Naar de universiteit was altijd het hoogste dat je op educatief gebied kon bereiken. Iets bijzonders en vaak een grote stap op de ladder van de sociale stijging. Daar leerde je nieuwe dingen en kreeg je een andere blik op de wereld. Maar Liesbeth Wytzes vraagt zich af of dat nog wel zo is.
In mijn zo langzamerhand behoorlijke lange loopbaan als kleine krabbelaar heb ik heel wat mensen geïnterviewd. Dat was en is erg leuk om te doen, want iedereen heeft wel een verhaal. Er waren nogal wat mensen bij, vooral de oudere, die heel trots waren op het feit dat zij als eersten in de familie naar de universiteit waren gegaan.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Ze kwamen dan uit een eenvoudige familie, van generaties van mensen die van jongs af aan werkten, soms al vanaf hun vijftiende, zestiende jaar. Boeren, tuinders, winkeliers. En daar zat dan één zo’n ambitieuze slimmerik tussen die de tijd wél mee had, en die kon naar de universiteit.
Soms moesten er leraren aan te pas komen om de onwillige en ongelovige ouders een zetje te geven. Eenmaal op de universiteit ging er voor die mensen een nieuwe wereld open, van andere meningen, andere opvattingen waaraan zij de hunne konden toetsen. Vaak kwamen ze er anders uit dan ze erin gingen, en altijd zagen ze die periode als een enorme verrijking, soms een opstapje naar een mooie en bevredigende loopbaan. Een academische opleiding was het allerhoogste dat je op het gebied van onderwijs kon volgen.
Bijna heel Nederland gaat naar de universiteit
Ooit had je nog echte ambachtsscholen, allemaal afgeschaft en opgedoekt, ten faveure van de universiteiten (zie ‘Bedrijven staan voorop, dat zal altijd zo blijven’). Hoogopgeleid moest je zijn, dan kwam je er.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen