De gedachte die nog steeds bij vele politici bestaat, dat mondialisering, dialogen, handel en samenwerking volstaan om Europa’s positie overeind te houden, getuigt van meer wereldvreemdheid dan de opmerking van Josep Borrell dat Europa een tuin van beschaving is, schrijft Jonathan Holslag.
Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en de gevolgen daarvan voor Europa.
De Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Betrekkingen, Josep Borrell, kreeg de wind van voren toen hij onlangs tegenover het Europacollege aanvoerde dat Europa een tuin is te midden van de wildernis van de wereld. Die uitspraak werd chauvinistisch en zelfs racistisch genoemd. Nochtans heeft mijnheer Borrell gelijk. We beseffen vaak te weinig hoe uniek en fragiel de combinatie vrijheid, sociale rechtvaardigheid en voorspoed is waarvan we hier genieten. We beseffen ook te weinig hoezeer dat samenlevingsmodel van buiten uit wordt aangevallen.
Inderdaad, er zijn ook heel veel binnenlandse bedreigingen voor ons samenlevingsmodel, zoals individualisme en kortzichtig beleid. Dat moeten we voor ogen houden, maar ontkracht allerminst dat de rest van de wereld ons doorgaans niet vriendelijk gezind is. Europa staat er met zijn kwetsbare samenlevingsmodel helemaal alleen voor. De gedachte die nog steeds bij vele politici bestaat, dat mondialisering, dialogen, handel en samenwerking met andere grote spelers volstaan om Europa’s positie overeind te houden, getuigt van meer wereldvreemdheid dan de opmerking van Borrell.
Chauvinistisch en hooghartig? Nee, van alle tijden en alle beschavingen
Feit is immers dat álle grote spelers zichzelf een beetje als een tuin in de wildernis beschouwen. Wij kastijden onszelf tot we erbij neervallen met de gedachte dat we Europa-centrisch zijn en de wereld door onze eigen bril benaderen. We vinden dat chauvinistisch en hooghartig. Dat kan inderdaad chauvinistisch zijn, maar welk land beschouwt zichzelf niet een beetje als het midden van de wereld? De gedachte een tuin te zijn in het centrum van een grillige omgeving, is van alle tijden en alle beschavingen. Egypte, Babylon, Assyrië, de Chinese Zhou, enzovoort: alle koesterden dat idee.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen