Er is een wereldwijde handelsoorlog gaande, als gevolg van Donald Trumps ‘wederzijdse tarieven’ op producten van handelspartners. Trump wil de Amerikaanse import beperken en productie stimuleren, en ontziet daarbij de Europese Unie niet.
25-4
AEX sluit licht hoger na tegenstrijdige signalen over handel (18:30)
- De Amsterdamse beurs sloot vrijdag licht hoger. Daarmee bleef het Damrak achter bij andere Europese beurzen, waar de koersen steviger stegen.
- Beleggers verwerkten opnieuw een stroom kwartaalcijfers van bedrijven. Ook zorgden tegenstrijdige berichten over het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten voor onzekerheid.
- De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 872,84 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 818,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs boekten winsten tot 0,8 procent, Londen bleef steken op een plus van ongeveer 0,1 procent.
Apple wil deel productie verplaatsen naar India (10:15)
- Apple wil tegen eind 2026 alle iPhones voor de Amerikaanse markt in India laten assembleren, meldt Financial Times.
- President Trump is in een felle handelsoorlog verwikkeld met China, waar Apple een groot deel van zijn iPhones laat produceren. Het bedrijf wil minder afhankelijk zijn van China.
- De productie in India moet daarvoor verdubbelen. Apple begon al tijdens corona met deze verschuiving vanwege Chinese lockdowns.
China overweegt importheffingen op te schorten voor Amerikaanse goederen (10:00)
- De Chinese overheid overweegt om importheffingen op bepaalde Amerikaanse goederen op te schorten, meldt persbureau Bloomberg. Het zou gaan om producten zoals medische apparatuur, industriële chemicaliën (zoals ethaan) en vliegtuigleasen. Deze stap komt vanwege de druk die de handelsoorlog uitoefent op specifieke Chinese industrieën.
- Eerder maakten de Verenigde Staten al een uitzondering voor elektronica. Volgens Bloomberg onderstrepen deze versoepelingen hoe sterk de economieën van China en de VS met elkaar verweven en van elkaar afhankelijk zijn.
24-4
Aandelenbeurs in Amsterdam eindigt licht hoger na cijferregen (19:10)
- De Amsterdamse beurs sloot donderdag licht hoger. Beleggers reageerden op kwartaalresultaten van onder meer Unilever en KPN. Tegelijkertijd bleven de internationale handelsspanningen als risicofactor boven de markt hangen.
- De AEX steeg 0,3 procent tot 871,99 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 812,77 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.
- Beleggers bleven donderdag voorzichtig door toenemend pessimisme over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Eerder leefde de hoop op dat de twee grootmachten elkaar zouden naderen, maar die werd getemperd nadat China meldde dat er geen sprake is van lopende gesprekken. Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, bevestigde dat er nog geen onderhandelingen gaande zijn.
Wall Street neemt gas terug na korte aandelenrally (17:45)
- Na de opleving van een dag eerder namen beleggers op Wall Street donderdag gas terug. Winsten werden verzilverd, terwijl onzekerheid over het handelsbeleid van president Trump opnieuw druk zette op de koersen.
- Tegenvallende kwartaalcijfers droegen bij aan het negatieve sentiment. Ook uitspraken van minister van Financiën Scott Bessent over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog wakkerden de onrust aan. Volgens Bessent is een oplossing op korte termijn onwaarschijnlijk. China liet weten dat er momenteel geen gesprekken plaatsvinden.
Nederlanders boeken veel minder vakanties naar Verenigde Staten (15:30)
- Het aantal Nederlandse boekingen voor vakanties naar de Verenigde Staten is met 30 procent gedaald ten opzichte van maart 2024. Dat blijkt uit cijfers van de ANVR, op basis van onderzoek van NielsenIQ.
- De daling volgt op eerdere signalen uit de Verenigde Staten zelf. Vorige week meldde de International Trade Administration al dat het aantal internationale reizigers naar de VS afnam. Als mogelijke verklaring noemen onderzoekers de afkeer die bij sommige reizigers is ontstaan naar aanleiding van het beleid van Donald Trump. Dat sentiment lijkt nu ook door te werken op de Nederlandse reismarkt.
Duitse regering verwacht stagnatie economie dit jaar (14:35)
- De Duitse economie groeit dit jaar vermoedelijk niet. Het ministerie van Economische Zaken rekent in een nieuwe prognose op stagnatie. Begin dit jaar werd nog uitgegaan van een groei van 0,3 procent, in oktober 2024 zelfs van 1,1 procent.
- De verslechtering van het vooruitzicht hangt samen met het onzekere handelsbeleid van de Amerikaanse president. Trumps importheffingen raken de Duitse export, een belangrijke pijler van de economie.
- Na twee jaar krimp blijft herstel dus uit. De hoop is nu gevestigd op 2026, wanneer investeringen in infrastructuur en defensie – gepland door de aanstaande Duitse regering – de economie een duw in de rug moeten geven.
Trump dreigt met hogere importheffingen bij uitblijven deals (12:00)
- President Trump heeft gedreigd alsnog hogere importheffingen op te leggen aan landen waarmee de Verenigde Staten geen deal kunnen sluiten.
- Twee weken geleden had de Amerikaanse president juist de importheffingen met negentig dagen gepauzeerd.
- ‘Als we geen deal hebben met een bedrijf of een land, stellen we de heffing gewoon vast. Het is iets waarvan we denken dat het zal gebeuren, ik denk over twee tot drie weken’, zei Trump.
Havenondernemers vrezen indirecte gevolgen van Trumps handelsbeleid (11:15)
- Rotterdamse havenondernemers verwachten dat Trumps handelsbeleid vooral indirect effect zal hebben op hun bedrijf. De ondernemers vrezen bijvoorbeeld stijgende inflatie en teruglopende wereldhandel.
- 73 ondernemers namen deel aan de peiling van Deltalinqs. Zes op de tien gaven aan zich enigszins zorgen te maken over de Amerikaanse importheffingen. Bijna twee op de tien maken zich zelfs heel erg veel zorgen.
Amerikaanse staten klagen president Trump aan (08:00)
- Twaalf Amerikaanse staten vechten de ‘immense en voortdurend veranderende’ importheffingen van president Trump aan voor de rechter. De staten beweren dat de president het Congres heeft omzeild door invoerrechten op te leggen onder een economische noodwet.
- Volgens de aanklacht heeft Trump ‘de constitutionele orde verstoord en chaos gebracht in de Amerikaanse economie’. De staten willen dat de rechter de tarieven stopzet, omdat het handelsbeleid ‘nu afhangt van de grillen van de president’.
23-4
Knot ziet kansen voor euro door twijfels over positie dollar (20:23)
- Een breder gebruik van de euro is goed voor Europa, zei DNB-president Klaas Knot in een speech in Washington. Door Trumps beleid staat het vertrouwen in de dollar onder druk.
- Mede door het beleid van Donald Trump in de Verenigde Staten staat het vertrouwen in de dollar de laatste tijd onder druk. “Een vraag die dan opkomt is in hoeverre de dollar nog als veilige haven kan worden beschouwd. In dezelfde geest biedt de huidige situatie een kans voor de euro”, opperde Knot.
- De dollar is al jaren een soort wereldmunt. “Mensen over de hele wereld gebruiken dollars om transacties te doen en prijzen vast te stellen, en ze houden ook veel dollars aan.”
Bessent: Trump wil heffingen voor China niet eenzijdig verlagen (19:57)
- De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om eenzijdig de importtarieven op Chinese goederen te verlagen. Dat verklaarde zijn minister van Financiën Scott Bessent woensdag aan journalisten na veel speculatie over een mogelijke tariefsverlaging na geruststellende opmerkingen van Trump.
WSJ: Witte Huis overweegt verlaging China-tarieven (15:50)
- De regering-Trump overweegt forse verlaging van importtarieven op Chinese goederen om de spanningen met Peking te verminderen. Dat meldt The Wall Street Journal. Trump bevestigde dat de tarieven van 145 procent omlaag gaan, “maar niet naar nul.” China reageert voorzichtig positief, maar wil geen onderhandelingen onder dreiging.
- Volgens een hoge functionaris van het Witte Huis zouden de China-tarieven waarschijnlijk worden verlaagd tot tussen de 50 en 65 procent. Ook overweegt de regering een getrapte invoering van de tarieven.
China staat open voor onderhandelingen: deur staat ‘wijd open’ (13:00)
- Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de deur ‘wijd open’ voor onderhandelingen met de Verenigde Staten over de onderlinge importheffingen.
- ‘China benadrukte al vroeg dat er geen winnaars zijn in handelsoorlogen’, zei een woordvoerder van hetChinese ministerie van Econmische Zaken.
EU legt miljoenenboetes op aan Apple en Meta (12:45)
- De Europese Commissie heeft Apple en Meta boetes opgelegd voor het overtreden van de Wet digitale markten (Digital Markets Act): 500 miljoen euro voor Apple en 200 miljoen euro voor Meta.
- Apple krijgt de boete omdat app-ontwikkelaars klanten niet mogen wijzen op alternatieve appstores en aanbiedingen buiten de App Store.
- Meta werd bestraft omdat Facebook- en Instagram-gebruikers onvoldoende keuze hadden om hun persoonlijke data niet te delen zonder te moeten betalen voor advertentievrije versies.
- Een EU-bron zei woensdag dat de boetes voor de Amerikaanse techbedrijven losstaan van de Amerikaanse importheffingen.
Europese bedrijvigheid daalt (12:30)
- De economische bedrijvigheid in de eurozone is in de maand april nauwelijks gegroeid. Volgens marktonderzoeker S&P Global hebben de Amerikaanse invoerheffingen het vertrouwen in de Europese economie verlaagd tot het laagste niveau in bijna vijf jaar.
- De index die bedrijvigheid in het eurogebied meet daalde van 50,9 (maart) naar 50,1 (april). 50 duidt op groei, daaronder op krimp.
Europese beurzen openen fors hoger (10:00)
- De Europese aandelenmarkten zijn woensdag flink hoger geopend. Dit kwam mede door de sussende uitspraken van Donald Trump. De Amerikaanse president gaf aan geen plannen te hebben om Fed-baas Jerome Powell te ontslaan. Trump gaf ook aan niet van plan te zijn het ‘hard te spelen’ in de onderhandelingen met China.
- De AEX stond kort na opening 1,3 procent hoger. De beurzen in Duitsland, Frankrijk klommen tot 2,2 procent.
Trump van plan ‘heel aardig’ tegen China te zijn bij onderhandelingen (09:45)
- President Trump is van plan ‘heel aardig’ tegen China te zijn bij onderhandelingen over de importheffingen. De heffingen tegen China zullen dalen als er een deal komt. ‘Het zal aanzienlijk dalen, maar niet naar nul’.
- De Amerikaanse president verhoogde op ‘Liberation Day’ de heffingen op Chinese goederen trapsgewijs naar 145 procent, waarop China terugsloeg met een heffing van 125 procent. ‘Wij gaan heel aardig zijn en zij gaan heel aardig zijn, en dan zullen we zien wat er gebeurt.’
Trump niet van plan om Fed-baas te ontslaan (08:00)
- President Donald Trump zegt dat hij niet van plan is Fed-baas Jerome Powell te ontslaan, ondanks zijn frustratie over het feit dat de centrale bank de rente niet verlaagt.
- ‘Dat ben ik nooit van plan geweest’ zei Trump dinsdag. ‘De pers verzint van alles. Nee, ik ben niet van plan hem te ontslaan. Wel zou ik graag zien dat hij wat actiever wordt met het verlagen van de rente.’
- Vrijdag zei de president nog dat hij de macht heeft hem ‘zeer snel’ uit zijn functie te zetten.
22-4
Goudprijs breekt record en blijft stijgen (19:30)
- De goudprijs is opnieuw tot recordhoogte gestegen. In Singapore werd dinsdag voor het eerst meer dan 3.500 dollar betaald voor een troy ounce (31,1 gram) goud, de standaardmaat op de internationale markt.
- Goud blijft aan een recordopmars bezig. Sinds begin dit jaar is de prijs van het edelmetaal met ruim 30 procent gestegen.
- Beleggers zoeken traditioneel hun toevlucht tot goud in tijden van politieke en economische onzekerheid. De recente prijsstijging hangt samen met het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Extra zorgen over een mogelijk ontslag van Fed-voorzitter Jerome Powell zetten de goudkoers verder onder druk.
AEX eindigt hoger op eerste handelsdag na lang paasweekend (18:00)
- De Amsterdamse AEX-index sloot dinsdag hoger, ondanks een zwakke start. Na het lange paasweekend – de beurs bleef maandag dicht – keerden beleggers terug op het Damrak.
- De AEX sloot 0,6 procent hoger op 857,21 punten. De MidKap verloor 0,2 procent en eindigde op 796,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.
IMF waarschuwt voor risico verdere correctie financiële markten (16:30)
- Ondanks de recente koersdalingen door de handelsoorlog is een verdere correctie op de financiële markten niet uitgesloten. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn nieuwste stabiliteitsrapport, dat dinsdag werd gepubliceerd.
- Volgens IMF-econoom Tobias Adrian zijn de risico’s voor de wereldwijde financiële stabiliteit flink toegenomen. Beleggingswaarderingen noemt hij nog altijd aan de hoge kant.
- Adrian waarschuwt al langer dat beleggers te veel optimisme inprijzen. De hoge waarderingen van aandelen en obligaties maken de markten gevoelig voor onverwachte economische tegenvallers.
- Die kwetsbaarheid werd recent zichtbaar: niet alleen kelderden de aandelenkoersen, ook Amerikaanse staatsobligaties gingen massaal in de verkoop. Volgens de econoom zijn de risico’s daarmee allerminst verdwenen.
Wall Street omhoog na flinke verliesbeurt (16:15)
- De beurzen in New York zijn dinsdag met winst van start gegaan. De openingsuren lieten een voorzichtig herstel zien na de stevige koersverliezen van maandag.
- Die daling werd mede veroorzaakt door nieuwe kritiek van president Donald Trump op Fed-voorzitter Jerome Powell. De aanval op de centrale bankier drukte het vertrouwen op Wall Street flink omlaag.
- De Dow-Jonesindex stond kort na opening 1,1 procent hoger op 38.576 punten. De brede S&P 500 won 1 procent tot 5210 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 16.061 punten. Op maandag daalden de hoofdgraadmeters nog tot 2,6 procent.
IMF verlaagt groeiverwachtingen economie flink door handelsoorlog (15:00)
- De wereldwijde economische groei krijgt een tik door de handelsoorlog van Donald Trump. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn verwachtingen voor Nederland naar beneden heeft bijgesteld.
- Volgens de VN-organisatie breekt er een ‘nieuw tijdperk’ aan voor de wereldeconomie. Van een recessie is voorlopig geen sprake, en ook de inflatie lijkt beheersbaar te blijven.
- Voor de wereld als geheel voorspelt het fonds dit jaar 2,8 procent groei en volgend jaar 3 procent groei. Bij de laatste raming in januari gingen de deskundigen voor beide jaren nog uit van 3,3 procent.
- Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar met 1,4 procent groeit, waar eerst nog werd gerekend op 1,6 en 1,8 procent. Dit zijn stevige bijstellingen, al is het IMF niet zo somber als bijvoorbeeld aan het begin van corona.
Havenbedrijf Rotterdam: goederenoverslag met 6 procent gedaald (11:45)
- De goederenoverslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van 2025 met bijna 6 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder.
- Volgens Havenbedrijf Rotterdam liep de overslag van ijzerets, steenkool, ruwe olie terug.
- De Amerikaanse importheffingen op Europese goederen hebben volgens de haven nog geen effect op de overslag.
- Topman Boudewijn Siemens: ‘De eerste drie maanden van dit jaar kenmerkten zich door een grote mate van volatiliteit van de wereldhandel als gevolg van dreigende importheffingen in de Verenigde Staten en conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. Deze volatiliteit heeft geleid tot onzekerheid bij bedrijven op het gebied van handel en het doen van investeringen.’
AEX opent lager (09:30)
- De Amsterdamse AEX-index is na het lange paasweekend met verlies geopend. De AEX opende 0,4 procent lager. De beurzen in Frankrijk en Duitsland daalden tot 0,6 procent.
- Op Wall Street waren de beurzen op maandag wel open. Daar werden stevige verliezen geleden door de ferme uithaal van president Trump aan het adres van Fed-baas Jerome Powell.
Trump noemt Powell ‘meneer te laat’ en een ‘grote loser’ (08:30)
- De Amerikaanse aandelenmarkten Dow Jones en Nasdaq gingen maandag onderuit nadat president Trump opnieuw tekeerging tegen Fed-voorzitter Jerome Powell. Trump riep de centrale bank andermaal op om de rente te verlagen.
- In een bericht op Truth Social maakte Trump de voorzitter van de Fed uit voor ‘meneer te laat’ en een ‘grote loser’.
- Trump uit al langer kritiek op het rentebeleid van de Fed. Zijn voortdurende aanvallen op Powell versterkten zorgen over de onafhankelijkheid van de Fed bij het bepalen van het monetaire beleid. Hierdoor daalde de waarde van de dollar ver, tot het laagste niveau in drie jaar tijd.
Rode cijfers op de Amerikaanse beurzen (08:00)
- Het uitblijven van vooruitgang in de wereldwijde handelsbesprekingen zorgde voor rode cijfers op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones sloot 2,5 procent lager. Techbeurs Nasdaq zakte 2,6 procent.
- Sinds ‘Liberation Day’ begin april is de goudprijs naar recordhoogtes gestuwd. Maandag klom de prijs van het edelmetaal tot boven de 3400 dollar. Grote verliezers op de beurs waren Tesla. De autofabrikant ging 5,8 procent omlaag.
20-4
Financial Times: geen tegenmaatregelen Zuid-Korea na heffing VS (12:00)
- Zuid-Korea ziet af van vergeldingsmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.
- Volgens de premier heeft het land zijn welvaart mede te danken aan steun van de VS.
- “De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is.”
- In plaats van vergeldingsacties zal Zuid-Korea daarom op zoek gaan naar oplossingen “die voor beide partijen voordelig zijn”, aldus Han. De onderhandelingen tussen beide landen gaan komende week van start.
Nikkei: Japan overweegt versoepeling autonormen voor deal met VS (10:50)
- Japan overweegt zijn veiligheidscriteria voor auto’s te versoepelen om een handelsakkoord met de VS te bereiken, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei.
- Amerikaanse autobouwers klagen al langer dat strenge Japanse eisen hun toegang tot die markt bemoeilijken. Tokio hoopt in ruil voor de aanpassing een lagere importheffing voor Japanse auto’s af te dwingen.
- Volgens Nikkei gaat het om bijvoorbeeld botsveiligheidstests.
19-4
Truckfabrikant Volvo schrapt honderden banen in VS om heffingen (17:00)
- Vrachtwagenbouwer Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen vanwege onduidelijkheid over het handelsbeleid van president Donald Trump. Dat meldt de Noord-Amerikaanse tak van het Zweedse concern.
- Op drie productielocaties in de VS verdwijnen tussen de 550 en 800 arbeidsplaatsen. Volvo telt in Noord-Amerika bijna 20.000 medewerkers.
- Een woordvoerder van Volvo noemt het spijtig dat er banen verloren gaan, ‘maar we moeten de productie in lijn brengen met de gedaalde vraag naar onze voertuigen’.
Chinese reders veroordelen heffing VS voor schepen uit China (11:30)
-
Chinese scheepvaartbedrijven reageren fel op het Amerikaanse plan om een toeslag te heffen op Chinese schepen die aanmeren in Amerikaanse havens.
-
Volgens de Chinese redersvereniging CSA is de maatregel gebaseerd op ‘onwaarheden en vooroordelen’ en maakt deze op onrechtvaardige wijze onderscheid tussen rederijen. Dat schrijft de organisatie op haar WeChat-kanaal.
-
De Chinese redersvereniging CSA is in gesprek met de Verenigde Staten en andere betrokken partijen over de aangekondigde toeslag op Chinese schepen. Een tweede belangenorganisatie, die Chinese scheepsbouwers vertegenwoordigt, waarschuwt dat de maatregel het zeevervoer duurder maakt en zo de inflatie in de Verenigde Staten verder kan aanjagen.
18-4
Volkswagen-topman wil Audi’s in de VS produceren om autoheffing (21:33)
-
De Duitse autofabrikant Volkswagen denkt eraan om auto’s van dochtermerk Audi voortaan in de Verenigde Staten te produceren.
-
Topman Oliver Blume zei in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de stap wordt overwogen vanwege de Amerikaanse importheffingen op buitenlandse voertuigen. Volgens Blume zou lokale productie een manier zijn om die extra kosten te vermijden.
- De VS zijn de belangrijkste exportmarkt voor de Duitse auto-industrie.
VS willen toeslag voor ieder Chinees schip in Amerikaanse haven (19:00)
- De Amerikaanse overheid wil gebruikers van Chinese zeeschepen een extra toeslag laten betalen voor iedere keer dat ze aanmeren in de Verenigde Staten.
- In een door de Amerikaanse handelsgezant gepresenteerd plan hangt de hoogte van de toeslag af van de hoeveelheid vracht die de schepen vervoeren. Het voorstel volgt op een maandenlang onderzoek waarvoor Trumps voorganger Joe Biden opdracht gaf, na klachten van een vakbond over Chinese overheidssteun aan scheepswerven.
- De maatregel moet over zes maanden ingaan. Naast Chinese schepen wil Washington ook buitenlandse autotransporteurs extra laten betalen. Over drie jaar wil de regering ook beperkingen opleggen aan het transport van vloeibaar aardgas (lng) op niet-Amerikaanse schepen.
Regering VS kijkt of Fed-baas Powell ontslagen kan worden (18:45)
- De Amerikaanse regering bekijkt of het mogelijk is Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, uit zijn functie te ontheffen. Dat zei Kevin Hassett, economisch topadviseur van het Witte Huis.
- President Donald Trump uit al langer zijn ongenoegen over het rentebeleid van de Fed, die formeel onafhankelijk opereert. Trump dringt aan op een renteverlaging, terwijl Powell voorlopig vasthoudt aan de huidige koers.
- Donderdag beschuldigde Trump de Fed-voorzitter ervan ‘politiek te bedrijven’ door de rente ongemoeid te laten. Ook suggereerde hij over de bevoegdheid te beschikken om Powell ‘heel snel’ te ontslaan.
ING: schok van half miljard voor Nederland bij farmaheffingen VS (15:25)
- Als Donald Trump 25 procent importheffing invoert op geneesmiddelen, kan dat Nederland een economische klap van een half miljard euro opleveren. Dat stelt ING.
- Door die heffingen kunnen bijvoorbeeld farmaceuten besluiten meer te investeren in productiecapaciteit in de Verenigde Staten, ten koste van investeringen in Nederland en Europa. Ook kunnen bedrijven gaan besparen op onderzoek en ontwikkeling.
- Volgens ING exporteert Nederland jaarlijks voor 35,5 miljard euro aan geneesmiddelen en wordt voor 23,6 miljard euro aan farmaceutische producten geïmporteerd. De schok van een half miljard kan volgens de bank op de middellange termijn toenemen als er in de VS alternatieven worden gevonden voor Nederlandse producten.
- De bank zegt dat het allerminst zeker is dat die productiecapaciteit wordt gevonden in de VS door de economische onzekerheid over Trumps beleid.
Franse bankpresident: Powell doet uitstekend werk (11:30)
- De Franse bankpresident François Villeroy de Galhau heeft het opgenomen voor zijn Amerikaanse collega Jerome Powell. Volgens Villeroy doet Powell het uitstekend als president van de Federal Reserve (Fed).
- Trump bekritiseerde donderdag Fed-voorzitter Powell en zei dat zijn vertrek niet snel genoeg kan komen. De Amerikaanse president eist renteverlaging en wijst daarbij naar Europa.
- Powell had woensdag gewaarschuwd dat Trumps importheffingen de inflatie aanwakkeren en de groei afremmen. De Fed wil eerst meer economische data afwachten voordat ze de rente aanpassen.
Trump: Peking heeft contact gezocht voor een handelsdeal (08:00)
- Volgens Trump heeft China contact gezocht met de Verenigde Staten om een handelsdeal te sluiten. De Amerikaanse president zei te verwachten binnen drie tot vier weken een deal te kunnen bereiken. Volgens Trump hebben functionarissen uit Peking meermaals contact gezocht voor gesprekken. Dit zou op aandringen van president Xi zijn gebeurd.
17-4
Amsterdamse beurs gaat licht lager extra lang weekend in (18:20)
- De Amsterdamse beurs sloot donderdag licht lager na een rustige handelsdag. De AEX-index ging 0,2 procent lager het extra lange weekend wegens Pasen in. Beleggers wachtten wereldwijd af of gesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners over importheffingen een goed resultaat opleveren.
- De hoofdindex van de 25 meest verhandelde beursfondsen op het Damrak sloot op een stand van 852,20 punten. De MidKap boekte juist een winst van 0,5 procent tot 798,20 punten.
Trump: vertrek Fed-baas Powell kan niet snel genoeg komen (18:15)
- Trump heeft uitgehaald naar Fed-voorzitter Jerome Powell. Volgens de president kan diens vertrek niet snel genoeg komen. De centrale bank moet de rente verlagen, vindt hij. Powell op zijn beurt houdt vast aan zijn voorzichtige koers en wil daar voorlopig nog niet aan beginnen.
- Het centralebankhoofd gaf woensdag aan dat de Amerikaanse importheffingen hoger waren dan waarvan de Fed was uitgegaan en benadrukte nogmaals dat deze waarschijnlijk leiden tot stijgende prijzen en tragere economische groei.
Lagarde waarschuwt voor grote onzekerheid door handelsoorlog (17:30)
- President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt dat de zwaarste gevolgen van de handelsoorlog mogelijk nog in het verschiet liggen: ‘we hebben ook het vooruitzicht van iets dat veel meer impact zou kunnen hebben.’
- De Verenigde Staten hebben een deel van de tarieven immers met negentig dagen opgeschort. Ook stipte Lagarde aan dat nog onbekend is hoe Brussel reageert als het niet lukt om er in gesprekken met de VS uit te komen.
- Lagarde onderstreepte dat de ECB ‘klaar moet zijn voor het onvoorspelbare’. ‘Daarom denk ik dat het veel zin heeft om voorbereid te zijn, flexibel te zijn.’
Wall Street overwegend hoger na forse verliesbeurt dag eerder (16:20)
- De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag gemengd geopend, na de stevige verliezen een dag eerder.
- Na de forse koersverliezen van een dag eerder zorgen voorzichtige positieve signalen over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en Japan voor enig herstel in het marktsentiment. President Donald Trump verklaarde dat er ‘grote vooruitgang’ wordt geboekt in de onderhandelingen.
ECB verlaagt rente in eurozone voor zevende keer (15:00)
- De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente in de eurozone opnieuw met een kwart procentpunt om de kwakkelende economie te ondersteunen, zoals algemeen was verwacht op de financiële markten. Het is de zevende renteverlaging van de ECB sinds juni vorig jaar.
- ING-econoom Carsten Brzeski stelde deze week dat de Europese Centrale Bank (ECB) door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump weinig keuze had: een verdere renteverlaging werd onvermijdelijk.
- ECB-president Christine Lagarde noemde de door Trump veroorzaakte handelsoorlog een ‘wake-upcall’ voor Europa. Volgens haar moet het continent economisch onafhankelijker worden, onder meer op het gebied van financiën en energie. Lagarde benadrukte herhaaldelijk dat handelsoorlogen alleen maar verliezers kennen – de Verenigde Staten inbegrepen.
LVMH-topman: schuld van Brussel als onderhandeling met VS faalt (14:00)
- Als de Verenigde Staten en de Europese Unie geen oplossing vinden voor het handelsconflict, ligt de verantwoordelijkheid bij Brussel. Dat zei Bernard Arnault, topman van luxegigant LVMH, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
- Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering benadrukte de miljardair dat vrijhandel met de VS en wederzijds vertrouwen in handel hersteld moeten worden. LVMH behaalt ongeveer een kwart van zijn inkomsten uit de VS.
- Arnault prees eerder dit jaar de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn inauguratie voor het stimuleren van economische groei en ondernemerschap.
China staat nog altijd open voor onderhandelingen (11:30)
- Het Chinese ministerie van Handel zegt nog altijd in contact te staan met de Verenigde Staten, ondanks de steeds verder escalerende handelsoorlog. China staat ook nog altijd open voor onderhandelingen, maar wel als dat gebeurt op basis van wederzijds respect.
AEX opent lager (09:30)
- De AEX-index opende donderdag iets lager. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de ECB van later vandaag.
- Naar verwachting wil de centrale bank de rente in de eurozone opnieuw met 0,25 procent verlagen om de economie te stimuleren. Als de renteverlaging doorgaat, wordt dit de zevende renteverlaging sinds juni 2024.
Meloni bezoekt Trump, wat krijgt ze gedaan? (08:10)
- De Italiaanse premier staat op goede voet met de MAGA-beweging. Giorgia Meloni was aanwezig bij Trumps inauguratie, sprak op het conservatieve congres CPAC en nu hoopt deze ‘Trump-fluisteraar’ te oogsten. Vandaag is ze in Washington om met de Amerikaanse president te spreken over de importheffingen op Europese producten.
Japan en Trump aan de onderhandelingstafel (08:00)
- Minister voor Economische innovatie Ryosei Akazawa hoopte op clementie. Vergeefs. De Japanse afvaardiging is er in Washington namelijk nog niet in geslaagd om een onmiddellijke verlaging van de Amerikaanse importheffingen te verkrijgen. President Trump sloot zelf aan bij gesprekken.
- De gesprekken met de Japanse delegatie worden nauwlettend in de gaten gehouden door de rest van de wereld. Ze worden gezien als graadmeter voor de onderhandelingen met andere landen.
16-4
Ook AMD verwacht flinke afboeking door exportbeperkingen VS (20:11)
- Chipbedrijf Advanced Micro Devices (AMD) verwacht tot 800 miljoen dollar te moeten afschrijven door nieuwe Amerikaanse exportregels voor AI-chips naar China.
- AMD kwam tot die conclusie na een eerste beoordeling van een nieuwe licentie-eis voor de export van zijn MI308-chips. Het bedrijf meldt licenties aan te vragen voor de uitvoer naar klanten in China, maar kan niet garanderen dat deze daadwerkelijk worden verleend.
AEX zakt door zwakke chipbedrijven (17:59)
- Chipbedrijven eindigden woensdag onderaan de AEX na tegenvallende kwartaalcijfers van ASML en zorgen over Amerikaanse exportbeperkingen voor Nvidia.
- Beleggers reageerden onder meer op de financiële resultaten van ASML over het eerste kwartaal. Het Nederlandse techbedrijf verloor 5,2 procent, terwijl Besi en ASMI 3,2 procent inleverden.
- De AEX sloot mede door de koersverliezen van de chipfondsen 0,4 procent lager op 853,56 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 793,90 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent, Parijs verloor 0,1 procent.
- Heineken steeg juist 5 procent en stond daarmee bovenaan de AEX. Net als ASML kwam ook de bierbrouwer met kwartaalresultaten.
Winkelverkopen VS trekken aan door dreigende importheffingen (17:17)
- De Amerikaanse winkelverkopen stegen in maart met 1,4 procent, de sterkste toename in ruim twee jaar, vooral door autoverkopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.
- Ook bij bouwmaterialen en elektronica zagen retailers meer vraag, vermoedelijk door zorgen over nieuwe tarieven op Chinese producten.
- Als auto’s niet worden meegenomen in de cijfers, steeg de winkelverkoop in de VS in maart met 0,5 procent.
Amerikaanse beperkingen kost Nvidia miljarden (17:15)
- Het Amerikaanse bedrijf Nvidia staat onder druk na nieuwe exportbeperkingen. Het techbedrijf moet ongeveer 5,5 miljard dollar afboeken in het huidige kwartaal, vanwege voorraden en verplichtingen met betrekking tot chips.
- Nvidia is wereldwijd de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) en het concern was de grote aanjager van de AI-rally op de beurzen vorig jaar. De branchegenoten Advanced Micro Devices (AMD), Broadcom en Micron Technology verloren tot 7,3 procent.
Bloomberg: China wil onderhandelen als VS respect toont (13:40)
- China wil pas met de VS onderhandelen over het handelsconflict als Washington respect toont, stopt met beledigende uitspraken en bereid is Chinese zorgen over sancties en Taiwan serieus te nemen. Ook wil Beijing een vaste contactpersoon en een consistentere houding van de Amerikanen, meldt een ingewijde tegen persbureau Bloomberg.
- De ingewijde zegt niet welke opmerkingen door de Amerikanen zijn gedaan. China uitte recent kritiek op opmerkingen van vicepresident J.D. Vance, waarin hij het had over “Chinese boeren”. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de opmerkingen “onwetend en respectloos”.
Honda verplaatst productie Civic naar VS (13:35)
- Honda is van plan om de productie van zijn hybride Civic van Japan naar de VS te verplaatsen om Trumps importheffingen te omzeilen.
- De productie van de Civic, die in februari werd opgestart in de prefectuur Saitama in centraal Japan, wordt rond juni of juli verplaatst naar de fabriek van Honda in Indiana, zegt een woordvoerder. “De beslissing is genomen op basis van externe factoren, waaronder de tarieven van de Trump-regering”, aldus de zegsman. De VS zijn voor Honda de belangrijkste markt.
- Eerder kondigde ook Hyundai, Mercedes-Benz en Volvo aan om de productie naar de VS te verplaatsen of uit te breiden.
VN-organisatie: groei wereldeconomie zwakker door handelsonrust (13:30)
- De wereldeconomie groeit dit jaar zwakker, mede door onzekerheid over Trumps handelsbeleid, meldt VN-organisatie UNCTAD.
- Voor dit jaar wordt door de organisatie een wereldwijde groei verwacht van 2,3 procent, tegen 2,8 procent vorig jaar. Daarbij wordt wel de kanttekening geplaatst dat die voorspelling met veel onzekerheden wordt omringd.
- Volgens UNCTAD leidt de onzekerheid tot minder investeringen en banen, terwijl handelsstromen en toeleveringsketens verstoord raken.
- Vooral ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor de “perfecte storm” van geopolitieke spanningen, hoge rentes en ontregelde handel.
ASML denkt productie niet naar VS verplaatsen om heffingen (11:50)
- ASML onderzoekt manieren om de gevolgen van de Amerikaanse importheffingen zoveel mogelijk te beperken. De chipmachinefabrikant acht het onwaarschijnlijk dat productieactiviteiten naar de Verenigde Staten worden verplaatst. ‘Zoiets doe je niet in een paar maanden’, zegt topman Roger Dassen.
- Veel is nog onduidelijk over de gevolgen van Trumps handelsbeleid voor de chipsector. Begin deze week zei Trump te laten onderzoeken of er heffingen moeten komen voor chips en de toeleveringsketen.
Record op record voor goudprijs (10:30)
- De goudprijs steeg woensdag voor het eerst boven de 3300 dollar. De stijging komt door de onrust op de financiële markten, veroorzaakt door het beleid van president Trump en de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers zoeken daardoor hun toevlucht in veilige investeringen zoals goud, wat de prijs van het edelmetaal verder opdrijft.
ASML gaat onderuit op de beurs (09:15)
- ASML behoorde woensdag tot de grootste verliezers op het Damrak. Het aandeel van de chipmachinefabrikant daalde bij opening van de Amsterdamse beurs met meer dan 7 procent, nadat het teleurstellende cijfers bekendmaakte over de nieuwe orderinstroom.
Nvidia komt met een winstwaarschuwing (09:00)
- Chipmaker Nvidia waarschuwt dat nieuwe exportbeperkingen naar China het bedrijf miljarden zullen kosten.
- President Trump besloot onlangs dat Nvidia exportvergunningen moet aanvragen voor zijn H20-chips die naar het Aziatische land gaan.
- De afgelopen jaren beperkten de Verenigde Staten de export van geavanceerde chips naar China. De H20 was ontwikkeld als model dat ondanks alle exportrestricties wel aan China kon worden verkocht.
ASML presenteert tegenvallende kwartaalcijfers (08:30)
- Uit de kwartaalupdate van ASML blijkt dat de omzet van de chipmachinefabrikant in het eerste kwartaal lager was dan het laatste kwartaal van 2024. De omzet bedroeg 7,7 miljard euro, een stijging van 46 procent in vergelijking met een jaar eerder maar minder dan in het slotkwartaal van 2024. ASML verkocht relatief veel van zijn geavanceerde EUV-machines.
- De update komt enkele weken na de aankondiging van nieuwe importheffingen door president Trump. Chipmachines werden uitgezonderd voor die heffingen, maar de Amerikaanse regering komt wel met een onderzoek naar de impact van de import van dergelijke apparatuur op de nationale veiligheid.
Trump overweegt importheffingen op kritieke grondstoffen (08:00)
- Donald Trump heeft een onderzoek ingesteld naar nieuwe importheffingen op grondstoffen als lithium, kobalt en nikkel. Hiermee wil de Amerikaanse president de afhankelijkheid van China verminderen.
VS staan open voor onderhandelingen met China (07:00)
- Donald Trump zegt open te staan om onderhandelingen met China aan te gaan. De Amerikaanse president is wel van mening dat China contact met hem dient op te nemen.
- ‘De bal ligt nu bij China. China moet een deal met ons sluiten. Wij hoeven geen deal met ze te sluiten’, verklaarde woordvoerder Karoline Leavitt.
- De Trump-regering zegt met tientallen handelspartners te onderhandelen over het verlagen van handelsbarrières in ruil voor verlichting van de Amerikaanse importheffingen.
15-4
Weinig vooruitgang in onderhandelingen tussen EU en VS (17:15)
- De EU en VS boekten deze week weinig vooruitgang in het overbruggen van hun handelsgeschillen, meldt Bloomberg. De Amerikaanse boodschap: de meeste heffingen op EU-goederen zullen van kracht blijven.
- EU-handelscommissaris Maros Sefcovic kreeg weinig duidelijkheid over de Amerikaanse doelen en vond de gesprekken ‘verwarrend’.
- Sefcovic vergaderde maandag 14 april ongeveer twee uur met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick in Washington.
AEX sluit in het groen (17:00)
- De AEX zette dinsdag het herstel door en boekte een winst van 1,9 procent. Veel Europese beurzen eindigden in het groen.
Aandeel Boeing duikelt omlaag (15:30)
- De Amerikaanse vliegtuigbouwer hoorde dinsdag tot de grote verliezers op Wall Street. Het aandeel reageert op het verbod van China op de levering van toestellen van Boeing aan Chinese vliegtuigmaatschappijen. Het aandeel opende 2 procent lager dan het slot van gisteren.
Amerikanen lopen miljarden mis door terugval toerisme (13:45)
- De Verenigde Staten dreigen miljarden dollars mis te lopen door een terugval van het aantal toeristen en boycots van Amerikaanse producten.
- Het aantal toeristen lag in maart 2025 bijna 10 procent lager dan een jaar eerder, meldt het Amerikaanse overheidsagentschap International Trade Administration (ITA). Let wel: dit was nog voordat Trump mondiale importheffingen uitrolde. In het slechtste geval kan de schade oplopen tot 0,3 procent van het bbp, wat neerkomt op 90 miljard dollar.
Duitse beleggers verliezen vertrouwen (12:55)
- Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers is sterk gedaald door Trumps wereldwijde handelsoorlog. Het gerenommeerde onderzoeksinstituut ZEW meldt dat de vertrouwensindex het sterkst is gedaald sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022, wat wijst op grote bezorgdheid over de internationale economische ontwikkelingen.
- Duitsland lijdt onder de afzwakkende wereldhandel. De groeiverwachting voor dit jaar is verlaagd naar 0,1 procent en kan nog slechter uitvallen door de aanhoudende onzekerheid.
Tien Boeing-toestellen in de wacht bij Chinese maatschappijen (11:57)
- China verbiedt voorlopig de levering van Boeing-toestellen en Amerikaanse vliegtuigonderdelen, als vergelding voor Trumps nieuwe importheffingen. Voor Boeing is dit een forse klap, want China is een cruciale afzetmarkt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
- Een deel van de vliegtuigen staat nog in het Amerikaanse Seattle en er zouden ook toestellen zijn geparkeerd bij een Chinese Boeing-faciliteit. Mogelijk dat het papierwerk en de betalingen voor een deel van die toestellen al werden afgehandeld voordat de nieuwe Chinese heffingen ingingen, waardoor ze alsnog toegelaten kunnen worden.
Oud minister van Financiën uit flinke kritiek op heffingsbeleid Trump (11:55)
- Voormalig minister Janet Yellen uit stevige kritiek op Trumps handelstarieven, die volgens haar slecht onderbouwd zijn en vooral Amerikaanse huishoudens raken. Ze hekelt met name de heffingen op Vietnam en de manier waarop de VS haar handelstekorten als uitgangspunt neemt.
- “Ik ben in de war over wat de regering-Trump met bijvoorbeeld Vietnam wil. We hebben Vietnam actief aangemoedigd om goederen te gaan produceren waarvan we afhankelijk waren van China”, zei ze in een interview met Bloomberg Television. Vietnam is met heffingen van 46 procent een van de hardst getroffen landen.
Techaandelen stuwen Wall Street in nerveuze handelssessie (7:30)
- Wall Street sloot maandag hoger na vrijstellingen op Trumps importheffingen voor techproducten, waardoor vooral aandelen van Apple en Dell stegen.
- De Dow won 0,8 procent, net als de S&P 500; de Nasdaq klom 0,6 procent. Beleggers hopen dat de regering gas terugneemt op haar handelsbeleid, al blijven zorgen over een recessie en koersdalingen bestaan.
14-4
Europese handelscommissaris pleit voor ‘eerlijke deal’ met VS (22:00)
- De Europese Unie streeft naar een ‘eerlijke deal’ over invoerheffingen met de Verenigde Staten, zegt de Europese handelscommissaris Maroš Šefčovič maandag. Hij is in Washington voor gesprekken met de Amerikaanse overheid, in een poging om tot overeenkomsten te komen.
- Maandag sprak hij met onder anderen de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick. De Europese handelscommissaris streeft naar een wederzijdse afbouw van invoertarieven op industriële producten, gecombineerd met het wegnemen van andere handelsbarrières.
Nvidia wil voor 500 miljard dollar aan AI-apparatuur maken in VS (18:34)
- Nvidia wil samen met onder meer TSMC voor 500 miljard dollar aan AI-technologie in de VS produceren om te voldoen aan de groeiende vraag en de toeleveringsketen te versterken. De chipreus profiteert van het beleid van president Trump, die bedrijven stimuleert in eigen land te investeren.
- ‘Door in de VS te produceren, kunnen we beter voldoen aan de enorme en groeiende vraag naar AI-chips en supercomputers. Tegelijkertijd versterken we onze toeleveringsketen en vergroten we onze veerkracht’, zegt Jensen Huang, topman van Nvidia.
Vrijstellingen Trump stuwen techbeurs op Wall Street (16:50)
- De aandelenbeurzen in New York begonnen de week met winst, mede dankzij uitzonderingen op Trumps importheffingen. Amerikaanse techbedrijven als Apple en Nvidia profiteerden van de vrijstellingen en stegen tot ruim 6 procent.
- China wordt voorlopig ontzien bij extra tarieven op elektronica, wat ook Dell, HP en chipmakers als AMD en Micron ten goede kwam. Een bestaand tarief van 20 procent blijft wel gelden.
- De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,1 procent hoger op 40.646 punten. De S&P 500 steeg 1,5 procent tot 5442 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 2,1 procent tot 17.069 punten.
Onrust stuwt aandelenhandel Goldman Sachs naar record (14:30)
- Goldman Sachs verdiende in het eerste kwartaal flink meer aan aandelenhandel door beursonrust door Trumps handelsbeleid. De aandelenhandel bracht een recordbedrag op, maar de inkomsten uit fusies, overnames en beursgangen daalden.
- De aandelenhandel van Goldman Sachs steeg met 27 procent tot 4,2 miljard dollar. Fusies en beursgangen liepen terug, wat leidde tot een omzetdaling van 8 procent bij de zakenbankdivisie.
- De nettowinst groeide met 17 procent tot 4,6 miljard dollar; topman Solomon spreekt van een “ander operationeel klimaat” voor het tweede kwartaal.
Premier Japan: niet snel grote concessies in handelsgesprekken VS (13:10)
- Japan zal voorlopig geen grote concessies doen in de handelsgesprekken met de VS over Trumps importheffingen. Dat heeft de Japanse premier Shigeru Ishiba maandag gezegd in het parlement.
-
- De VS stelden een extra heffing van 24 procent uit, maar handhaven tarieven van 10 tot 25 procent op Japanse producten, waaronder auto’s. De autoheffing van 25 procent raakt Japan vooral hard, omdat de VS een belangrijke exportmarkt zijn. Ishiba noemt de tarieven oneerlijk en zelfs een “nationale crisis” voor zijn land.
IMF: oplopende onrust bedreigt stabiliteit wereldeconomie (13:05)
- Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat geopolitieke onrust de wereldwijde financiële stabiliteit bedreigt en verwacht stijgende leenkosten voor overheden.
- “Schokken zoals oorlogen, diplomatieke spanningen of terrorisme kunnen grensoverschrijdende handel en investeringen verstoren. Dit kan activaprijzen schaden, financiële instellingen treffen en kredietverlening aan de particuliere sector beperken”, schrijven deskundigen van het IMF maandag in een nieuwe analyse. Dergelijke risico’s zijn volgens hen moeilijk in te prijzen voor beleggers. “Dit kan leiden tot scherpe marktreacties.”
- Ook overheden, vooral in opkomende economieën, kunnen door de onrust in de problemen komen, doordat groei afzwakt en uitgaven stijgen.
Goldman Sachs en UBS verwachten verdere stijging goudprijs (10:35)
- De goudprijs blijft stijgen en noteerde maandag een nieuw record van ruim 3245 dollar per troy ounce (31,1 gram). Volgens zakenbanken Goldman Sachs en UBS is de rek er nog niet uit. Zij verwachten dat de prijs verder oploopt, door de onrust op de financiële markten over het handelsbeleid van Trump en de aankopen van het edelmetaal door centrale banken.
- Goldman Sachs voorziet dat goud eind dit jaar 3700 dollar waard is en medio 2026 zelfs 4000 dollar aantikt. UBS is iets voorzichtiger en rekent op 3500 dollar aan het einde van volgend jaar.
- Beleggers zoeken hun toevlucht tot het edelmetaal, dat traditioneel als veilige haven geldt in onzekere tijden. Centrale banken in landen als China en India kopen bovendien meer goud dan eerder werd aangenomen.
AEX hoger na uitzonderingen bij importheffingen Trump (09:48)
- De Amsterdamse AEX-index is maandagochtend met winst van start gegaan. De AEX noteerde in de ochtendhandel 2,1 procent hoger op 836,74 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 785,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,9 procent.
Trump: Binnenkort tarieven op geïmporteerde halfgeleiderchips (09:08)
- De Amerikaanse president zei dat hij het tarief op geïmporteerde halfgeleiders in de komende week bekend zou maken, en voegde eraan toe dat er flexibiliteit zou zijn met sommige bedrijven in de sector.
- ‘We wilden het minder gecompliceerd maken dan veel andere bedrijven, omdat we onze chips en halfgeleiders en andere dingen in ons land willen maken,’ vertelde Trump aan verslaggevers.
DHL: bedrijf en consument ‘moe’ van wisselend handelsbeleid Trump (08:57)
- Topman Tobias Meyer van het Duitse logistiekconcern DHL Group stelt dat bedrijven en consumenten ‘een beetje moe’ worden van het voortdurende getouwtrek rond Amerikaanse importtarieven. Volgens Meyer zorgen de telkens wijzigende aankondigingen van de Amerikaanse regering voor onzekerheid op de wereldmarkt.
- Volgens Meyer is er veel onduidelijkheid voor bedrijven en consumenten: ‘Ze weten niet, zelfs als iets is aangekondigd, of het twee dagen later niet weer wordt veranderd. Je ziet echt een soort vermoeidheid bij besluitvormers in de productie- en distributiesector’.
Beurzen Azië hoger na uitzonderingen bij heffingen Trump (08:40)
- De aandelenbeurzen in Azië gingen maandag omhoog. Beleggers reageerden positief op het besluit van de VS om tijdelijk smartphones, computers, geheugenchips en andere elektronica uit te zonderen van de verhoogde importheffingen op Chinese goederen.
- Tegelijkertijd heeft Donald Trump gisteren nog ontkent dat er een uitzondering geldt op de importtarieven voor bepaalde elektronische producten.
Chinese export fors gestegen in aanloop naar hoge heffingen Trump (07:56)
-
De Chinese export is in maart met 12,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese douane.
-
Exporteurs lijken hun uitvoer te hebben opgevoerd om de hogere tarieven voor te zijn. De Chinese export naar de VS ging in maart met ongeveer 9 procent omhoog. De import van de tweede economie van de wereld daalde met 4,3 procent op jaarbasis. Het handelsoverschot van China kwam voor maart uit op 102,6 miljard dollar, omgerekend ruim 90 miljard euro.
13-4
Trump: we kijken nog naar tarieven op chips en elektronica (23:08)
- Donald Trump ontkent dat er een uitzondering is aangekondigd op de importtarieven voor bepaalde elektronische producten.
- In een bericht op zijn platform Truth Social schrijft hij dat de betrokken elektronica nog altijd onder het bestaande tarief van 20 procent valt.
China roept VS op: stop importheffingen (15:52)
- China roept de VS op om alle wederkerige importheffingen “volledig af te schaffen” nadat Washington vrijstellingen aankondigde voor onder meer smartphones en chipapparatuur.
- “We dringen er bij de VS op aan een grote stap te zetten om hun fouten te corrigeren, de onjuiste praktijk van ‘wederkerige tarieven’ volledig af te schaffen en terug te keren naar het juiste pad van wederzijds respect”, zei een woordvoerder van het ministerie van Handel zondag in een verklaring.
- Donald Trump weigerde dit weekend in te gaan op details over de uitzonderingen voor onder meer smartphones en chipapparatuur. “Ik zal u dat antwoord maandag geven. We zullen maandag zeer specifiek zijn”, vertelde hij journalisten aan boord van de Air Force One.
Bloomberg: Apple verplaatst productie iPhones na Trumps heffingsplan (11:42)
- Apple laat inmiddels één op de vijf iPhones in India maken, meldt Bloomberg. De productie in India steeg in de twaalf maanden tot en met maart met 60 procent. Apple heeft in die periode voor 22 miljard dollar aan iPhones in India in elkaar laten zetten.
- Volgens Bloomberg versnelde Apple de iPhone-export van India naar de VS na Trumps plan voor wederkerige importheffingen. Nu blijkt dat smartphones uitgezonderd zijn van importheffingen.
- Apple begon tijdens corona al met het verschuiven van zijn toeleveringsketen naar India. Toen werd de productie in China gehinderd door zeer strenge lockdowns.
12-4
Smartphones en computers vrijgesteld van Trumps importheffingen (17:55)
- De Amerikaanse regering heeft smartphones, laptops en andere populaire elektronica uitgezonderd van de verhoogde importtarieven die Trump recent instelde. Zo blijven veel technologieproducten betaalbaar voor Amerikaanse consumenten. Bedrijven als Apple en Samsung kunnen profiteren van deze uitzonderingen.
- De vrijstelling geldt ook voor onderdelen als harde schijven, processoren en geheugenchips – componenten die nauwelijks in eigen land worden geproduceerd. Volgens ingewijden zou het jaren duren om daarvoor een binnenlandse productieketen op te zetten. Ook machines voor de productie van halfgeleiders vallen buiten de nieuwe tarieven.
- De vrijstellingen gelden ook voor onderdelen die de VS binnenkomen vanuit China.
Chinese minister vreest ‘humanitaire crisis’ door tarieven VS (11:30)
- De aanhoudende invoering van importheffingen door de Verenigde Staten zal ontwikkelingslanden grote schade toebrengen, heeft de Chinese handelsminister Wang Wentao gewaarschuwd. Hij vreest dat dit zelfs een humanitaire crisis kan veroorzaken.
- China’s “daadkrachtige tegenmaatregelen” zijn volgens de minister bedoeld om de legitieme rechten en belangen van het land te beschermen, zei de minister in een videogesprek.
11-4
Wall Street eindigt hoger na geruststelling van Federal Reserve (22:32)
- De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger geëindigd. Na een wispelturige handelsweek leken beleggers wat gerustgesteld te zijn door een interview in de Financial Times met het hoofd van de afdeling in Boston van de Federal Reserve, Susan Collins.
- Ze stelde dat de Fed “absoluut bereid zou zijn” om de financiële markten te stabiliseren als de omstandigheden wanordelijk worden. “De markten blijven goed functioneren. We zien over het algemeen geen liquiditeitsproblemen”, voegde ze daaraan toe.
EU-ministers hameren op eensgezind optreden tegen tarieven (19:35)
- De Europese Unie moet als blok reageren op eventuele Amerikaanse importtarieven. Daarover zijn de ministers van Financiën van de lidstaten het eens, bleek na afloop van hun bijeenkomst in Luxemburg.
- Volgens de Poolse minister Andrzej Domanski is het zaak dat de Europese Commissie de komende maanden ‘serieus en constructief’ de dialoog aangaat met de VS.
- De ministers schaarden zich achter de koers van de Commissie. Die kiest voor een ‘doortastende, maar kalme en berekende aanpak’, aldus Domanski. De lidstaten willen hun economieën beschermen tegen onnodige verstoringen. ‘Onze burgers en bedrijven mogen daar niet de dupe van worden.’
- Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) wil het nog niet hebben over steun aan getroffen sectoren, zoals de staal-, auto- en chipindustrie. Eerst moet duidelijk worden wat de macro-economische impact van de Amerikaanse tarieven is. De Commissie kijkt daarbij naar effecten op de economische groei, inflatie en financiële markten.
AEX-index sluit iets hoger na vergelding China tegen VS (18:00)
- De AEX wist vrijdag met een kleine winst te sluiten op 819,56 punten, ondanks spanningen tussen China en de VS.
- Eerder op de dag verdampte de winst op Europese beurzen nadat China nieuwe vergeldingsheffingen aankondigde.
- De AEX-index eindigde een fractie hoger op 819,56 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 774,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs lieten minnen tot 0,9 procent zien. De FTSE 100 in Londen klom 0,7 procent.
Amerikaanse aandelenmarkten glijden af bij opening (15:45)
- Wall Street is geopend en Amerikaanse aandelen noteren lager aan het begin van de handel.
- Van de belangrijkste indices staat de S&P 500 met 6 punten of -0,1% lager op 5.262 punten, de Dow 64 punten of -0,16% lager op 39.529 punten, terwijl de Nasdaq 9 punten of -0,06% lager staat op 16.377 punten.
Ondanks pauze importheffingen blijven zorgen groot omtrent de economie (15:00)
- De Europese Unie blijft zorgen houden over de impact van Amerikaanse importheffingen op de economie. Het risico op krimp blijft groot, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) na een vergadering van EU-ministers van Financiën.
- Ook topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase uit zijn zorgen. De importheffingen van de Amerikaanse president en de geopolitieke spanningen in de wereld zorgen voor ‘aanzienlijke turbulentie’ voor de economie.
- Volgens Pierre Gramegna, directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), heeft Trump met zijn importheffingen schade aangericht ‘die niet kan worden ontkend’.
- ‘Dit zal investeringsbeslissingen en de algehele groei vertragen. Marktdeelnemers blijven ook na de pauze bezorgd over de economische impact van de importheffingen’, aldus Gramegna.
Eurocommissaris voor Handel naar Washington voor onderhandelingen (13:00)
- De Europese handelscommissaris Maroš Šefčovič reist zondag naar Washington voor overleg met de Amerikaanse regering over de oplopende handelsdruk tussen de EU en de VS. Dat bevestigde een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag.
- ‘De handelscommissaris gaat naar Washington om te proberen overeenkomsten te sluiten. Daar richten we ons op. Alle opties liggen op tafel mocht dat niet tot een goed resultaat leiden’, verklaarde de woordvoerder.
- Trumps heffingen van 25 procent op staal, aluminium en auto’s uit de EU zijn nog steeds van kracht. De EU staat klaar om met tegenmaatregelen te komen als de onderhandelingen op niets uitlopen, waarschuwde de Duitse staatssecretaris van Financiën Jörg Kukies.
China verhoogt importheffingen naar 125 procent (10:00)
- China gaat de importheffingen op goederen uit de Verenigde Staten verhogen naar 125 procent. Daarmee reageert het land op de laatste tariefverhoging voor Chinese producten die de Amerikaanse president Donald Trump op woensdag aankondigde op zijn sociale medium Truth Social.
AEX opent in het groen (09:00)
- De AEX-index is vrijdag 0,5 procent hoger geopend op 823,03 punten.
- De Amsterdamse beurs staat nog altijd 9 procent lager dan woensdag 2 april, de dag waarop Trump extra importheffingen bekendmaakte voor veel handelspartners.
- De beurzen in Duitsland en Frankrijk noteren vandaag ook plusjes, beide 0,7 procent
Japanse beurs negatieve uitschieter (08:30)
- De Nikkei 225 is vrijdag fors lager gesloten: 3,2 procent. De Hang Seng Index (Hongkong) noteert een plus van 1,7 procent en de Shanghai Composite staat eveneens in het groen: 0,6 procent.
Goudprijs naar recordhoogte; markten verliezen vertrouwen in dollar (08:00)
- De goudprijs is voor het eerst gestegen tot boven de 3200 dollar per troy ounce. Deze stijging wordt mede veroorzaakt door het onvoorspelbare (handels)beleid van president Trump.
- Beleggers zoeken veiligheid en kiezen voor goud, dat dit jaar al meer dan 20 procent in waarde steeg. Ook centrale banken kopen massaal goud, terwijl speculatie op renteverlagingen de prijs verder opstuwt.
- De dollar staat flink onder druk door afnemend vertrouwen in de Amerikaanse economie. Naast goud ruilen veel beleeggers hun dollars in voor ‘veiligere’ munten, zoals de (Japanse) yen, (Zwitserse) frank en euro. Laatstgenoemde staat op het hoogste niveau sinds februari 2022.
10-4
EU stelt vergeldingsheffingen tegen VS mogelijk uit (12:30)
- De Europese Unie overweegt om de invoering van nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten met negentig dagen uit te stellen. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters.
- De EU-lidstaten stemden woensdag in met een pakket tegentarieven als antwoord op Amerikaanse heffingen op staal en aluminium. Die zouden op 15 april ingaan.
- De VS kondigden vorige week een algemene invoerheffing van 20 procent aan voor de EU. President Trump matigde dat woensdag tot 10 procent voor landen die nog geen tegenmaatregelen hadden afgekondigd.
- Die versoepeling geldt voor een periode van negentig dagen, waarin volgens Washington onderhandeld moet worden over een nieuw handelsakkoord.
ECB-beleidsmaker vindt dat Trumps beleid de dollar schaadt (11:30)
- Het handelsbeleid van president Trump ondermijnt het vertrouwen in de Amerikaanse dollar, stelt François Villeroy de Galhau. Volgens de ECB-beleidsmaker zijn het protectionisme en de onvoorspelbaarheid van Trumps regering slecht voor de Amerikaanse economie.
- Trump kondigde hoge importheffingen aan voor bijna alle handelspartners. Die zijn inmiddels ingegaan, al is de invoering voor de meeste landen met negentig dagen uitgesteld. China blijft uitgezonderd van die opschorting en krijgt direct te maken met de Amerikaanse heffingen.
China bereid om dialoog aan te gaan met Amerikanen (10:30)
- China is bereid de dialoog aan te gaan met de Verenigde Staten, maar benadrukt dat dit moet gebeuren op basis van gelijkheid en wederzijds respect. Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn druk en chantage geen geschikte handelswijze.
- De Amerikanen stellen importheffingen voor veel landen negentig dagen uit, maar China valt daar niet onder. Donald Trump besloot woensdag de importheffingen op alle Chinese producten tot 125 procent te verhogen.
- China heeft inmiddels tegenmaatregelen genomen en zegt desnoods het handelsconflict tot het einde te zullen uitvechten.
Volop groene cijfer (09:30)
- Volop groene cijfers op de Amsterdamse beurs. Een aantal opvallende stijgers: chipbedrijven ASML en ASM International stijgen tussen de 11 en 13 procent. Grootste uitblinker is betaalbedrijf Adyen, dat liefst 15 procent stijgt. Er is één uitzondering: KPN. Het telecombedrijf is de enige daler op de AEX met een verlies van 0,5 procent.
AEX geopend – en hoe (09:00)
- De handelsdag begint met een knal op het Damrak: de AEX schiet bij opening bijna 7 procent omhoog. Beleggers reageren enthousiast op het onverwachte besluit van president Trump om de importheffingen voor vrijwel alle landen tijdelijk te verlagen naar 10 procent.
Aziatische beurzen fors hoger na opschorten importheffingen (08:15)
- De Aziatische beurzen zijn donderdagochtend sterk gestegen na het nieuws dat president Trump de Amerikaanse importheffingen voor veel landen tijdelijk opschort. De Japanse Nikkei 225 opende 8,4 procent hoger.
- Ook de Chinese beurzen noteerden een plus, ondanks dat voor dat land wél de Amerikaanse heffingen van 125 procent in zijn gegaan. De CSI 300 in Shanghai steeg 1,7 procent en de Hang Seng in Hongkong opende 2,7 procent hoger.
Ook importheffing voor EU tijdelijk naar 10 procent (07:00)
- President Trump kondigde woensdagavond een pauze van negentig dagen aan voor wereldwijde importheffingen voor tientallen landen. Voor deze landen geldt nu tijdelijk een heffing van 10 procent.
- Lange tijd was onduidelijk of de EU ook onder de uitzondering viel, maar inmiddels is door het Witte Huis bevestigd dat ook Brussel voorlopig is vrijgesteld van hogere tarieven.
9-4
Beurzen wereldwijd knallen omhoog door pauze (19:50)
- Beurzen wereldwijd veren op na het nieuws over Trumps tariefpauze. Drie uur vóór die aankondiging postte Trump op Truth Social: ‘This is a great time to buy!’
- De Dow-Jonesindex op Wall Street stond rond 20.30 uur Nederlandse tijd 7,1 procent hoger op 40.302 punten. De S&P 500 steeg meer dan 8,2 procent tot 5391 punten en de Nasdaq klom 10,4 procent tot 16.860 punten.
Trump pauzeert tarieven voor 90 dagen, maar verhoogt die voor China naar 125% (19:32)
- President Trump kondigde een pauze van 90 dagen aan op nieuwe importheffingen voor 75 landen. Dat maakte hij bekend op zijn sociale mediaplatform Truth Social. Er geldt per direct voor die landen een heffing van 10 procent.
- Tegelijk verhoogt hij de tarieven op Chinese goederen naar 125 procent. Tijdens de pauze geldt een tijdelijk lager wederkerig tarief van 10 procent. Het is nog onduidelijk op welke landen de pauze van toepassing is. Trump wil met de verhoging druk uitoefenen op China om te gaan onderhandelen.
- De pauze moet ruimte bieden voor onderhandelingen. Hij stelt dat ruim 75 landen contact hebben opgenomen met de VS om te onderhandelen. Die landen hebben volgens hem “op mijn nadrukkelijke aanraden” geen tegenmaatregelen aangekondigd. Daarom wil hij negentig dagen de tijd nemen voor onderhandelingen.
- Het Witte Huis en de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelden dat Trump simpelweg onderhandelingen met partnerlanden op gang wilde brengen met de heffingen. “Dit was altijd al zijn strategie”, aldus Bessent.
Europese gasprijs duikt omlaag door handelsoorlog
- De Europese gasprijs daalde woensdag tot het laagste niveau sinds september, met een daling van ruim 6 procent naar 33,42 euro per megawattuur. Door de handelsoorlog neemt de energievraag af, wat gunstig is voor Europa, waar de gasvoorraden nog aangevuld moeten worden voor de winter.
Beurzen Europa duiken omlaag na nieuwe importheffingen (17:49)
- De Europese beurzen sloten woensdag met forse verliezen door de escalerende handelsoorlog. De AEX daalde 3,3 procent en ook andere Europese indices gingen omlaag.
- De MidKap zakte 2,6 procent.
- De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,3 procent in.
- Ook olieprijzen daalden fors door recessievrees. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,1 procent in prijs tot 57,18 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper en kostte 60,46 dollar per vat.
- Verder zakte de dollar weg ten opzichte van andere muntsoorten. De euro steeg juist.
Hoofdeconoom ABN AMRO: EU-heffingen mild, ‘China doet het vuile werk’ (17:45)
- De Europese tegenheffingen zijn volgens ABN AMRO-hoofdeconoom Sandra Phlippen mild en vooral bedoeld als signaal. Ze verwacht dat echte druk op Trump vooral via economische schade in de VS zelf zal ontstaan, mede door harde Chinese tegenreacties.
- “Ik denk dat het meer is dat we nu het signaal afgeven dat we iets doen. En dat we ondertussen heel hard nadenken over wat onze grote reactie is. Want onze grote reactie zit natuurlijk sowieso in de diensten, want daar kunnen we Amerika pijn doen.”
- In de ogen van Phlippen is China “nu eigenlijk het vuile werk voor ons aan het doen” in de handelsstrijd met de Amerikaanse president Donald Trump.
VS willen via handelsdeals gezamenlijk tegen China optreden (17:08)
- De VS willen via handelsovereenkomsten met bondgenoten gezamenlijk druk uitoefenen op China. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent woensdag gesuggereerd tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Washington.
- Bessent stelde dat de partners van de VS “goede militaire bondgenoten” zijn geweest, “maar niet perfect op economisch vlak”.
Franse drankensector opgelucht over EU-besluit tegenheffingen (16:50)
- De Franse wijn- en sterkedrankenlobby is tevreden dat de EU sterke drank heeft uitgesloten van de tegenheffingen op Amerikaanse producten. Daarmee heeft de EU volgens belangenorganisatie FEVS een verdere escalatie van de handelsoorlog in de sector voorkomen.
VNO-NCW: tegenheffingen EU bieden ‘onderhandelingsmacht’ (16:30)
- De EU moest met tegenheffingen komen om sterker te staan in onderhandelingen over Amerikaanse importheffingen, aldus ondernemersorganisatie VNO-NCW.
- “Met het pakket aan tegenmaatregelen op de eerder aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zet de EU een proportionele en gerichte stap”, stelt VNO-NCW. Wel geeft de organisatie aan zich te realiseren dat “dit pijn zal doen voor de sectoren die het betreft”.
EU slaat terug met importheffingen op VS-producten (15:12)
- De Europese lidstaten hebben groen licht gegeven voor importheffingen op een reeks Amerikaanse producten, zo meldt de Europese Commissie. Daarmee reageert Brussel op de 25 procent heffingen die de VS vorige maand invoerden op Europees staal en aluminium.
- De Europese importheffingen variërend van 10 tot 25 procent gaan op 15 april in en treffen duizenden Amerikaanse producten, van motorfietsen, vleesproducten en sojabonen tot schoonheidsartikelen. Whiskey werd uiteindelijk van de lijst geschrapt, uit vrees voor harde tegenmaatregelen op Europese alcohol.
- De EU richt haar invoerheffingen op producten uit staten die bij de laatste verkiezingen op Trump stemden. Zo wil ze met een heffing op soja producenten in de Republikeinse staat Louisiana raken.
- “Deze tegenmaatregelen kunnen op elk moment worden opgeschort, als de VS akkoord gaan met een eerlijke en evenwichtige onderhandelingsuitkomst”, aldus de Europese Commissie.
- Zonder reactie van de VS treden EU-heffingen halverwege mei in werking, en vanaf december volledig. Ze beslaan in totaal 21 miljard euro. Een voorstel voor tegenmaatregelen op Amerikaanse autotarieven volgt begin volgende week. Brussel benadrukt dat het blijft inzetten op overleg.
Nederlanders mogelijk goedkoper uit door tarieven VS en China (15:08)
- Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom kunnen de hoge importtarieven tussen de VS en China leiden tot prijsdalingen in Nederland, door wereldwijde overcapaciteit. Ze waarschuwt wel voor grote onzekerheid en mogelijke financiële risico’s. ‘Ik zelf denk dat de kans best wel groot is dat de prijzen hierdoor langer onder druk zullen blijven.’
- De econoom noemde de prijs van benzine als voorbeeld, maar ook voedingsproducten als soja. Volgens Blom is de euro sterker geworden, wat gunstig is voor de prijzen.
- Europese heffingen kunnen de inflatie aanjagen, maar volgens Blom merkt de consument daar weinig van bij gerichte maatregelen.
Tata Steel Nederland hard geraakt door importheffingen (14:00)
- Tata Steel Nederland wordt hard geraakt door de Amerikaanse importheffingen op staal. Die komen bovenop al bestaande problemen zoals Chinese dumping, hoge energieprijzen en een ongelijk speelveld. Een grote reorganisatie is op komst. Volgens ingewijden verdwijnt een vijfde van de banen, wat neerkomt op zo’n 1.600 voltijdbanen.
- Topman Hans van den Berg spreekt van ‘uitermate lastige’ marktomstandigheden. ‘We produceren minder, terwijl de kosten zijn gestegen. Een onhoudbare situatie’, zei hij in reactie op de woensdag aangekondigde reorganisatie. ‘De dingen worden verergerd door de heffingen.’
China verhoogt importheffingen, 84 procent op VS-producten (13:20)
- China voert de druk op in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Het land verhoogt de importheffing op Amerikaanse producten van 34 naar 84 procent, als reactie op de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen van 104 procent op Chinese goederen. Dat heeft de regering in Beijing bekendgemaakt in een verklaring.
- De hogere tarieven gaan vanaf donderdag in. China zegt vastberaden te zijn de strijd met de VS voort te zetten.
China: ‘Geen winnaars in een handelsoorlog’ (13:10)
- China wil geen handelsoorlog met de VS, maar zegt zich wel te zullen verdedigen tegen Trumps hoge importheffingen. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel.
- “Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog”, aldus het ministerie in een verklaring. “China wil er geen, maar de regering zal nooit toestaan dat de legitieme rechten en belangen van het Chinese volk worden geschaad of afgenomen.”
- Volgens Peking zijn de Amerikaanse maatregelen pure chantage en economisch eigenbelang.
Handel naar de Verenigde Staten valt stil (11:00)
- De organisatie voor handels- en logistieke belangen in Nederland (Evofenedex) meldt een sterke daling van wereldwijde boekingen van zeecontainers voor transport naar de Verenigde Staten. Volgens de belangorganisatie zijn het aantal boekingen – sinds Trump in begin april importheffingen aankondigde – gedaald met 67 procent.
Importheffingen op farmaceutische producten (10:00)
- President Trump komt binnenkort met een importheffing op farmaceutische producten om bedrijven te stimuleren hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen.
- Op een Republikeins fondsenwervingsgala benadrukte de president het belang van binnenlandse productie van farmaceutische producten voor de strategische veiligheid.
Europese beurzen duikelen opnieuw omlaag (09:00)
- De AEX opende ruim 3 procent lager, vlak onder de 800 punten.
- Ook andere beurzen gaan hard onderuit. De Duitse DAX is bij opening ruim 2,2 procent lager gestart. In Frankrijk staat CAC 40 ruim 2 procent in de min. De Britse FTSE doet het niet veel beter: 2,1 procent in het rood.
Aziatische beurzen (eindigen) in het rood (08:00)
- De Aziatische aandelenmarkten zijn woensdag opnieuw gedaald na het ingaan van Amerikaanse importheffingen. De heffing op Chinese producten van in totaal 104 procent is inmiddels van kracht.
- De Japanse Nikkei-index eindigde opnieuw fors in de min. De beurs sloot 3,9 procent lager dan het slot van gisteren.
- De Hang Seng Index (Hongkong) staat 0,6 procent in de min.
- Op dinsdag beleefden de beurzen in Azië juist een korte opleving, maar die winsten worden grotendeels tenietgedaan door de verliezen van vanochtend.
Hogere importheffingen ingegaan (07:30)
- Het basistarief van 10 procent gold al sinds 5 april, maar sinds 06:00 Nederlandse tijd gelden hogere heffingen voor bijna 60 handelspartners van de Verenigde Staten. De heffing op goederen uit de Europese Unie bedraagt 20 procent. Maar een nieuwe heffing op producten uit China valt vooral op: 104 procent.
8-4
Vanaf woensdag extra importheffingen voor China (20:00)
- De Verenigde Staten verhogen de importheffingen op een reeks Chinese goederen tot 104 procent. De maatregel, die president Donald Trump eerder aankondigde, gaat in de nacht van dinsdag op woensdag in. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
- De handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld is hiermee in volle gang. Het Chinese ministerie van Handel zei eerder ‘tot het einde’ te blijven vechten tegen de Amerikaanse importheffingen.
Amerikaanse beurzen herstellen bij opening (16:00)
- De aandelenbeurzen in New York krabbelden vandaag op. Beleggers sloegen hun slag na enkele dagen van koersdalingen.
- De Dow Jones steeg met 3,4 procent en bereikte 39.280 punten. De S&P 500 steeg 3,3 procent naar 5.227 punten. Techbeurs Nasdaq klom 3,5 procent tot 16.156 punten.
- Ook CVS Health, UnitedHealth en Humana stegen tot 13,8 procent. Volgens The Wall Street Journal wil Donald Trump de vergoedingen volgend jaar sterker verhogen voor zorgverzekeraars dan Joe Biden eerder voorstelde.
AFM-bestuurder: nu niet in paniek raken over toekomst pensioenen (15:00)
- Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken dat hun pensioenen in gevaar komen door de keldering van de aandelenbeurzen van de laatste dagen. Dat zegt bestuurder Jos Heuvelman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Pensioenfondsen zijn volgens de toezichthouder bij uitstek langetermijnbeleggers. ‘Dat moeten ze vooral blijven doen’.
- ‘Het valt nu even wat tegen’, erkent Heuvelman. Maar bezien over een iets langere termijn zijn de beursgraadmeters juist gestegen. ‘We hebben een enorme rally gehad. Dus ik zou zeggen, niet in paniek raken.’
EU wacht nog op echte onderhandelingen met VS over importtarieven (14:00)
- Een woordvoerder van de Europese Commissie herhaalt dat de Europese Unie geen importtarieven wil en dat ze wacht op de Verenigde Staten om ‘op een betekenisvolle manier’ mee te doen met onderhandelingen hierover.
- Naar verwachting presenteert de Europese Commissie begin volgende week een reactie op de nieuwe Amerikaanse importtarieven van 20 procent.
- Na de presentatie van het plan overlegt de Commissie met lidstaten en bedrijven. Pas daarna maakt de Commissie definitieve maatregelen bekend, waarover de lidstaten kunnen stemmen, aldus de woordvoerder.
Von der Leyen belt met China over importtarieven VS (13:00)
- De voorzitter van de Europese Commissie heeft dinsdag gebeld met de Chinese premier Li Qiang over de nieuwe importtarieven van de Verenigde Staten. In het gesprek heeft de EU-voorzitter benadrukt dat ze het belangrijk vindt om ‘verdere escalatie te voorkomen’, zo staat in een verklaring.
- Von der Leyen zou Li Qiang hebben gezegd dat China een ‘kritieke rol speelt’ in de verschuiving van wereldwijde handelsstromen, zeker in sectoren waar mondiaal al een overschot is. De twee leiders zouden een mechanisme hebben besproken om die verschuiving gezamenlijk in kaart te brengen.
Pensioenfondsen hard geraakt door beursval (12:00)
-
De Nederlandse pensioenfondsen zijn flink geraakt door koersdalingen van de afgelopen dagen, meldt ING. De timing is ongunstig: met de pensioenhervorming in zicht hadden fondsen juist reserves willen opbouwen.
-
ING schat in dat de gemiddelde dekkingsgraad van fondsen nu 4 procent lager ligt door de onrust.
Europees voorstel resoluut afgewezen door Trump (10:00)
- President Trump heeft het Europees voorstel voor handel in auto’s en industriële goederen zonder onderlinge heffingen (‘zero-for-zero’) resoluut afgewezen. Trumps directe afwijzing versterkt de kans op een verdere escalatie van het handelsconflict.
- Tijdens een ontmoeting met premier Netanyahu herhaalde Trump zijn bekende beschuldigingen aan het adres van de EU, die volgens hem economisch nadelig zijn voor de Verenigde Staten. Hij bekritiseerde onder andere Europese veiligheidseisen voor auto’s, die Amerikaanse voertuigen zouden benadelen, en beweerde dat de VS het handelstekort met de EU snel kunnen terugdringen door bijvoorbeeld meer energie te exporteren.
- Ondertussen bereidt de EU in Brussel vergeldingsmaatregelen voor tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.
Europese beurzen in het groen (09:05)
- De grote Europese beurzen zijn allemaal geopend in het groen. De AEX staat 1.4 procent hoger dan het slot van gisteren. De Duitse DAX noteert 1 procent. CAC 40 (Frankrijk): 1,4 procent en de Engelse beurs 1,2 procent.
China reageert op dreigementen Trump (09:00)
- China verzet zich fel tegen de nieuwe dreigementen van president Trump. De Amerikaanse president dreigde gisteren met een extra importheffing van 50 procent als China zijn eigen heffing van 34 procent op Amerikaanse goederen niet intrekt.
- Volgens het Chinese ministerie van Handel stapelen de Verenigde Staten ‘fout op fout’ en zal China zich tot het einde verzetten tegen wat het ‘afpersing’ noemt. De nieuwe Amerikaanse heffing zou bovenop eerdere heffingen van 20 en 34 procent komen.
Aziatische beurzen tonen (licht) herstel (08:30)
- De Japanse beurs (Nikkei) is gesloten met een plus van 6 procent. Het herstel op de Chinese beurs is minder krachtig. Donald Trump dreigde maandagavond om een extra heffing van 50 procent op te leggen aan China.
7-4
Nasdaq herstelt licht dankzij koopjesjager (22:22)
- Wall Street sloot maandag verdeeld, waarbij een belangrijk deel van de koersverliezen van eerder op de dag in de laatste handelsuren werd weggewerkt.
- De verliezen bleven beperkt nadat koopjesjagers gestrafte techaandelen als Nvidia en Super Micro oppikten. Sommige beurshandelaren speculeren dat de bodem is bereikt na de zware koersverliezen van vorige week.
- De Dow-Jonesindex eindigde na een nerveuze handelssessie 0,9 procent lager op 37.965,60 punten. Een kortstondige opleving na een gerucht over uitstel van invoerheffingen verdween toen het Witte Huis dat ontkrachtte.
- Investeerders vrezen dat Trumps importheffingen de wereldeconomie in een recessie zullen storten.
Reuters: EC stelt tegenheffing voor op sommige importen VS (20:50)
- De Europese Commissie stelt 25 procent tegenheffingen voor op Amerikaanse goederen als reactie op Trumps staal- en aluminiumtarieven, staat in een document dat Reuters heeft ingezien.
- Producten als meer diamanten, tandzijde, worstjes, noten en soja worden geraakt. Amerikaanse whiskey, bourbon, wijn en zuivel zijn verwijderd van de oorspronkelijke lijst die de Commissie in maart overwoog.
- De heffingen op sommige goederen zouden op 16 mei ingaan, terwijl andere later dit jaar, op 1 december, van kracht worden.
- Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) zei eerder maandag dat de tegenheffingen minder impact zullen hebben dan de eerder aangekondigde Europese heffingen op Amerikaanse goederen ter waarde van 26 miljard euro.
- Eerder maandag heeft de EU de Verenigde Staten ook een ‘nul-voor-nul tarief’ aangeboden voor onder meer chemie, machines, farmaceutische goederen en auto’s.
Trump dreigt China met nieuwe importheffing van 50 procent (17:30)
- Trump dreigt met een extra heffing van 50 procent op Chinese goederen bovenop de importheffing van 34 procent als reactie op China’s recente tariefsverhoging. Als Peking die niet voor morgen intrekt, volgen strafmaatregelen op 9 april.
- ‘Als China deze verhoging niet voor morgen intrekt, dan zal de VS extra tarieven van 50 procent invoeren per 9 april’, schrijft Trump op zijn sociale media platform Truth Social. ‘Ook zullen alle door China aangevraagde gesprekken worden stopgezet.’
Beurskenners verwachten nog grotere verliezen (17:29)
- Verdere dalingen op de beurs zijn zeker niet uit te sluiten, zo stellen beurskenners. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen raadt aan nog niet bij te kopen. Hij verwacht dat er nog meer minnen op komst zijn, meldt ANP.
- Ook universitair docent Dirk Gerritsen (Universiteit Utrecht) denkt ‘dat het nog wel even duurt’ voordat de markten gekalmeerd zijn. ‘Dit zijn in feite forse belastingverhogingen. Die remmen de economie, consumptie en winsten van bedrijven af en daarmee groeit de kans op een recessie. Als dat gebeurt, gaan aandelen nog veel verder onderuit. Dus we hebben positiever nieuws nodig, anders groeit die angst voor een recessie.’
- ‘Het lijkt wachten totdat Trump tot inkeer komt’, voegt Gerritsen toe.
Lidstaten besluiten woensdag over lijst met tegenmaatregelen (16:22)
- De EU bereidt een lijst met tegenmaatregelen voor tegen Amerikaanse importheffingen van 20 procent. Ministers hopen op onderhandelingen, maar willen medio april kunnen ingrijpen als die mislukken. Woensdag beslissen de lidstaten over de lijst.
Canada in verweer tegen Trumps importheffingen (16:17)
- Canada heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen Amerikaanse importheffingen van 25 procent op auto’s en auto-onderdelen. Dit meldt de WTO. Volgens Canada schendt de maatregel de WTO-regels uit 1994.
- De heffing op auto’s is vorige week ingegaan; die op onderdelen volgt op 3 mei. Eerder klaagde ook China bij de WTO over soortgelijke Amerikaanse maatregelen.
- Canada stelt dat de maatregelen niet overeenkomen met verplichtingen waaraan de VS zich moet houden volgens een WTO-overeenkomst over handel en tarieven uit 1994,
Wall Street opent opnieuw in het rood (15:39)
- De aandelenbeurzen in New York stonden maandag opnieuw in het rood door zorgen over importheffingen van president Trump. Beleggers vrezen een recessie, en de kritiek op zijn handelsbeleid groeit. Ondanks protesten en forse koersdalingen lijkt Trump niet van plan de heffingen in te trekken, maar roept hij de centrale bank op om de rente te verlagen.
- De Dow-Jonesindex daalde 3,2 procent tot 37.073 punten, na historische verliezen van meer dan 1.500 punten per sessie op donderdag en vrijdag.
- De S&P 500-index zakte 3,8 procent tot 4.887 punten, met het grootste dagverlies sinds de coronapandemie in 2020. De Nasdaq verloor 3,9 procent en staat nu ruim 20 procent onder het recente recordniveau.
Topman Havenbedrijf Rotterdam: ‘wereldeconomie zal gaan krimpen’ (15:31)
- Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam vreest dat een handelsoorlog door Amerikaanse importheffingen leidt tot inflatie, recessies en minder bedrijvigheid in de haven. “Uiteindelijk is het wel zo dat als iedereen elkaar handelstarieven oplegt, de hele wereldeconomie zal gaan krimpen. Dat gaat effecten hebben op handelsstromen, ook door Rotterdam”, zei hij in een interview met radiozender BNR.
- De directe gevolgen voor de handel met de VS via Rotterdam blijven beperkt, stelt Siemons. De export bedraagt 7,5 miljoen ton, waarvan een derde benzine. Energie is uitgezonderd van de Amerikaanse heffingen, legde Siemons uit. Toch hebben exporteurs van goederen ‘het best wel even zwaar’, gaf hij aan.
Europa herhaalt bereidheid onderhandelen (15:26)
- Europa heeft maandag herhaald dat het wil onderhandelen met de VS over de importtarieven, maar houdt tegenmaatregelen achter de hand.
- De Europese Unie staat vooral open voor ‘een goede deal’, zo stelt voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen. Ze voegde eraan toe dat Europese tegenmaatregelen “nog altijd op tafel” liggen.
- De voorzitter overlegt deze week met de aluminium- en staalindustrie, de auto-industrie en de farmaceutische sector. De gesprekken gaan over een reactie op Amerikaanse tarieven, versterking van de interne markt en handelsverdragen met andere landen.
Bangladesh vraagt uitstel heffingen (14:41)
- Bangladesh heeft president Trump gevraagd om drie maanden uitstel van de importheffingen van 37 procent op kleding. Het land wil in ruil meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen om banenverlies in de textielsector te voorkomen.
- Het land exporteert jaarlijks voor 7,3 miljard dollar aan kleding naar de VS.
- Volgens een verklaring van de regering schreef interim-premier Muhammad Yunus aan Trump dat Bangladesh er alles aan zal doen om diens handelsagenda te ondersteunen.
Duitse banken: Kies dialoog, geen vergelding (13:47)
- De Duitse bankensector roept de EU op om niet direct hard terug te slaan op de Amerikaanse importheffingen, maar eerst de dialoog te zoeken. Volgens directeur Heiner Herkenhoff van het Bundesverband deutscher Banken (BdB) moet de EU eerst proberen de spanningen te verminderen door in gesprek te gaan met de Amerikaanse regering.
- “Het heeft geen zin om haastig terug te slaan met extra maatregelen”, aldus directeur Herkenhoff. “Het doel moet zijn om een constructieve dialoog te blijven voeren.” Volgens hem staat de Trump-regering nog steeds open voor gesprekken en moet de EU hiervan gebruikmaken.
- Handelsministers van de EU vergaderen maandag in Luxemburg over tegenmaatregelen voor de heffingen van Trump.
JPMorgan-topman wil snelle oplossing tarieven (13:12)
- JPMorgan-topman Jamie Dimon waarschuwt dat Trumps importheffingen schadelijk kunnen uitpakken en lastig terug te draaien zijn. In zijn jaarlijkse brief pleit hij voor snelle duidelijkheid, omdat de maatregel op korte termijn de prijzen opdrijft en de economische groei zal remmen.
- “Hoe sneller deze kwestie wordt opgelost, hoe beter”, schrijft Dimon. Of de tarieven tot een recessie leiden, blijft volgens hem onzeker.
- In zijn brief wijst Dimon op tal van onzekerheden rond het nieuwe handelsbeleid, waaronder mogelijke vergeldingsmaatregelen van andere landen en de impact op de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd erkent hij dat er “natuurlijk” enkele legitieme argumenten voor de invoering van de tarieven zijn.
Beoogd bondskanselier Merz wil actie na beursklap (12:13)
- Friedrich Merz roept op tot snelle actie om het Duitse concurrentievermogen te herstellen na een forse beursdaling door Trumps importheffingen. Volgens hem moet dit onderwerp centraal staan in de coalitieonderhandelingen met de SPD.
- “De situatie op de internationale aandelenmarkten is dramatisch en dreigt verder te verslechteren. Het is voor Duitsland daarom urgenter dan ooit om zo snel mogelijk het internationale concurrentievermogen te herstellen”, zei hij in een verklaring aan persbureau Reuters.
Prominente hedgefondsmanager pleit voor uitstel importtarieven (11:15)
- De Amerikaanse zakenman en miljardair Bill Ackman roept Trump op om de handelstarieven uit te stellen. Op X schrijft Ackman dat de tarieven disproportioneel zijn. Trump voert volgens de zakenman een ‘economische kernoorlog’ die resulteert in een mondiale recessie.
- Ackman sprak zich tijdens de presidentscampagne juist uit voor een tweede termijn van Trump.
Deze bedrijven krijgen de hardste klappen (9:30)
- De hoogste dalers op de AEX zijn Prosus, AEGON en Shell. De oliemaatschappij (-7,81 procent) heeft zwaar te lijden onder de lagere olieprijzen. Chipmachinefabrikant ASML duikelde maandagochtend eveneens omlaag: -6,7 procent.
Beurzen openen diep in het rood (09:00)
- De Europese beurzen hebben het zwaar. De AEX opende 6,5 procent lager dan het slot van vrijdag. De Duitse beurs (DAX) doet het eveneens slecht met een koersdaling van 7 procent. In Frankrijk opende de CAC 6 procent lager. De teneur in Europa is hetzelfde: dieprode cijfers.
- De Japanse beurs (Nikkei) is maandag gesloten op -7,8 procent. Alle beurzen in Azië zijn dieprood gekleurd en bieden een voorbode voor wat de Europese markt te wachten staat.
Trump blijft pal achter tarieven staan (07:00)
- Trump herhaalt op zijn social mediaplatform Truth Social dat ‘tarieven iets prachtigs zijn’. Volgens de Amerikaanse president zijn tarieven de enige manier om het Amerikaanse handelstekort met China, de Europese Unie en andere landen aan te pakken.
6-4
Israël hoopt op mildere VS-importregels
- Premier Netanyahu hoopt dat de VS de importheffing van 17 procent op Israëlische goederen versoepelt. Dat heeft hij zondag gezegd in aanloop naar zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump op maandag.
- “Ik ben de eerste internationale leider, de eerste buitenlandse leider, die president Trump zal ontmoeten over deze kwestie, die zo belangrijk is voor de Israëlische economie”, aldus Netanyahu. “Er staat een lange rij leiders die dit willen doen voor hun economieën. Ik denk dat het de speciale persoonlijke band weerspiegelt, evenals de bijzondere banden tussen de VS en Israël, die in deze tijd zo cruciaal zijn.”
- Volgens Israëlische functionarissen, die anoniem spraken met persbureau Reuters, deed Trump de verrassende uitnodiging tijdens een telefoongesprek op donderdag, toen Netanyahu over de importheffingen begon.
Adviseur Trump: 50 landen willen praten over importheffingen
- Meer dan vijftig landen hebben contact opgenomen en willen met de VS onderhandelen over de importheffingen, zegt directeur Kevin Hassett van de nationale adviesraad voor economische zaken van het Witte Huis.
- “Het feit is dat landen boos zijn en vergeldingsmaatregelen nemen en trouwens ook aan de onderhandelingstafel komen”, stelt Hassett in een interview met ABC News. “Ze doen dat omdat ze begrijpen dat zij een groot deel van de heffing dragen. Ik denk dus niet dat de Amerikaanse consument er veel van zal merken.”
- Economen waarschuwen ondertussen voor inflatie en een mogelijke recessie door de hogere kosten voor importeurs.
Indonesië zoekt dialoog na VS-heffing
- Indonesië zal de Amerikaanse importheffingen van 32 procent niet vergelden, maar kiest voor diplomatie en onderhandelingen. De regering stuurt een delegatie naar de VS en zoekt meer handel met Europa als alternatief.
- ‘Deze aanpak is gekozen met het oog op de langetermijnbelangen van de bilaterale handelsrelatie, en om het investeringsklimaat en de nationale economische stabiliteit te behouden’, zei minister van Economische Zaken Airlangga Hartarto in een verklaring.
Elon Musk pleit voor vrijhandel VS-Europa
- Elon Musk pleit voor een vrijhandelszone tussen de VS en Europa zonder importheffingen en meer arbeidsmobiliteit tussen beide continenten. Dat zei hij tijdens een video-optreden op een congres van de Italiaanse partij Lega in Florence.
- “Uiteindelijk hoop ik dat er overeenstemming komt dat zowel Europa als de Verenigde Staten idealiter, in mijn ogen, naar een situatie zonder tarieven zouden moeten gaan”, zei Musk in gesprek met Lega-leider Matteo Salvini.
- Ook sprak Musk de hoop uit op meer bewegingsvrijheid tussen de VS en Europa. “Als mensen in Europa of Noord-Amerika willen werken, zou dat volgens mij moeten kunnen”, zei hij, waaraan hij toevoegde dat hij dit ook heeft geadviseerd aan Trump.
5-4
Trump reageert: Handelsoorlog wordt ‘economische revolutie’
- Donald Trump verdedigt zijn nieuwe importheffingen als het begin van een “economische revolutie” voor de VS, ondanks zware beursverliezen. Dat doet hij op zijn socialemediaplatform Truth Social. “Houd vol, het wordt niet makkelijk, maar het eindresultaat zal historisch zijn”, schrijft hij.
- Volgens Trump zullen banen en bedrijven in ongekende mate terugkeren naar Amerika. China sloeg direct terug met eigen tarieven, maar Trump stelt dat zij veel harder worden getroffen. “Zij, en veel andere landen, hebben ons zeer slecht behandeld.”
Netanyahu eerste leider bij Trump sinds invoering heffingen
- Benjamin Netanyahu is de eerste buitenlandse leider die met Trump onderhandelt over de nieuwe importheffingen. Dat bevestigen Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Israël kreeg op Trumps ‘Liberation Day’ een tarief van 17 procent opgelegd. Maandag wordt Netanyahu in het Witte Huis verwacht; ook Iran en Gaza staan op de agenda.
- Experts spraken tegenover nieuwssite Times of Israel de verwachting uit dat de regering van Netanyahu zal proberen om dat percentage omlaag te krijgen. De VS zijn voor Israël de grootste handelspartner.
ECB-bestuurder vreest voor einde vrijhandelstijdperk
- ECB-bestuurslid Isabel Schnabel waarschuwt dat het tijdperk van vrije wereldhandel ten einde kan komen door de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Schnabel verklaarde tijdens een zakelijke conferentie in Italië dat het niet om bevrijding gaat, maar mogelijk een einde aan de wereldwijde vrijhandel.
- Over Trumps bewering dat de EU is opgericht “om de VS te naaien” zei Schnabel: “De EU is niet opgericht om de VS te naaien, maar om juist te zorgen voor welvaart voor Europa. Het beste antwoord op de geopolitieke verschuivingen die we meemaken, is om Europa sterker te maken.”
Koper zakt onder grens van 9000 dollar per ton
- De koperprijs is deze week met ruim 10 procent gedaald, de grootste daling sinds het begin van de coronapandemie. De prijs staat nu op de Londense metalenmarkt op ongeveer 8.780 dollar per ton. Vorige maand steeg de prijs juist nog tot meer dan 10.000 dollar, het hoogste niveau sinds oktober.
- Beleggers vrezen dat Trumps importheffingen en Chinese tegenmaatregelen leiden tot een wereldwijde recessie, wat de vraag naar koper drukt. Ook andere metalen zoals aluminium, nikkel en tin zakten fors in waarde.
Italië dringt aan op de-escalatie in handelsoorlog
- De Italiaanse minister Giancarlo Giorgetti roept op tot kalmte nu Trump de handelsoorlog met Europa opnieuw aanwakkert. “Een politiek van tegenheffingen voorkomen moet worden, want dat is schadelijk voor iedereen en vooral voor ons,” zei hij op een zakelijk forum bij Milaan.
- Italië heeft een groot handelsoverschot met de VS en exporteert veel machines, modeproducten, drank, levensmiddelen, chemicaliën en farmaceutische producten naar Amerika. Volgens Giorgetti moet de EU inzetten op economische steun, niet op escalatie.
Times: Jaguar Land Rover stopt tijdelijk export naar VS
- Jaguar Land Rover pauzeert de export naar de VS vanwege Trumps nieuwe invoerheffing van 25 procent op buitenlandse auto’s, meldt The Times. Het autobedrijf onderzoekt de impact van de maatregel.
- In het boekjaar dat in maart werd afgesloten, verkocht JLR – eigendom van het Indiase Tata Motors – bijna een kwart van zijn auto’s in Noord-Amerika. In totaal verkocht het merk wereldwijd ruim 431.000 auto’s. In de VS ligt nog een ruime voorraad voertuigen die niet onder de nieuwe heffing vallen.
Nikkei: Nissan overweegt productieverplaatsing, Japan wil in gesprek
- Japanse automaker Nissan overweegt de productie van SUV’s te verplaatsen van Japan naar de VS om Amerikaanse importheffingen te omzeilen, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei. Het gaat om het in de VS populaire model Nissan Rogue. Die wordt nu deels in Japan gebouwd, maar zou volledig uit Tennessee kunnen komen. Volgens Nikkei verkocht Nissan vorig jaar circa 920.000 auto’s in de VS, waarvan ongeveer 16 procent werd geïmporteerd.
- Japanse premier Shigeru Ishiba noemt de importheffingen ‘een nationale crisis’ en wil hierover in gesprek met Trump. Volgens mediaberichten wil hij volgende week een telefoongesprek met Trump plannen om te praten over de heffingen. De VS hebben naast autoheffingen ook tarieven van 24 procent opgelegd voor andere goederen uit Japan.
Republikein wil importheffingen Trump blokkeren
- Republikeins afgevaardigde Don Bacon gaat een wetsvoorstel indienen in het Huis van Afgevaardigden om zo het Congres de macht te geven om importheffingen van Trump te blokkeren. Hoewel de kans op goedkeuring klein is, laat het voorstel zien dat er onder Republikeinen zorgen zijn over Trumps economische koers. In de Senaat bestaat steun voor een vergelijkbaar plan dat nieuwe heffingen na 60 dagen parlementaire goedkeuring vereist.
4-4
EU dringt aan op nieuwe handelsdialoog met VS
- De Europese Unie wil zinvolle handelsgesprekken met de VS, maar blijft bereid haar belangen te verdedigen. Eurocommissaris Maroš Šefčovič noemde de Amerikaanse importheffingen op X ‘schadelijk en ongerechtvaardigd’. Hij voerde vrijdag een twee uur durend gesprek met de Amerikaanse minister voor Handel Howard Lutnick en handelsgezant Jamieson Greer.
- “Ik was duidelijk: de importtarieven van de VS zijn schadelijk, ongerechtvaardigd”, meldde de Eurocommissaris. Hij voegde eraan toe dat de handelsrelatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten “een verse aanpak nodig heeft”. De EU overweegt vergeldingsmaatregelen tegen de nieuwe tarieven.
Trump meldt bereidheid Vietnam tot handelsgesprek
- Vietnam wil met de VS onderhandelen over het schrappen van importheffingen op Amerikaanse producten, melden staatsmedia. President Trump kondigde een tarief van 46 procent aan op Vietnamese producten, waaronder kleding en schoenen. Trump beweerde op Truth Social dat de Vietnamese leider To Lam tijdens een telefoongesprek hem beloofde om de Vietnamese importheffingen volledig te schrappen.
Het kabinet reageert op de handelsoorlog
- Het kabinet pleit voor terughoudendheid na Trumps importheffingen en wil inzetten op onderhandelingen. Tegelijk wordt gewerkt aan scenario’s en mogelijke tegenmaatregelen. De zorgen gaan vooral over Chinese producten die nu mogelijk Europa overspoelen.
- Premier Dick Schoof heeft contact met Brussel en Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. “Er is veel eensgezindheid om niet terecht te komen in een tunnel van reactie op reactie”, zegt Schoof.
- Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV): “We moeten niet ronkend gaan reageren met enorme tegentarieven en met de spierballen gaan rollen.”
Op de beurzen gaat zo’n 3,1 biljoen dollar in rook op
- In diverse landen kelderen de beurzen. Er is in totaal ongeveer 3.000 miljard euro dollar in rook opgegaan. Een eerste prognose laat zien dat de Amerikaanse beurzen de meeste marktwaarde verliezen: omgerekend zo’n 2.500 miljard euro.
Olieprijzen dalen snel door handelsoorlog
- Door de vrees voor een dalende vraag naar olie, is de olieprijs vandaag sterk gezakt. Om 16.00 uur gaat het al om 8 procent.
Verkoopgolf op de Amerikaanse beurs
- In navolging van de Chinese aankondiging van importtarieven op Amerikaanse producten, zijn beleggers een verkoopgolf begonnen. De Dow Jones zakt 2,9 procent, de Nasdaq 3,7 procent.
Handelsoorlog: Canada reageert met wederzijdse heffing op auto’s
- Nadat Trump de importheffing van 25 procent aankondigde op buitenlandse auto’s, kondigt Canada een gelijk tarief aan op Amerikaanse auto’s. De buurlanden hebben een grote onderlinge handel in auto’s.
Nederlandse industrie roept om onderhandelingen
- Ondernemersorganisatie FME wil dat de Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten over de aangekondigde handelstarieven. De belangenorganisatie voor de Nederlandse technologische industrie vreest grote verliezen. De Verenigde Staten zijn een belangrijke handelspartner van de industrie.
China reageert op handelsoorlog
- Als reactie op de handelsoorlog die Trump heeft ontketend, komt China met importtarieven van 34 procent op Amerikaanse producten. Die gaan 10 april in.
3-4
Handelsoorlog: Beurzen staan op rood
- De Nederlandse beursindex AEX staat op rood, de ochtend nadat Trump de handelsoorlog aankondigde.
- Ook de Amerikaanse beurzen Dow Jones en Nasdaq openen in het rood na Liberation Day.
- De Amerikaanse dollar daalt in waarde, als reactie op de importtarieven.
2-4
‘Liberation Day’, het begin van een wereldwijde handelsoorlog
- Tijdens een persconferentie laat Trump een lijst zien met alle landen die een handelstarief kunnen verwachten. Ook de Europese Unie staat erop. Wanneer het importtarief van 20 procent ingaat, is nog onbekend. Cambodja krijgt met 49 procent het hoogste importtarief tot nu toe.
- Hoewel Canada en Mexico niet op de lijst staan, krijgen ook deze landen te maken met importtarieven van 25 procent.
- China kan producten met een waarde van minder dan 800 euro niet langer zonder heffing exporteren naar de Verenigde Staten. Voorheen hadden deze producten een uitzonderingpositie. Volgens Trump wordt er met deze producten vaak drugs meegesmokkeld, zoals het zeer verslavend fentanyl.