De Britse premier Theresa May is in opspraak gekomen door gelekte geluidsopnames. De premier waarschuwde in mei voor de desastreuze economische gevolgen van een Brexit, terwijl ze als premier optimistisch zegt te zijn over het Britse vertrek uit de EU.
Dit schreef Boris Johnson in geheime anti-Brexit-column voor referendum
‘Brexit is Brexit,’ luidt de nieuwe slogan van de premier. ‘En we gaan ervoor zorgen dat Brexit voor iedereen werkt.’ Dat May zich voor het referendum had aangesloten bij het ‘Remain’-kamp wuift ze vaak weg: ze wil vooruit kijken, en een optimale deal voor Groot-Brittannië klaarspelen.
‘Economische argumenten zijn duidelijk’
Voor het referendum was May ook niet zeer actief tijdens de campagne, althans in het openbaar. Nu blijkt dat ze tegen bankiers van Goldman Sachs, in de City, het financiële hart van Londen, een ander verhaal vertelde. In mei, een maand voor het referendum, waarschuwde ze dat het Britse lidmaatschap aan de Europese Unie en de gemeenschappelijke markt een van de belangrijkste redenen is dat bedrijven investeren in Londen. Dat blijkt uit de tapes die de Britse krant The Guardian publiceerde.
‘Volgens mij zijn de economische argumenten duidelijk,’ aldus May. ‘Volgens mij is onze deelname aan een handelsunie van 500 miljoen consumenten wel degelijk significant voor ons. Ik denk dat we op een probleem zullen stuiten omdat heel veel mensen die hier willen investeren, dat doen omdat Groot-Brittannië deel uitmaakt van de Europese Unie.’
Veiligheidsmaatregelen
‘Als we geen lid waren van de EU, denk ik dat heel veel bedrijven zouden denken dat ze liever deelname aan de Europese markt zouden ontwikkelen dan aan de Britse markt.’ Duidelijke economische voordelen dus, aldus May. Daarnaast stelde de premier dat Groot-Brittannië als EU-lid ook profijt heeft van veiligheidsmaatregelen. ‘We hebben als lidstaat zeker meer mogelijkheden om onze veiligheid te beschermen.’
Je hebt een harde en zachte Brexit. Maar wat is het verschil?
In de aanloop naar het referendum bleef May relatief neutraal, tot ergernis van een groot aantal Conservatieven in het ‘remain’-kamp. Een van haar partijgenoten suggereerde zelfs dat de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken een ‘spion van de vijand’ zou zijn. Haar uitlatingen tijdens de Goldman Sachs-speech liet ze een veel sterker anti-Brexit-geluid.