Nu het stof rond de ‘Pentagon Leaks’ is neergedaald, wordt duidelijk wat het echte probleem is: we komen er vermoedelijk nooit achter wat er waar en niet waar is. En het leidt af van het werk dat de inlichtingendiensten eigenlijk moeten doen: politiek en defensie informeren over activiteiten en plannen van buitenlandse mogendheden als Rusland en China, schrijft Robbert de Witt.
Zo trappen we er steeds weer in, na elke onthulling. Gelekte geheime documenten schetsen een beeld van de Verenigde Staten waarin zij alles en iedereen bespioneren, vijand én vriend. Nu de ergste verontwaardiging een beetje is geluwd, blijkt er toch niet zo heel veel aan de hand.
Het gekke met de recente ‘Pentagon Leaks’ is dat de documenten al weken openbaar waren – zij het op platforms waar vrijwel niemand ze opmerkte – maar pas onlangs een wereldwijde kwestie werden. De 21-jarige Jack Teixeira, inmiddels opgepakt door de FBI, de federale recherche, zou uit frustratie en om op te scheppen allerlei geheime informatie van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, online hebben gezet. Dat werd aanvankelijk amper opgemerkt.
Het gaat om deels gefotografeerde inlichtingenrapporten, voornamelijk over de oorlog in Oekraïne, waardoor veel gevoelige details over de staat van het Oekraïense leger op straat kwamen te liggen. Daarnaast bevatte het lek onderschepte communicatie van bevriende regeringen als die van Egypte, Zuid-Korea en Jordanië.
Een afgang voor Washington, was het algemene oordeel. Maar daar valt best iets op af te dingen.
Je laten afluisteren is net zo gênant is als de gelekte informatie
Ten eerste ontkom je niet aan de indruk dat de berichtgeving sterk werd gekleurd door sensatiezucht. Omdat het zo spannend is een inkijkje te krijgen in de duistere, meestal hermetisch afgesloten wereld van de CIA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten. Smullen maar!
Maar door diplomaten werd er heel wat nuchterder op gereageerd. Misschien omdat je laten afluisteren net zo gênant is als de communicatie die vervolgens naar buiten komt. Maar ook omdat geen enkele regering zelf heilig is. Wie kan afluisteren en spioneren, doet dat. Of het nu om een vijand of een bondgenoot gaat. Publieke woede over de Amerikanen omdat die geheime communicatie hebben onderschept, zou hypocriet zijn.
Hebben de Russen de papieren gemanipuleerd? Zo ja, welke dan allemaal?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen