Elsevier-onderzoek: welke studie biedt de meeste kans op een baan?

Pas afgestudeerde hbo’ers en academici zoeken langer naar werk dan hun voorgangers, ze verdienen minder en op een vast contract binnen twee jaar hoeven ze niet meer te rekenen. Toch, wie de juiste studie koos, maakt ook in moeilijke economische tijden een vlotte start.

Dat blijkt uit Studie & Werk, het jaarlijkse onderzoek van Elsevier en onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek. Voor de achttiende editie zijn bijna 6.000 hbo’ers en academici ondervraagd, anderhalf jaar na hun afstuderen.

Aan de slag

Academici zoeken gemiddeld een halfjaar naar passend werk, hbo’ers vier maanden. Onder academici moeten archeologen en kunsthistorici het langst solliciteren, respectievelijk 19 en 17 maanden.

Afgestudeerde hbo’ers van de ‘softe’ opleidingen creatieve therapie en pedagogiek zoeken ongeveer 19 en 15 maanden naar werk op niveau.

Maar niet alle afgestudeerden staan er zo slecht voor: hbo’ers die financial services management, elektrotechniek, informatica of mondzorgkunde studeerden, vinden al binnen twee maanden emploi. Academici van de opleidingen informatica, economie en elektrotechniek kunnen binnen vier maanden aan de slag.

Werkloos

Uit het onderzoek blijkt ook dat van de hbo’ers en academici die anderhalf jaar geleden afstudeerden, bijna 7 procent werkloos is. In 2008 was dat slechts 2 procent. Het percentage komt dichtbij het werkloosheidspercentage van de totale beroepsbevolking dat in het eerste kwartaal van dit jaar 9 procent was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Starters op de arbeidsmarkt moeten steeds vaker genoegen nemen met een tijdelijke aanstelling. Eenderde van de afgestudeerden heeft binnen twee jaar een vast contract. In 2008 was dat nog de helft.