Premium Lock Voorpublicatie: Moderne goudkoorts in North Dakota

10 mei 2022Leestijd: 5 minuten
Jaknikker in Williston Foto: GettyImages

Oud-correspondent Emile Kossen reisde meer dan 11.000 kilometer per trein door de Verenigde Staten. En belandde in booming Williston. Dit verhaal komt uit zijn nieuwe boek Station Amerika dat deze week is verschenen.

‘Dit is nieuw, dat is nieuw. Deze weg bestond nog niet eens.’ Howard Klug, een forse man met blauwe ogen en een grauw groen overhemd, wijst druk om zich heen. Na een vluchtige welkomstgroet stelde hij voor om maar meteen op stap te gaan. In zijn glimmende zwarte SUV en met countrymuziek op de radio rijden we tien minuten later langs een bord van de gemeente met de woorden ‘Welkom in Williston, North Dakota: Boomtown, USA’.

Emile Kossen (30) was voor EW correspondent Verenigde Staten in Washington D.C. Hij is nu verslaggever bij De Telegraaf.

 

Station Amerika (Uitgeverij Spectrum)
296 pagina’s € 21,99

Klug, de burgemeester van Williston, maakte de boom van dichtbij mee. Hij woont er zijn hele leven en zag het transformeren van een plattelandsdorp met een paar honderd mensen tot een serieus stadje van dik 30.000 permanente inwoners en een veelvoud aan mensen die er tijdelijk verblijven.

1 miljoen ton olie per dag

Dit is een moderne versie van de goudkoorts die van tal van Amerikaanse plaatsen in de negentiende eeuw van de ene op de andere dag topbestemmingen maakte, nadat er goud, zilver of ander waardevol materiaal werd gevonden. In Williston is dat olie – het zwarte goud. Dat de Bakken-formatie grote hoeveelheden olie bevatte, is al decennia bekend, maar pas nadat technieken als fracking en horizontaal drillen beter beschikbaar werden, kon die olie goedkoop naar boven worden gehaald.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Emile Kossen
Emile Kossen is sinds maart 2017 correspondent Verenigde Staten in Washington D.C. Hij werkte vanaf 2015 als webredacteur bij EW.
Lees meer
Emile Kossen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.