Het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU, het zogenoemde CETA-verdrag lijkt verder weg dan ooit. Vrijdag klapten de onderhandelingen, omdat Wallonië zich maar bleef verzetten.
Door de vasthoudendheid van de Walen – hun harde ‘Non’ zou de Canadese minister van Handel Chrysta Freeland bijna tot tranen hebben gebracht- en de gestaakte gesprekken leek een handtekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel geen haalbare kaart meer.
Ze liep gisteren teleurgesteld weg van de onderhandelingstafel. ‘De EU is blijkbaar niet in staat om internationale akkoorden te sluiten,’ zei ze.
Laatste, beslissende gesprekken
Maar er is nu toch hoop dat het alsnog goed komt met het CETA-verdrag. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz gaat zich er persoonlijk mee bemoeien, zegt hij op Twitter. Hij knoopt een gesprek aan met de Waalse premier Paul Magnette, net als Schulz een socialist.
I’ll be meeting @cafreeland tomorrow morning at 7:30 and @PaulMagnette at 9:00 in #EP to revive #CETA talks. We can’t stop at last mile
— EP President (@EP_President) 21 oktober 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Ik doe dit niet voor mijn lol’
De man die hij moet zien in te palmen, Magnette dus, zei vrijdag nog dat hij dit verdrag niet voor ‘zijn lol’ blokkeert. ‘Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen.’ Toch was hij verbaasd over het opstappen van de Canada. ‘Ik had toch nog goede hoop eruit te komen.’
Zijn halsstarrige ‘nee’ zorgt evenwel voor verbijstering. Om het in perspectief te plaatsen: Wallonië heeft 3,5 miljoen inwoners, op zo’n 500 miljoen in de hele EU. Maar ja, het federale België heeft de instemming van het Waalse parlement nodig. De Walen vrezen onder meer dat ‘agressieve’ Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA.
Nederland was al akkoord
Een meerderheid van de Tweede Kamer ging begin oktober akkoord met het invoeren van CETA. De coalitiepartijen kregen steun van D66 en het CDA, ondanks het verzet van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en SGP. Het kabinet onderstreept vooral het feit dat 99 procent van de importtarieven worden geschrapt tussen Canada en de EU.
Het zou volgens de partijen 12 miljard euro aan extra welvaart opleveren, en 150.000 banen creëren binnen de EU. Ook zouden de EU en Canada een sterker front kunnen vormen tegen bijvoorbeeld de Chinezen. Maar er bestaat ook veel verzet tegen, net als tegen TTIP, het akkoord dat Amerika met de EU wil sluiten, en dat vaak in een adem wordt genoemd met CETA.