Een week na de Europese verkiezingen zijn de EU-lidstaten alsnog akkoord gegaan met de Natuurherstelwet. Voor de verkiezingen durfde Brussel de stemming niet aan, omdat er geen meerderheid voor was. Maar nu de kiezer heeft gesproken, zagen (groene) politici hun kans schoon.
Vorige week waren de Groenen de grootste verliezer van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ze gingen van 71 naar 52 zetels. Een verlies van ruim 30 procent. De kiezer is klaar met alle vergaande Brusselse klimaat en natuurmaatregelen.
Maar het groene dedain voor de kiezer kent geen grenzen. Op maandag 17 juni bracht de groene minister van Milieu Zakia Khattabi (Ecolo) namens het Belgische voorzitterschap de Natuurherstelwet ter stemming in de raad van milieuministers. Oostenrijk zou, in plaats van zich van stemming te onthouden, toch voorstemmen, zo wist Khattabi sinds zondag.
Woede in Wenen
Beter gezegd: de groene Oostenrijkse minister Leonore Gewessler besloot op eigen houtje om voor te stemmen, en ging daarmee tegen de wens van haar regering in. In Wenen zijn ze woest.
Gewessler heeft niet de steun van de deelstaten én niet van coalitiepartner ÖVP. Volgens minister Karoline Edtstadler (Constitutionele Zaken) is haar actie zelfs in strijd met de Grondwet.
De Oostenrijkse Groenen verloren vorige week één van hun drie Europese zetels.
Risico op stikstofcrisis 2.0
Al sinds Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA) de Natuurherstelwet lanceerde, zorgt de wet voor fel debat in de Europese politiek. Veel boeren en bouwers (van huizen) houden hun hart vast voor nog meer natuur- en milieuregels. In Nederland waarschuwen experts en politici ter rechterzijde voor het risico op een juridische stikstofcrisis 2.0.
Italië, Polen, Zweden, Finland, Hongarije en Nederland stemden daarom tegen de wet. België onthield zich van stem, een eis van de Vlamingen. De groene minister Khattabi was uiteraard voor. Als Oostenrijk zich ook van stem had onthouden, wat de Weense bedoeling was, had de wet niet de vereiste meerderheid gehaald.
Kanselier naar Europees Hof
De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer had al aan de Belgische demissionair premier en EU-voorzitter Alexander De Croo laten weten dat Gewessler zich moest onthouden van stemming. Dat deed ze dus niet.
Nehammer dreigt naar het Europees Hof van Justitie te stappen om de handtekening van zijn groene minister alsnog ongeldig te verklaren.