Krijgt vlogger Willem Vink (18) straf voor ‘treinsurfen’?

De 18-jarige blogger Willem Vink wilde de held uithangen, en besloot om een poosje mee te liften op het dak van een trein. Een levensgevaarlijke actie, iets dat hij nu zelf ook inziet. Ov-bedrijf Veolia is op zijn zachtst gezegd not amused, en wil dat de jongen zo snel mogelijk wordt opgepakt.

De vlogger uit het Brabantse Sambeek probeert de schade te beperken, en is in allerijl afgereisd naar het Veolia-hoofdkantoor, schrijft het AD.

Capriolen

Eerder op de dag had hij in het radioprogramma van Qmusic-dj’s Mattie en Wietze al spijt betuigd voor het feit dat hij samen met een vriend op de trein was gesprongen. Vink vertelt ‘enorm te zijn geschrokken’ van de reacties naar aanleiding van zijn capriolen. ‘Er is echt een hoop te doen om mij. Ik heb amper kunnen slapen,’ zegt hij. Het ‘avontuur’ werd op film vastgelegd, en vervolgens gedeeld op sociale media.

https://www.youtube.com/watch?v=2wIyqcAB04g

Dat doet een vlogger immers – nagenoeg alle dagelijkse belevenissen moeten op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Vooral jongeren onder de twintig kijken ernaar. Als je er flink populair mee wordt en een groot publiek trekt, kun je er heel wat geld mee verdienen. Zie Enzo Knol (22), die blijkbaar zo goed boert met zijn vlogs, dat hij er naar het schijnt een huis van bijna een half miljoen euro mee kon kopen.

Onverantwoord gedrag

Maar de jacht op kijkers kan dus ook fout aflopen. Hoewel Vink er zonder kleerscheuren vanaf kwam – hij had zijn tocht naar eigen zeggen goed voorbereid – hangt hem straf boven het hoofd. De illegale praktijk kan zomaar worden bestraft met maximaal vijftien jaar cel, weet Omroep Brabant. Veolia is furieus, spreekt van ‘volstrekt onverantwoord gedrag’ en heeft om die reden aangifte gedaan tegen Vink en zijn kompaan.

De Nijmeegse politie doet onderzoek naar het voorval: de tiener reed immers een stukje mee op het traject tussen Nijmegen en Molenhoek. Een woordvoerder van Veolia zegt tegen de Brabantse zender nog niets te hebben gehoord van Vink. Ze waarschuwt vooral voor ‘kopieergedrag’: er zijn ‘jongeren die het zien en het vet of cool vinden, die dit misschien weer na gaan doen. Ik vraag ze met grote klem: doe het in godsnaam niet’.