Een op de vier hbo’ers en academici die anderhalf jaar geleden afstudeerden, betreurt zijn studiekeuze. Van de opleiding Toerisme en vrijetijdskunde heeft 60 procent spijt. De helft van alle alumni van HZ University of Applied Sciences (voorheen Hogeschool Zeeland) had liever ergens anders gestudeerd.
Dat blijkt uit Studie & Werk, het jaarlijkse onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en Elsevier naar de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden.
Voor de achttiende editie van het onderzoek vulden 6.000 afgestudeerden een uitgebreide vragenlijst in.
Onder academici telt de opleiding Romaanse talen de meeste afgestudeerden met spijt van hun studiekeuze (47 procent).
Arbeidsmarkt
Waarom hebben studiekiezers spijt? Ruim de helft van de spijtoptanten noemt als reden dat er te weinig banen in hun vakgebied zijn. Eenderde van de afgestudeerden met spijt zegt dat de opleiding hen slecht voorbereidde op de arbeidsmarkt.
De opleiding Toerisme en vrijetijdskunde heeft blijkbaar een reputatieprobleem: 17 procent van de afgestudeerden met spijt zegt dat ‘werkgevers de opleiding niet serieus nemen’.
Studentenstad
Aan de afgestudeerden is ook gevraagd of zij al dan niet spijt hebben van hun keuze voor de hogeschool of universiteit waar zij studeerden. Wat blijkt? Een op de vijf afgestudeerden had liever ergens anders gestudeerd.
HZ University of Applied Sciences spant de kroon. De helft van de alumni had liever ergens anders gestudeerd. Meest genoemde reden: de studentenstad – Vlissingen – is niet leuk genoeg.
De Vrije Universiteit Amsterdam levert van alle universiteiten de meeste spijtoptanten af: 28 procent van alle alumni. Want andere instellingen staan beter aangeschreven, zeggen zij.
De communicatie en organisatie binnen hogescholen laat te wensen over. Van de hbo’ers met spijt noemt 46 procent slechte communicatie en organisatie als reden, tegenover 25 procent van de academici.