Toch mogelijk verlichting Griekse schuld

Dijsselbloem ziet wel wat in schuldverlichting, iets waar Tsipras op hoopt Foto: EPA

De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan het de Grieken misschien toch makkelijker maken. De partijen bespraken vrijdag voor het eerst schuldverlichting voor Griekenland.

De gesprekken over economische hervormingen in Griekenland gingen vrijdag van start in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. De eurogroep wil dat Griekenland laat zien dat het serieus aan het bezuinigen is, anders krijgt het land geen toegang tot de volgende vijf miljard euro uit het reddingspakket dat afgelopen zomer werd overeengekomen.

Onbespreekbaar

Syp-Wynia-76x76Syp Wynia: Schuld van Griekenland is voor een groot deel al cadeau gedaan

Het IMF weigert mee te betalen aan het volgende deel, tenzij er schuldverlichting komt voor de Grieken. De organisatie vreest dat zonder tegemoetkoming van de crediteuren de Griekse staatsschuld te hoog oploopt.

Veel EU-landen zijn daar juist tegen: vooral Duitsland heeft verlichting van de schuld ‘onbespreekbaar’ verklaard. Toch is het volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) nu wel een optie.

‘Schuldkwijtschelding wordt door de ministers in de eurogroep echt niet gesteund,’ zegt hij in een interview met Nieuwsuur. ‘Maar schuldverlichting, als het echt nodig blijkt, is wel een optie.’

1785612-1 (1)Lees ook: Dit moet u weten over de Griekse schuldenmarathon

Minder rente

In het geval van schuldverlichting hoeft Griekenland minder of geen rente te betalen over het bedrag dat wordt uitgeleend door de geldschieters. Ook zouden de Grieken langer de tijd hebben om het geld terug te betalen.

De Griekse premier Alexis Tsipras hoopt dat het terugbetalen van de schuld makkelijker wordt gemaakt. In het Griekse parlement ondervindt Tsipras juist veel weerstand, voor pensioenhervormingen en belastingverhogingen is weinig steun.

Houdbaar

De crediteuren vinden wel dat eerst moet worden bewezen dat schuldverlichting echt nodig is voor Griekenland om te overleven. Volgens Dijsselbloem kan een faillissement worden voorkomen als voldoende bezuinigingen worden doorgevoerd.

‘Als de Grieken voldoende leveren, dan wordt die schuld al een stuk beter houdbaar,’ zei Dijsselbloem. De rente die Griekenland moet betalen over het leengedeelte van het reddingspakket is al heel laag, en Tsipras heeft eigenlijk al heel veel tijd van de geldschieters gekregen, aldus de minister.

De gesprekken worden volgende week donderdag hervat. Dan wordt er vooral kritisch naar de economische hervormingen van Griekenland gekeken, en hopen het IMF, de EU en Tsipras het eens te worden over de volgende betaling.