Hezbollah is een dodelijk gevaar voor Joden wereldwijd

22 september 2024Leestijd: 4 minuten

Hezbollah is sinds de jaren tachtig uitgegroeid tot de grootste terreurbeweging in de wereld. Zuid-Libanon is veranderd in een militaire basis voor het Iraanse regime, schrijft Afshin Ellian.

De oorlog in het Midden-Oosten maakt Hollywood overbodig. James Bond-scenario’s leven in de werkelijkheid van Libanon, Iran, Israël of Syrië. Afgelopen week was Libanon het epicentrum van gebeurtenissen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Israël in twee dagen bijzondere en omvangrijke aanvallen uitgevoerd in Libanon tegen Hezbollah. Voor de jongeren onder ons: Hezbollah is een terreurbeweging volgens de Europese Unie, de Verenigde Staten en vele andere landen.

Hezbollah is door de Iraanse overheid in de jaren tachtig opgericht om te strijden tegen Israël. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot de grootste terreurbeweging in de wereld. Zuid-Libanon is veranderd tot een militaire basis voor opperayatollah Ali Khamenei.

Hezbollah is ook een bondgenoot van drugskartels. Daarvan getuigen diverse strafzaken tegen mensen die voor Hezbollah in een drugsgerelateerde context zijn veroordeeld. Daarbij kunnen we denken aan de zoon van Desi Bouterse, de voormalige president van Suriname en veroordeelde drugscrimineel. Het laatste doel van Hezbollah raakt mensen als ik, namelijk het doden of ontvoeren van de Iraanse dissidenten, al dan niet in samenwerking met criminelen. Kortom, geen fijne organisatie.

Op miraculeuze, bijna onverklaarbare wijze wist Israël de piepers van Hezbollahleden te voorzien van een kleine hoeveelheid explosief materiaal, dat tegelijkertijd door een bepaalde frequentie  kon worden geactiveerd. Hoe vaak hebben ze dat in een laboratorium getest? Ook is de vraag hoe Israël in staat was om duizenden piepers van explosieven en programmering voor een bepaalde frequentie te voorzien. Volgens de Libanese overheid (die bestaat er nog) zouden vierduizend leden van Hezbollah gewond zijn geraakt bij de eerste aanvalsgolf. Een dag later ontploften de portofoons (walkie-talkies) van honderden Hezbollahleden in Libanon. Bij elkaar kwamen 37 Hezbollahleden om het leven.

Hezbollah wordt bevoorraad door Iran

De aartsvijand van Israël zit ook niet stil. Het ayatollahsregime probeert dagelijks raketten en munitie naar Syrië te verplaatsen voor de bevoorrading van Hezbollah en andere milities. Ook blijven de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad in Gaza en de Westelijke Jordaanoever aanslagen plegen op Israëliërs waarvoor ze door Teheran ruiterlijk worden beloond. Ook plant het Iraanse regime aanslagen op Joden wereldwijd. Alleen al in Frankrijk en Duitsland werd een aantal criminelen vervolgd en veroordeeld voor het beramen van aanslagen op Joden in opdracht van Iran. Er is echt een gewelddadig conflict gaande tussen het Iran van Khamenei en Joden wereldwijd. Nu gaat het om meer dan Israël.

De Israëlische kranten berichtten over een moordcomplot op Israëlische politici. De verdachte, een 73-jarige Joodse Israëliër uit Ashkelon, werd deze week voorgeleid aan de rechter. Hij is een zakenman die regelmatig in Turkije verbleef. Daar werd hij door Iraanse agenten benaderd. Hij ging in het diepste geheim twee keer vanuit Turkije naar Iran. Verborgen in een vrachtwagen brachten ze hem naar Teheran. Daar ontmoette hij een aantal Iraanse inlichtingenofficieren, onder wie een persoon die vloeiend Hebreeuws sprak. De tweede keer dat hij in Iran was, kreeg hij de opdracht om op verscheidene plekken en locaties geld te verbergen voor het plegen van aanslagen op hooggeplaatste Israëlische politici en topambtenaren zoals de minister-president (Benjamin Netanyahu), de minister van Defensie (Yoav Gallant) en de directeur van Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël.

NRC heeft geen moeite Hamas over te nemen, maar Israëlische media…

Het is grappig te lezen hoe NRC daarover berichtte: ‘NRC kan de gedetailleerde beschrijvingen, die aan Israëlische media zijn vrijgegeven door Shin Bet, niet zelf verifiëren.’ Tja, maar op basis van informatie van Hamas weet NRC wel hoeveel Palestijnse burgers zijn omgekomen. En daarbij schrijven ze zelden dat de informatie afkomstig is van een criminele organisatie, een terreurgroep die ze per definitie niet kunnen verifiëren. NRC hoeft zich geen zorgen maken, omdat de zaak door de Israëlische rechters wordt onderzocht. Overigens komen de mediaberichten uit het strafdossier, net als in Nederland.

The Times of Israel schrijft op basis van strafdossier dat de verdachte, Moti Maman, nog een opdracht had:

During that meeting, according to the investigation, it was also suggested that Maman place money at various locations in Israel for others who are being operated by Iran. Other plans suggested in the meeting were for Maman to locate Russians or Americans and task them with assassinating Iranian dissidents in Europe and the US, and to recruit a Mossad member as a double agent.

De verdachte moest dus criminelen ronselen voor het doden van de Iraanse dissidenten. Maman kreeg bij zijn laatste bezoek aan Israël 5.000 dollar en zou bij een succesvolle operatie 1 miljoen dollar krijgen. Zo werd hij de moordmakelaar van Khamenei.