Zou je alleen de sombere beschouwingen over de democratie in het Westen lezen, dan ontkom je niet aan het idee dat ‘we’ in een vertrouwenscrisis zitten. Maar zoom je verder uit, dan zijn het eerder de autoritaire landen die problemen hebben, schrijft Robbert de Witt.
Lees dit omslagverhaal terug: Hoe dictators zich steeds verkijken op de kracht van democratieën
In Iran zijn vrouwen bereid hun leven te wagen voor het recht zich te kleden en te gedragen zoals zij zelf willen. Zelfs in de Chinese surveillancestaat kwam het afgelopen najaar tot ongekende protesten van burgers. En in Rusland zijn, ondanks een totalitair repressief systeem, nog altijd dappere zielen die zich uitspreken tegen Poetins waanzin. Hun was ingepeperd dat hun land vecht tegen de ‘nazi’s in Kiev’. Maar het zijn juist de Oekraïners die in hun vrijheidsdrang afgelopen jaar de meeste indruk maakten. En zij zoeken toch echt aansluiting bij het Westen, niet bij Moskou.
Dit weekblad schreef het afgelopen najaar in een omslagverhaal: ondanks alle gesomber door westerlingen zelf, is er geen maatschappijvorm die meer rekening houdt met wensen en noden van burgers dan de democratie. Dat biedt hoop, wereldwijd.