De Nederlandse hulporganisatie Solidaridad is opgedoken in de omstreden Panama Papers. De organisatie heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma’s.
Dat schrijven Trouw en het Het Financieele Dagblad zaterdag.
Labyrinth
Het van oorsprong Nederlandse Solidaridad is onder meer bekend van het Fair Trade keurmerk Max Havelaar, en betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Hiermee hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.
Volgens Elsevier Jean Dohmen: ‘Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk’
Vanaf 2009 zette de stichting firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. ‘Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien,’ zegt directeur Nico Roozen tegen het FD.
Solidaridad betaalt als goed doel in Nederland al geen belasting. Directeur Roozen doet dat ook in het buitenland liever niet. Volgens Roozen was het handig om organisaties op te richten op andere continenten, omdat je zo ook in aanmerking kunt komen voor fondsen en beurzen die in Nederland onbereikbaar zijn.
Transparantie
Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat niet op de hoogte was van de schimmige constructie, gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen. Transparantie is daarbij een belangrijke norm voor ngo’s, omdat donateurs vanzelfsprekend willen weten waar hun geld heen gaat. Solidaridad lijkt nu weinig openheid te geven, zegt een CBF-woordvoerder. ‘Wij hebben al aangegeven dat dit anders moet’.
Lees ook Panama Papers: wie staat erin? En nog vier andere vragen
Jaarlijks komen miljoenen aan Nederlands ontwikkelingsgeld en donaties van onder meer de Nationale Postcode Loterij terecht bij Solidaridad. Naast het CBF wist ook het ministerie van Buitenlandse Zaken niets van de Panamese constructie. Het is ook nog niet bekend of er nog andere Nederlandse hulporganisaties met eenzelfde soort constructie in de Panama Papers staan.
Het onderzoek naar belastingparadijzen kwam afgelopen maandag in het nieuws. Het gaat om een wereldwijd samenwerkingsverband van kranten, waaronder de Nederlandse dagbladen Trouw en het FD. Tijdens het onderzoek werden meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de zogenoemde ‘Panama Papers’ bestudeerd.
De gegevens kwamen voort uit een van de grootste datalekken ooit. Er werd in totaal 2.6 terabyte aan informatie gehaald uit de interne database van Mossack Fonseca & Co., een advocatenkantoor in Panama-stad.