Het Europees Parlement lag vaker onder vuur. En net nu de reputatie van het Parlement iets aan glans won, wordt het geconfronteerd met de grootste crisis in zijn 70-jarig bestaan. Tal van – socialistische – leden worden verdacht van corruptie. De Europese Unie, graag de morele betweter, staat in haar hemd, schrijft René van Rijckevorsel.
Het Europees Parlement (EP) laat zich er graag op voorstaan het enige gekozen instituut van de Europese Unie te zijn. De afgelopen jaren won het Parlement aan gezag. Niet langer werd het gezien als een duurbetaalde applausmachine waar the powers that be in de Europese Commissie en in de lidstaten zomaar even overheen walsen. Met de relatief jonge Maltese Roberta Metsola kreeg het EP begin 2022 bovendien een fris, vrouwelijk gezicht als voorzitter.
Lees ook het interview met voorzitter van het Europees parlement Roberta Metsola
Maandagmiddag 12 december stond Metsola er beteuterd bij, in de plenaire zaal in Straatsburg. Het verbeterde imago van haar Parlement ligt in duigen. ‘Het Europees Parlement, beste collega’s, wordt aangevallen,’ zei ze. ‘De Europese democratie wordt aangevallen. En onze manier van open, vrije, democratische samenlevingen wordt aangevallen.’
Het EP wordt inderdaad aangevallen. Maar dan door de eigen leden
De spin van Metsola was duidelijk: een niet nader genoemde Golfstaat (Qatar, zo weet iedereen) zou de Europese democratie willen uithollen. Nou, het EP wordt inderdaad aangevallen. Maar dan vooral door de eigen leden. Zeker vier Parlementariërs, een oud-Parlementariër en een aantal medewerkers worden verdacht van het aannemen van grote sommen geld uit Qatar. Bij één van de verdachten zou zes ton euro in cash zijn gevonden. De Europarlementariërs in kwestie moesten mensenrechtenschendingen in WK voetbal-gastland Qatar bagatelliseren en pleiten voor een soepeler visumbeleid voor Qatari.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen