Hezbollah beschiet UNIFIL, maar VN-‘vredesmacht’ houdt terreurgroep hand boven het hoofd

Een soldaat van vredesmacht UNIFIL. Beeld: EPA/Str

Toen Israël vorige maand UNIFIL-troepen in Libanon trof, was er logischerwijs grote verontwaardiging. Nu de blauwhelmen worden geraakt door raketten van Hezbollah, blijft de ophef uit. De VN-vredesmacht die al achttien jaar niets klaarspeelt tegen Hezbollah houdt de terreurgroep zelfs de hand boven het hoofd, schrijft Matthijs van Schie.

Het was een zeldzaam tafereel, vorige maand: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu betuigde spijt. Israëlische soldaten hadden meermaals blauwhelmen beschoten van vredesmacht UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) in het Zuid-Libanese stadje Naqoura. Vijf van hen raakten gewond. Israël, dat de VN-troepen al sinds het begin van de grondoorlog in Libanon had opgeroepen het gebied te verlaten, kreeg terecht forse internationale kritiek. Vooral van Italië, een van de hoofdleveranciers van UNIFIL-troepen. Opnieuw een publicitaire blunder van het toch al weinig populaire Israël, die de voorpagina’s haalde in veel Nederlandse en buitenlandse media.

Hezbollah-raket treft UNIFIL, dat wijst naar ‘niet-statelijke actoren’

Veel minder aandacht is er deze week voor een raket die dinsdag 19 november een UNIFIL-basis trof bij het dorp Ramyah. Vier Ghanese blauwhelmen raakten gewond. In een bericht op X schrijft de VN-vredesmacht de aanval toe aan ‘niet-statelijke actoren’.

Een eufemistische manier om te zeggen dat het gaat om Hezbollah. Vermoedelijk ging het om een mislukte raketlancering – zoals het bij Hezbollahs collega-terreurgroep Hamas in Gaza ook geregeld misgaat. Vorige week werd ook al een UNIFIL-gebouw in Shama geraakt door een granaat van Hezbollah, al werd Israël aanvankelijk als dader aangewezen door Italië.

UNIFIL houdt Hezbollah al achttien jaar de hand boven het hoofd

Italië kwam dinsdag terug op die voorbarige beschuldiging, maar het echte probleem is UNIFIL zelf. Het is geen toeval dat de VN-organisatie weigert Hezbollah bij naam te noemen, terwijl het bij de Israëlische aanval in oktober weinig aarzeling had een schuldige aan te wijzen. Verbazingwekkend is het niet: UNIFIL houdt Hezbollah namelijk achttien jaar de hand boven het hoofd.

De ‘vredesmacht’ met 10.000 medewerkers, onder wie één Nederlandse ‘genderadviseur’, heeft de afgelopen achttien jaar jammerlijk gefaald. Een van de hoofddoelen van de VN-missie is sinds 2006 handhaving van VN-resolutie 1701, waarin is vastgelegd dat in de zone tussen de Zuid-Libanese rivier de Litani en de noordgrens van Israël geen gewapende Hezbollah-terroristen actief mogen zijn.

UNIFIL en Libanees leger kijken machteloos toe hoe Hezbollah domineert

Dat is nooit gelukt. Hezbollah beheerst dit gebied sinds het einde van de Israëlisch-Libanese oorlog in 2006 en vuurde sindsdien tienduizenden raketten af op Israël. Per 8 oktober 2023 gebeurt dat zelfs vrijwel dagelijks, waardoor zeker 60.000 Israëliërs al maanden niet in hun huizen in het noorden kunnen wonen. Het Libanese leger, dat volgens de VN-resolutie samen met UNIFIL de vrede in het gebied zou moeten handhaven, kijkt intussen machteloos toe.

Recente ontdekkingen van het Israëlische leger in het gebied zijn voor UNIFIL nog pijnlijker. Vlak bij de grens met Israël groef Hezbollah een omvangrijk tunnelnetwerk waarmee het een aanslag wilde plegen zoals op 7 oktober 2023. In die tunnels is tijdens de Israëlische grondoperatie ook zware ammunitie gevonden van Iraanse en Russische makelij.

Ingang Hezbollah-tunnel op honderd meter van VN-wachttoren

Illustratief voor de onmacht van UNIFIL is de ontdekking van een tunnelingang op pakweg honderd meter afstand van een VN-wachttoren. Gezien de geringe afstand lijkt het onmogelijk dat de Hezbollah-strijders hier buiten het zicht van de UNIFIL-troepen werkten. In het gunstigste geval wisten die het niet, maar aannemelijker is dat de blauwhelmen niet durfden of wilden ingrijpen en de operaties van het machtige terreurleger Hezbollah onder hun neus oogluikend toestonden.

In beide gevallen is hoe dan ook duidelijk dat UNIFIL de afgelopen achttien jaar heeft verzuimd de regio te vrijwaren van gewapende Hezbollah-strijders. En het Libanese leger is evenmin in staat gebleken om de Hezbollah aan te pakken.

Kennelijk is UNIFIL zo bang voor Hezbollah dat het zelfs na door hun raket te zijn getroffen de terreurgroep niet tot de orde durft te roepen. Hadden die arme blauwhelmen in september maar geluisterd naar de oproep om uit Libanon te vertrekken.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.