Premium Lock Kabinet en Kamer moeten veel zuiniger aan doen

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Foto: Sem van der Wal/ANP

Hoge lastendruk en hoge uitgaven werken op termijn fnuikend voor de economie, waarschuwt het Centraal Planbureau. Dus kabinet en Kamer, doe graag wat zuiniger aan, schrijft Jeroen van Wensen.

De maart-raming van het Centraal Planbureau (CPB) bevat weinig opbeurend nieuws over de overheidsfinanciën. Dit jaar blijft het begrotingstekort nog net onder de 3 procent, maar dat komt doordat de overheid het geld voor geplande uitgaven niet krijgt uitgegeven. Personeel voor de talloze vacatures in de publieke sector valt niet te vinden. Wapentuig om het leger te versterken, is uitverkocht. En ga zo maar door.

Staatsschuld loopt op tot boven 60 procent

Maar aan deze zogenoemde onderuitputting komt binnenkort een einde, raamt het CPB, en de jaarlijkse begrotingstekorten lopen daarna snel op tot boven de 3 procent. Tegen 2030 komt de staatsschuld uit op ruim 60 procent van het nationaal inkomen (dat wat burgers en bedrijven van een land in een jaar samen verdienen), flink meer dan de comfortabele 48 procent van dit jaar.

Een van de grote boosdoeners is de neiging van het kabinet om politieke conflicten af te kopen met geld. Het maakte tientallen miljarden vrij om het stikstofdossier op te lossen, nog eens vele miljarden gaan naar het overbodige prijsplafond voor de energierekening.

Collectieve lasten zo hoog als in 1994

Die dure plannen financiert de overheid niet alleen met een hogere staatsschuld. Ook de belastingen lopen stevig op. In 2030 komen de collectieve lasten uit op bijna 40 procent van het nationaal inkomen. Dat gebeurde voor het laatst in 2020, door de financiële steun aan bedrijven tijdens de coronapandemie. Voor de voorlaatste keer moeten we terug naar 1994.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw