Kiezer beslist over uiteindelijke lot van Trump, niet de rechter

Oud-president Donald Trump op weg naar de rechtbank. Foto: ANP

Oud-president Donald Trump kreeg opnieuw een federale aanklacht te verstouwen. Toch zal zijn lot niet in de rechtszaal worden bezegeld, schrijft Victor Pak, maar in het stemhokje.

Historische momenten verliezen aan waarde als ze even later al geen unicum meer zijn. Dat toont ook de vervolging van Donald Trump. Nog geen twee maanden geleden werd de Republikein federaal aangeklaagd, als eerste van alle 46 Amerikaanse (oud-)presidenten. Op 3 augustus volgde een tweede aanklacht.

Het gaat om zijn omgang met geheime staatsdocumenten en zijn poging om na zijn verkiezingsnederlaag van 2020 de uitslag om te draaien. De beschuldigingen zijn gewichtiger dan een aanklacht tegen Trump begin dit jaar in Manhattan, waar hij moet voorkomen wegens een vermeende frauduleuze betaling aan pornoactrice Stormy Daniels.

 

In 1920 zat ook een presidentskandidaat achter de tralies

Speciaal aanklager Jack Smith, in november aangesteld door het ministerie van Justitie, formuleerde in razend tempo de aanklachten. Zijn doortastende aanpak doet vermoeden dat hij vertrouwen heeft in de uitspraak van de rechter.

Ook een oud-president staat niet boven de wet. En het zijn serieuze verdenkingen. Maar zou een veroordeling iets uitmaken? Trump geeft nooit op. Hij presenteert zichzelf als martelaar. Vlak voor Smiths aanstelling maakte Trump bekend in 2024 opnieuw verkiesbaar te zijn voor het presidentschap. Voor hem was de strijd al begonnen. Hij wil revanche voor de verkiezing van 2020, toen hij verloor van Joe Biden.

Bij een veroordeling mag hij gewoon op het stembiljet blijven staan, zoals ook Eugene Debs in 1920 een presidentiële campagne voerde vanachter de tralies. De socialist was veroordeeld voor onder meer het aanzetten tot criminaliteit, omdat hij dienstweigeraars steunde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn veroordeling verhinderde niet dat hij één miljoen stemmen kreeg, 3 procent van het totaal.

Campagne loopt voorspoedig

Ook Trump zal zijn campagne niet staken als hij achter de tralies belandt. En zijn campagne loopt voorspoedig. Vijf maanden voor de eerste stembusgang in Iowa is hij topfavoriet bij de Republikeinse voorverkiezingen. Peilingen dichten hem de helft van de stemmen toe, en nog niet eens eenvijfde van de stemmen aan zijn naaste belager Ron DeSantis, de gouverneur van Florida.

Trump laat zich door niemand stuiten, en dat weten zijn tegenstanders. Het is ook de reden dat politici het niet aandurfden om hem na de Capitoolbestorming in januari 2021 af te zetten als president. Een veroordeling zal hem niet afhouden van zijn zucht naar macht. Alleen de kiezer kan Trump afstraffen, zoals in 2020.