Veel toeristen en inwoners weten weinig over het Amsterdamse havengebied. Ariana Manduzai voer mee op een speciale rondvaartboot langs Amsterdam-Noord.
Immense cilindervormige silo’s doemen ogenschijnlijk uit het niets op. Hoge metalen hijskraanconstructies steken af tegen de lichtblauwe lucht: de pittoreske sfeer van de binnenstad is vanaf de wateren van het industriële Amsterdam-Noord ver te zoeken.
De Amsterdam Harbour Cruise vertrekt van de IJ-zijde van station Amsterdam Centraal en maakt een rondvaart langs de hotspots van Amsterdam-Noord. In de frisse wind maar onder een warm zonnetje, luisteren locals en toeristen op een zondagmiddag aandachtig naar gids Henk, die, keurig in schippersuniform, vertelt wat er allemaal te zien valt.
De boot vaart onder meer langs het Java-eiland, het Muziekgebouw aan het IJ en een onderzeeër uit de Sovjettijd, waar verder niet veel mee gebeurt. De onderzeeër zit onder de graffiti. ‘En vol met asbest’, legt Henk uit.
Industrieel en futuristisch
De Amerikaanse toeristen op het dakterras van de boot kijken hun ogen uit, terwijl die zich gestaag door het ziltige water voortbeweegt. Ook zijn een aantal Amsterdammers aan boord, nieuwsgierig naar de industriële en futuristische kant van hun stad.
Hoewel het Amsterdamse havengebied niet bijster groot is, bevindt zich, naast hippe gebouwen zoals het EYE Film Instituut en observatiedek A’DAM Lookout, er ook de grootste cacaohaven van de wereld. Ongeveer een vijfde van de mondiale cacaoproductie, zo’n 600 miljoen kilogram, passeert jaarlijks de Amsterdamse haven.
Naast cacao staat een groot gedeelte van de haven in het teken van de verwerking van sojabonen, die in de reusachtige silo’s blijken te zitten. Een vlaag van een bedwelmende en zoetige geur komt af van de geplette bonen, bestemd om tot dierenvoeding verwerkt te worden.
Na anderhalf uur zit de boottocht erop. Hoewel er geen idyllische herenhuisjes te zien zijn, valt er genoeg te ontdekken aan de andere kant van Amsterdam.