De blik van Rik

Barbara Bush was een matrone met pit

18 april 2018Leestijd: 3 minuten

Barbara Bush – geboren Pierce – is niet meer. Met haar verliezen de Verenigde Staten een van de grootste presidentsvrouwen.

Door haar enorme bos grijs haar zei een voormalig redacteur van Elsevier Weekblad bij het zien een foto van het echtpaar Bush altijd: ‘Kijk, daar loopt president Bush met zijn moeder.’

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Echtgenote en moeder van een president

Barbara Bush, de mater familias, zei aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2016 dat het absurd was dat in de republiek Amerika twee families, de hare en die van de Clintons, twintig jaar het Witte Huis bezet hadden gehouden – en mocht Hillary Clinton van Donald Trump winnen, zelfs 24 0f 28 jaar.

Naast echtgenote van de 41ste president George H.W. Bush, is Barbara de moeder van George W. Bush, president nummer 43. Zij schonk ook het levenslicht aan Jeb Bush, gouverneur van Florida en in 2016 weinig succesvol als kandidaat voor het presidentschap. Abigail Adams was de enige andere vrouw die ooit echtgenote en moeder van een president was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Krap behuisd

Barbara Bush volgde haar man op de golven van een ‘olie-boom‘ naar Odessa in Texas. Odessa is de lelijkste plek op aarde, volgens een vriend van het echtpaar. In de honkietonk-bars zoeken de rednecks en roustabouts hun vertier, de jongens die het zware werk op de boortorens doen. Het gezin Bush was zo krap behuisd dat het een badkamer moest delen met een koppel prostituees (moeder en dochter).

Over Barbara Bush

• Barbara Bush ontmoette George H.W. Bush op zestienjarige leeftijd tijdens een feest in de kerstvakantie.
• Barbara stopte in 1944 met haar opleiding aan Smith College, nadat George Bush – haar toenmalige verloofde – gewond was geraakt in de Tweede Wereldoorlog.
• Barbara en George kregen samen zes kinderen, onder wie voormalig gouverneur van Florida en presidentskandidaat Jeb Bush.
• Haar tweede zoon – Robin – overleed in 1953 aan leukemie.
• In 1973 adviseerde Barbara haar echtgenoot om geen voorzitter te worden van de Republican National Committee, zodat Bush sr. niet zou worden geassocieerd met het Watergate-schandaal.
• Toen Bush sr. in 1984 herverkiezing zocht als vicepresident, twijfelden zijn Democratische concurrenten Walter Mondale en Geraldine Ferraro aan het vermogen van de rijke Bush-familie om de gewone Amerikaan te begrijpen. Geïrriteerd door deze opmerking zei Barbara: ‘Ik kan niet zeggen wat ik van Ferraro vind, maar het rijmt op rich.
• Barbara’s Foundation for Family Literacy heeft ruim 50 miljoen dollar opgehaald voor het tegengaan van analfabetisme in de Verenigde Staten.

In de woestenij van Texas verloor Barbara in 1953 haar zoon Robin aan leukemie. Haar haar werd in één nacht grijs. In 1984, Barbara was toen achter Nancy Reagan opgeklommen tot Second Lady, publiceerde ze een kinderboek met de titel: C. Fred’s Story; A Dog’s Life. Een verhaal over de familie Bush geschreven vanuit het perspectief van hun hond.

Amerika heeft een aantal grote presidentsvrouwen gekend, zoals Abigail Adams, Edith Wilson, Eleanor Roosevelt en Michelle Obama. Barbara Bush hoort in dit rijtje zeker thuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.