Premium Lock Nu in Venezuela: weer steekt een dictator de kop op

De Venezolaanse president Nicolas Maduro (links) met zijn Iraanse collega Ebrahim Raisi. Foto: Iranian Presidency/AFP

De steen die Poetin in Europa in het water heeft gegooid, leidt tot kringen die de hele wereld bereiken, schrijft Robbert de Witt. Maduro’s Venezuela is een van de landen die profiteren.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Uiteindelijk kun je het nooit winnen, het spel dat de Amerikanen Whac-A-Mole noemen. Met een grote hamer moet je op een plastic molletje slaan, dat volstrekt willekeurig opduikt uit een van de gaten. Steeds als je er eentje hebt geraakt, komt er ergens anders weer eentje tevoorschijn. Zo is het ook met de dictators van deze wereld. En het Westen – Amerika natuurlijk voorop, met de grootste hamer – maar slaan.

Momenteel is Vladimir Poetin kop-van-jut. Alle aandacht, energie en middelen zijn erop gericht om de Russische leider te dwingen zijn oorlog in Oekraïne te staken. Intussen profiteren andere autoritaire landen. Het economische wapen – de hamer – wordt ingezet tegen Rusland, dus is er elders ruimte ontstaan.

Iran verdubbelde de olie-export sinds vorig jaar

olieboycot

Lees ook dit opiniestuk van René van Rijckevorsel: Ondanks olieboycot Rusland gezichtsverlies voor EU

Ebrahim Raisi, president van de Islamitische Republiek Iran en allesbehalve een democraat, pochte vorige week dat de olie-export van zijn land is verdubbeld sinds zijn aantreden vorig jaar augustus. Volgens de Iraanse Centrale Bank zijn de inkomsten dankzij de verkoop van olie omhooggeschoten van 8,5 miljard dollar in het eerste half jaar van 2021 naar 18,6 miljard dollar in het tweede half jaar. De inkomsten zijn dus meer dan verdubbeld, met dank aan de hoge olieprijzen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw