De knieval van Joe Biden is pijnlijk. Ze was bovenal weinig productief, schrijft Jonathan Holslag. Saudi-Arabië toont, net als Rusland, hoe de wereld eruit zal zien als Amerika verder verzwakt: arrogant en agressief.
De Saudische koning Fahd zei ooit: ‘Na Allah kunnen we altijd op de Verenigde Staten rekenen.’ De Verenigde Staten zijn inderdaad lange tijd de beschermheer van Saudi-Arabië geweest. Sinds enkele jaren zijn de betrekkingen ijzig. Het bezoek van Joe Biden vorige week heeft daar niets aan veranderd. President Biden ontfutselde een vage belofte om zoveel mogelijk olie te produceren, maar de diplomatieke prijs die hij daarvoor betaalt, is groot.
Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.
Laten we eerst benadrukken dat de Saudiërs de pompen al bijna maximaal laten draaien. De voorbije maanden werden er 11 miljoen vaten aardolie per dag geproduceerd; dat worden er nu 13 miljoen per dag. Die stijging was de voorbije weken al min of meer aangekondigd, ook aan Europese partners. Twee miljoen vaten is overigens niet veel in verhouding tot de wereldwijde vraag: die bedraagt dagelijks ongeveer 90 miljoen vaten.
Biden heeft een van zijn beloften moeten inslikken
Het resultaat van het bezoek is dus allesbehalve een doorbraak op de energiemarkt, laat staan dat de uitkomst volstaat om de impact van een mogelijke escalerende energieoorlog met Rusland deze winter ongedaan te maken. Toch heeft Joe Biden er een van zijn verkiezingsbeloften voor moeten inslikken, namelijk dat hij Saudi-Arabië zou degraderen tot een pariastaat, als antwoord vooral op de moord op de kritische journalist Jamal Ahmad Khashoggi.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen