Het bagatelliseren van de Holocaust is in opmars: een stap die leidt naar antisemitisme. Moet relativering van deze onvergelijkbare volkerenmoord strafbaar worden gesteld? Nee, vindt Afshin Ellian. Hij doet een moreel beroep op verantwoorde burgers om antisemieten en Holocaustontkenners zelf van stevige repliek te dienen.
Antisemitisme is weer onder ons. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het antisemitisme niet zo sterk geweest als nu. De massa-immigratie heeft bijgedragen aan de bloei van het antisemitisme. In islamitische landen worden moslims vergiftigd met Jodenhaat.
Maar de groei van het antisemitisme in het Westen is niet alleen toe te schrijven aan islamitische migranten. We zien de groei van het antisemitisme onder Europeanen en ook onder Amerikanen. In de voorbije jaren werden door extreem-rechtse groepen in Europa en de Verenigde Staten aanslagen gepleegd op Joodse personen en instellingen. Eerder pleegden jihadisten ook in Europa aanslagen op Joden. Joden hadden het en hebben het niet makkelijk.
Beveiliging Joden slechts één onderdeel van strijd tegen antisemitisme
Antisemitisme is niet langer een marginaal vraagstuk. Het is een serieus veiligheidsissue. Al enkele decennia worden Joodse instellingen permanent en zwaar beveiligd. Na de Tweede Wereldoorlog konden Joden gewoon met een keppeltje in Amsterdam verschijnen. Nu is dat een riskante zaak. Deze constatering is van belang, omdat het om een kwestie gaat met gewelddadige aspecten. Fysieke maatregelen om Joden en Joodse instellingen te beschermen, vormen slechts een onderdeel van de strijd tegen het antisemitisme.
Nu is er een debat gaande of het bagatelliseren en ontkennen van de Holocaust strafbaar moet worden gesteld. Dit debat werd ruim 15 jaar geleden ook al eens gevoerd. Indertijd wilde CDA-minister van Justitie Piet Hein Donner het ontkennen van de Holocaust strafbaar stellen. Terecht schrijft Gerry van der List in EW dat we de uitspraak van de burgerlijke rechter tijdens de coronapandemie inzake het bagatelliseren van de Holocaust door Thierry Baudet, niet moeten verwarren met de strafbaarstelling van de Holocaust-ontkenning. De vergelijking van coronamaatregelen met de Holocaust vond de rechter onrechtmatig naar de de overlevenden en hun nageslacht. Een terechte uitspraak. Maar strafbaarstelling is iets anders.
Lees de column van Gerry van der List: Het geven van juridische privileges aan Joden is onverstandig
Gerry van der List schrijft in zijn column: ‘Joden hebben met een wettelijk taboe op ontkenning van de Holocaust een juridisch privilege, wat rechtsongelijkheid betekent. Wie in twijfel trekt dat Jezus heeft bestaan of beweert dat Spanje nooit de Nederlanden heeft belaagd, hoeft immers – gelukkig maar – geen celstraf of boete te vrezen.’
Realiteit van de Holocaust is geen religieuze kwestie
Ik ben het niet eens met deze redenering. De Holocaust is niet te vergelijken met andere zaken. In de vernietigingskampen werden naast Joden, ook homoseksuelen, communisten, sociaal-democraten, nonnen, priesters, dominees en liberalen vermoord. De realiteit van de Holocaust is niet een religieuze of wetenschappelijke kwestie, maar een ongekende moordfabriek op Europese bodem.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen