De verkiezingen zijn nog ver, maar in de swing states is het nu al spannend

01 mei 2024Leestijd: 3 minuten
Beide presidentskandidaten voeren intensief campagne in cruciale swing states, zoals Pennsylvania. Foto's via ANP.

De Amerikaanse verkiezingen in november dit jaar komen langzaam maar zeker dichterbij. De swing states tonen een lichte voorkeur voor Trump, maar dat zegt lang niet alles.

Alles wat u moet weten over deze cruciale staten heeft EW op een rijtje gezet.

  1. Wat zijn swing states?

  2. Welke staten zijn swing states?

  3. Wat zijn bepalende swing states dit jaar?

In de Verenigde Staten is het aantal stemmen dat een presidentskandidaat haalt niet het belangrijkst, maar de plaats waar de kandidaat stemmen wint. Zo kon Donald Trump in 2016 president worden met 46,1% van de stemmen. Hij won weliswaar niet de ‘popular vote’ (de meerderheid), maar wel voldoende kiesmannen in de juiste staten.

Er zijn in Amerika ongeveer twintig ‘rode’ staten, waar altijd Republikeins gestemd wordt. Deze staten zijn opgeteld goed voor ongeveer 125 kiesmannen. De grootste staat die dit jaar hoogstwaarschijnlijk in Republikeinse handen valt, is Tennessee. Die staat is goed voor elf kiesmannen.

In de Verenigde Staten zijn daartegenover ongeveer vijftien ‘blauwe’ staten: hier wordt eigenlijk altijd op de Democraten gestemd. Deze staten zijn opgeteld goed voor ongeveer 200 kiesmannen. Californië is de grootste staat waar de Democraten er ook dit jaar waarschijnlijk met de winst vandoor zullen gaan. De staat is goed voor 54 kiesmannen.

1. Wat zijn swing states?

De uitslag in de ‘rode’ en ‘blauwe’ staten is natuurlijk niet zo spannend. Echt interessant wordt het ook dit jaar in de ongeveer vijftien ‘paarse’ swing states (kantelstaten). Dit zijn staten waar geen meerderheid van kiezers bestaat die bij voorbaat een uitgesproken voorkeur heeft voor een bepaalde partij.

Presidentskandidaten voeren in deze staten intensief campagne om er een meerderheid achter zich te krijgen.

2. Welke staten zijn swing states?

Dat verandert soms in de loop der jaren. Zo werd Californië vroeger gezien als swing state, maar stemt het tegenwoordig standaard Democratisch.

De volgende staten worden tegenwoordig gezien als swing state:

Er zijn ook een aantal ‘milde’ swing states waar meestal een van de twee partijen wint, maar waar die winst niet bij voorbaat vaststaat:

3. Wat zijn bepalende swing states dit jaar?

De belangrijkste swing states zijn die staten waar Joe Biden en Donald Trump elkaar nauw ontlopen in de peilingen. Staten waar het er het meest om zou gaan spannen als er nu verkiezingen zouden zijn, zijn Michigan, Arizona, Pennsylvania en Wisconsin.

Trump zou in deze staten volgens recente peilingen nipt winnen, behalve in  Michigan: daar zou juist Biden Trump op het nippertje weten te verslaan. Iets minder spannend (maar nog erg onzeker zo ver voor de verkiezingen) zijn de peilingen in swing state Georgia, waar Trump ongeveer tien procent voorloopt op president Biden.

Tegelijk is Biden over het algemeen een stuk populairder dan Trump onder stemmers die waarschijnlijk ook daadwerkelijk naar de stembus zullen gaan.

Trump zal zijn achterban de komende tijd dus moeten overtuigen om naar de stembus te komen, terwijl Biden zijn nipte achterstand in veel ‘paarse’ staten zal moeten inlopen om zeker te zijn van de winst.

Een ding is zeker: de strijd is nog lang niet gestreden.

Lars Jacobusse
Lars Jacobusse (1996) is sinds 1 juli 2023 webredacteur van EW.
Lees meer
Lars Jacobusse