Dijsselbloem tegen plan Deutsche Bank: ‘Onbespreekbaar’

Dijsselbloem ziet geen 'acute crisis' in Italië - bron:ANP

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet helemaal niets in de voorstellen van de Deutsche Bank om opnieuw veel overheidssteun, zo’n 150 miljard euro, in noodlijdende banken te steken. Hij zal zich er naar eigen zeggen flink tegen verzetten.

Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep, wil dat bankiers nu eens leiderschap tonen, en de verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten niet te snel hun oren laten hangen naar overheden, als hun financiële instellingen in gevaar dreigen te komen.

‘Ik vind het een probleem dat sommige bankiers zo eenvoudig zeggen dat ze overheidsgeld nodig hebben om hun problemen op te lossen. De banken hebben leiders nodig die zelf de problemen oplossen,’ zei hij vlak voor overleg met zijn collega’s in Brussel, waar hij de eurogroep voorzit. Een thema dat hoogstwaarschijnlijk aan bod zal komen, zijn de donkere wolken die zich samenpakken boven de Italiaanse bankensector.

Problemen bij Italiaanse banken

Dijsselbloem wil er vooral voor waken dat de belastingbetaler de rekening betaalt. Overheidsgeld om banken te ‘herkapitaliseren’ zorgt voor ‘dat we de belastingbetaler treffen en opnieuw de staatsschuld verhogen in landen die toch al zwaar in de schulden zitten’.  Zondag stelde topeconoom David Folkerts-Landau van Deutsche Bank voor om 15o miljard euro te stoppen in noodfonds om banken te kunnen redden.

Op die manier moet worden vo0rkomen dat problemen bij Italiaanse financiële instellingen zich als een olievlek uitbreiden naar de rest van Europa. Hierdoor zou een nieuwe bankencrisis kunnen ontstaan, met alle desastreuze gevolgen van dien. De EU moet volgens Folkerts-Landau dus nu ingrijpen, en met geld over de brug komen – een oproep die Dijsselbloem dus duidelijk in het verkeerde keelgat is geschoten. Er is volgens hem geen sprake van een ‘acute crisis’. ‘We zijn op de hoogte van de problemen bij de Italiaanse banken, dus het is geen nieuw issue voor ons.’

Werken aan voorzorgsmaatregelen

Intussen probeert ook Italië zelf de boel te sussen. Volgens minister van Financien Carlo Padoan komt het hele onderwerp over de banken in zijn land vandaag in elk geval niet op tafel. Wel onderhandelt Italië op dit moment met de Europese Commissie over ‘voorzorgsmaatregelen’. Die zullen alleen worden ingezet als het echt noodzakelijk is, aldus Padoan.  ‘We werken eraan.

In Europa wordt de angst dat er weer een crisiszomer aan zit te komen, steeds groter, vooral door de situatie in Italië. De Italiaanse banken hebben voor 350 miljard slechte leningen, of oninbare leningen, uitstaan. Dit zijn leningen die niet of deels worden terugbetaald.

In Italië wordt een vijfde van alle leningen niet volledig afbetaald. In Europa hebben banken gemiddeld 5,6 procent vaan slechte rekeningen uitstaan. Door de Brexit hebben banken op de beurs behoorlijke klappen opgelopen. Italiaanse banken, met hun hoge aandeel slechte leningen van hun totale portefeuille, zijn extra kwetsbaar.