Premium Lock Komt er een Russisch najaarsoffensief?

Oekraïense militairen repareren een tank. Foto: ANP

De Russische oorlog in Oekraïne ontaardt in een uitputtingsslag. Voor de strijdende partijen én voor Europeanen die moeten kiezen tussen steun voor Oekraïne en hun huishoudbudget. Europa mag nog geen victorie kraaien, schrijft Jonathan Holslag.

Voor elke overwinning betaalt Rusland een hoge prijs. Terwijl Russische troepen de voorbije week de stad Severodonetsk bijna veroverden, verloren zij elders terrein: nabij de stad Cherson aan de kust en rondom Charkiv in het noorden. Elke opmars kost Rusland ongekende hoeveelheden mensen, munitie en materieel. De helft van de zware artillerie zou nu kampen met mechanische gebreken. Het doet opnieuw de vraag rijzen hoe het Kremlin verder wil.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef verschillende boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa. 

Oorlog ontaardt in uitputtingsslag, ook voor Europa

Een scenario waarover de voorbije week in internationale kringen werd gesproken, is dat Moskou het offensief vertraagt, de oorlog over de zomer wil tillen, om dan in het najaar toe te slaan. Het doel daarbij zou er vooral in bestaan om de Oekraïners uit te putten. Want niet alleen Rusland zit op zijn tandvlees, ook Oekraïne kampt met zware verliezen. Een tweede objectief is om West-Europa oorlogsmoe te maken en zo alsnog verdeeldheid te zaaien in het Westen.

De doorsnee West-Europeaan, zo zou Moskou redeneren, wil eigenlijk niets met het conflict te maken hebben, denkt vooral aan zijn festivals deze zomer en voelt zijn koopkracht als sneeuw voor de zon wegsmelten. Rusland zou daarvan kunnen profiteren. Hoewel Europa tegen dit najaar de gasreserves voor minstens 80 procent gevuld wil hebben, zit het vandaag amper aan 40 procent. De zomer is traditioneel de periode waarin ook vele Aziatische landen hun reserves van gas en olie aanvullen. De prijzen kunnen dus fors klimmen en dat effect zou versterkt kunnen worden door de graanhandel verder te verstoren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw