Premium Lock Hielp de Brexit Rusland of toch Oekraïne?

Volodymyr Zelensky (links) op bezoek bij de Britse premier Rishi Sunak. Foto: ABACAPRRESS.COM

Volgens de Belgische eurofiel Guy Verhofstadt is de oorlog in Oekraïne mogelijk het gevolg van Brexit omdat die de Europese eenheid onder druk zette. Brexiteers beweren juist dat zij Oekraïne door hun onafhankelijke koers sneller konden steunen. Beide standpunten zijn selectief en te kort door de bocht, schrijft Robbert de Witt.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Natuurlijk zal geen politicus het toegeven, maar wat werd er gepronkt met de president in camouflagekleding. Sir Lindsay Hoyle, speaker van het Britse Lagerhuis, was een van hen. Hij glunderde naast Volodymyr Zelensky, die in Londen was om het Verenigd Koninkrijk te bedanken voor alle steun het afgelopen oorlogsjaar. En om te vragen om gevechtsvliegtuigen, waarmee hij hoopt het Russische lente-offensief te weerstaan.

Sir Hoyle hield Zelensky’s cadeautje, een Oekraïense pilotenhelm, als een trofee voor zich. Op de witte helm stond: ‘We hebben vrijheid. Geef ons de vleugels om die te beschermen.’ ‘Als het in het Lagerhuis weer eens uit de hand loopt, kan ik snel die helm opzetten,’ grapte Sir Hoyle later in een interview. En oh, wat zou zijn schoonzoon, zelf piloot, jaloers zijn!

Veel Britten waren toch al trots dat Zelensky hun land had uitgekozen voor zijn tweede buitenlandse reis sinds het begin van de oorlog op 24 februari afgelopen jaar. Ook wel logisch, meenden sommigen, want de Britten stonden immers als eerste op om Oekraïne te helpen de Russische aanvallen af te slaan.

Rond de oorlogspresident werd een prestigeslag gestreden

Het was niet helemaal waar. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal onthulde dat Zelensky van plan was om eerst Parijs aan te doen. Maar omdat onzeker was of president Emmanuel Macron hem kon ontvangen, en de Britten lieten weten hem met alle egards welkom te zullen heten, ging Zelensky eerst naar Londen. Macron zegde vervolgens een gepland diner met zijn echtgenote af, zodat Zelensky alsnog woensdagavond langskwam in Parijs. De dag erna sprak Zelensky het Europees Parlement toe, met uiteraard een staande ovatie voor de dappere oorlogspresident die zo wordt bewonderd in het Westen. Rond de oorlogspresident werd een prestigeslag gestreden.

Het vele applaus en mooie woorden als ‘solidariteit’ en ‘eensgezindheid’ zullen vast wel oprecht zijn, maar het ging ook om ego’s en oude rekeningen. Het tripje van Zelensky was voor sommigen ook een excuus om nog maar eens te ruziën over Brexit.

Lees meer over het bezoek van de Oekraïense president aan het Europees Parlement: Brussel onthaalt de held van deze tijd: Zelensky

Dat begon met Guy Verhofstadt. De Belgische eurofiel opperde in een radio-interview dat die hele oorlog in Oekraïne mogelijk de schuld was van de Britten. Want een sterker verenigd Europa, waarbij de Britten met hun sterke defensie nog deel hadden uitgemaakt van de EU, zou wellicht Vladimir Poetin ervan hebben weerhouden om het buurland binnen te vallen. ‘Ik denk dat er misschien zonder Brexit geen invasie was geweest. Ik weet het niet, maar ik denk dat hij dan een veel sterker en eensgezinder Europa aan de andere kant had gezien.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw