Over de punt aan het einde van de zin denkt niemand echt na. Toch is die punt van betekenis veranderd, ziet Liesbeth Wytzes. Jongeren zien er agressie en intimidatie in.
Onlangs tikte ik een appje dat niet heel boos was bedoeld, maar toch ook niet heel aardig. Ik keek er een tijdje naar – vooral naar de punt waarmee ik de mededeling, van één zin, eindigde. Ik ben een enorme fan van leestekens, en als ik teksten zie waarin er nogal karig wordt omgesprongen met de punten, komma’s, dubbele punten en puntkomma’s, schud ik bedroefd het hoofd. Zonder die piepkleine tekentjes begrijpt niemand er iets van!
Meer over dit onderwerp Leestekens: zuinig met accent en puntkomma
Over de puntkomma bijvoorbeeld, kunnen mensen hevig van mening verschillen. Eén van mijn chefs snapt het nut van dat ding niet en streept het altijd weg, al probeer ik het tekentje stiekem toch in mijn teksten te prutsen, al was het maar om hem te slim af te zijn. En hij bestaat toch niet zomaar! Dat er een compleet boek over die puntkomma is verschenen, Semicolon, The Past, Present and Future of a Misunderstood Mark, maakt geen indruk op hem. Vandaar dat de titel: De puntkomma, het verleden, heden en de toekomst van een onbegrepen teken, zo goed is gekozen.
Maar vandaag laten we die puntkomma even buiten beschouwing.
Mét een punt een stuk kwaaier
Ik tikte dus dat appje, en ik wilde ook door de interpunctie duidelijk maken dat het menens was. Daarom had ik, uitzonderlijk in zo’n kort bericht, de punt erbij geplakt en sloot daarmee mijn zinnetje af. Ik keek ernaar. Haalde de punt weg. Keek weer. Zette de punt terug en besloot: mét een punt ziet het er toch een stuk kwaaier uit dan zonder.
Sterker nog, het geheel zag er streng en agressief uit, en dat was nou precies wat ik beoogde. Geweldig, dat het allerkleinste tekentje van alle interpunctietekens – het atoompje van de interpunctie zogezegd – zo veel kan betekenen!
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen