Elsevier-blogger en rechtsfilosoof Afshin Ellian is de winnaar van de eerste Pim Fortuyn Prijs. Ellian waarschuwt in zijn publicaties ‘helder en zonder poespas’ voor het gevaar van het gewelddadige islamisme, oordeelt de jury.
Ellian kreeg de prijs vrijdag uitgereikt in Rotterdam. De geboren Iraniër ‘weet uit eigen ervaring wat het is om te leven onder een meedogenloze islamitische cultuur. (…) Ellian combineert zijn intellectuele bagage en moed met een bijzonder scherpe pen en oog voor de zorgwekkende realiteit’.
Verkettering
Behalve zijn heldere boodschap, noemt de jury ook het feit dat Ellian zich niet laat afschrikken door ‘verkettering van diverse kanten’.
‘Elsevier geeft Afshin Ellian al vele jaren drie keer per week een podium voor zijn visie op nationale en internationale ontwikkelingen, in het bijzonder met betrekking tot de islam,’ zegt plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Elsevier Juist René van Rijckevorsel.
‘Wij zijn ook blij met het maandelijkse essay dat hij voor Juist maakt, die zijn kwalitatief en erudiet. Mooi dat Afshin Ellian deze prijs in ontvangst mag nemen. Als blogger op de site is Afshin een moderne erfgenaam van Pim Fortuyn, die columnist was van het papieren weekblad Elsevier.’
Naast Afshin Ellian, waren ook cabaretier Hans Teeuwen, oud-staatssecretaris en VVD-Kamerlid Fred Teeven, journalist Annabel Nanninga, auteur en columnist Nausicaa Marbe en PVV-Senator Ronald Sorensen genomineerd voor de prijs.
Pim Fortuyn
In zijn bijdrage voor elsevier.nl van vandaag benadrukt Ellian hoe belangrijk het is om de herinnering aan Pim Fortuyn levend te houden. ‘Het was dus eigenlijk Fortuyn zelf, en niet zijn politiek correcte vijanden, die analyserend naar oplossingen zocht voor de multiculturele problemen,’ schrijft Ellian.
Fortuyn zag volgens Ellian in 1997 ‘dat door de islamisering de westerse cultuur ten onder zou kunnen gaan’. ‘Dus al in 1997 benoemde Fortuyn problemen waarmee wij nu nog steeds worstelen.’ Behalve voor elsevier.nl en weekblad Elsevier, schrijft Ellian ook regelmatig voor Elsevier Juist.
De Pim Fortuyn Prijs bestaat uit een kleine replica van het standbeeld van Fortuyn dat in Rotterdam staat en een groter exemplaar als wisselbokaal. In de jury zaten broer Marten Fortuyn, oud-LPF’er en Leefbaar Rotterdam-wethouder Joost Eerdmans, oud-politica Rita Verdonk en De Telegraaf-columnist Rob Hoogland.
De prijs is bedoeld voor opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen.