich wel erg graag laat betalen door een autocraat.
Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.
Nu zijn vriend Poetin een oorlog is begonnen, is de kritiek op Schröder veel minder fel. Wellicht omdat veel Duitsers beseffen dat ze allemaal een beetje Gerhard Schröder zijn. Decennialang waren zij ervan overtuigd dat zakendoen met Rusland vanzelf leidt tot wederzijds begrip en betere relaties. Dat was de kern van de Duitse Ostpolitik, die Schröders voorganger, de sociaal-democratische bondskanselier Willy Brandt (1969-1974) begon en die sindsdien leidend was in Berlijn.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen