Het aantal Nederlanders dat niet alleen vlees mijdt maar alle dierlijke producten, neemt sterk toe. Waar komt die opmars van de vegan lifestyle vandaan?
Restaurant Waku Waku aan het Vredenburg in Utrecht zit vol. Op het eerste gezicht is het een levendige, hippe zaak met internationale uitstraling zoals er zoveel zijn. Maar een blik op het menu maakt duidelijk wat er zo bijzonder is: er staan geen vleesgerechten op. Sterker, er komt geen enkel dierlijk ingrediënt voor in deze volledig plant-based cuisine.
Sterren omarmen het plantaardige dieet
Het plantaardige dieet is in opmars, zeker sinds sterren als voetballer Lionel Messi, Formule 1-coureur Lewis Hamilton en zangeres Ariana Grande het omarmen. Huh? Veganisten waren toch die zeurderige drammers, die anderen het plezier van hun biefstukje wilden ontzeggen? Wat is er veranderd?
Inderdaad kenmerkten veganisten zich lang door een zekere zendingsdrang, die zich manifesteerde in opgeheven vingertjes en vasthoudende pogingen om anderen van hun gelijk te overtuigen. Meer nog dan de vegetariër gold de zeldzame veganist als een vrij onverdraagzaam type dat het weliswaar goed voorhad met dieren, maar wat minder sympathie had voor de medemens. Dat Volkert van der Graaf, de man die politicus Pim Fortuyn vermoordde, veganist was, droeg ook niet echt bij aan een positief imago van de plantaardige levensstijl.
Luister ook naar de podcast met redacteur Fleur Verbeek, zelf ook veganist:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De laatste jaren is veganisme in een gunstiger daglicht komen te staan en groeit het aantal veganisten sterk. De vegetariër en de flexitariër werden langzaamaan ‘normaal’, en in hun kielzog is ook de veganist op weg mainstream te worden. Waar komt die omkeer vandaan?
https://www.instagram.com/p/Bf1v43rFKF6/
Wie consequent veganistisch leeft, past zijn hele consumptiepatroon aan
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen