Harde woorden van Belgische politici na het ‘nee’ van de Walen tegen handelsakkoord CETA. De Waalse regering zorgt voor de afbrokkeling van het Europese project, aldus vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.
Lees ook: wat u moet weten over ‘Canadese TTIP-variant’ CETA
‘Ik hoop dat sommigen hun gezond verstand terugvinden,’ zegt De Croo. ‘Als we nu de grootste eurosceptici worden, moet je weten dat we de afslag richting Europese afbrokkeling nemen.’ De vicepremier haalt flink uit naar de Waalse socialistische premier Paul Magnette van de Parti Socialiste.
‘Gijzeling van 500 miljoen Europeanen’
Hij noemt de actie van de Walen een ‘gijzeling’ van Europa. ‘Ik heb de indruk dat Magnette een politiek spelletje maakt en dit verdrag als zijn speeltje ziet. Je kan niet met 4 miljoen inwoners 500 miljoen Europeanen gijzelen.’ Daarnaast ligt het verdrag volgens De Croo al twee jaar klaar: ‘Vanuit Wallonië zijn er nooit vragen geweest.’
De Waalse socialisten zijn ‘linkser dan Syriza,’ zegt Bart De Wever, voorzitter van de rechtse partij N-VA. ‘De PS beschadigt na Vlaanderen nu ook Europa en de wereldhandel.’ Wallonië voert geen handel met Canada, terwijl Vlaanderen dat wel doet, stelt de politicus. ‘Democratie dicteert dat je de gevolgen draagt van je eigen gedrag. Het is gemakkelijk je te profileren als je zelf geen handel met het land in kwestie voert.’
Zorgen over openbare diensten en landbouw
Maandag gaf Magnette aan niet akkoord te gaan met het omstreden handelsakkoord CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Magnette maakt zich vooral zorgen over de invloed die het verdrag zal hebben op de Belgische openbare diensten en de landbouw. Ook is hij bang dat Canadese multinationals het arbitragesysteem zullen misbruiken, waardoor de macht van de bedrijven te groot wordt.
Walen wijzen CETA af, maar Tusk houdt hoop: ‘Er is nog tijd’
De Canadese handelsminister Christina Freeland, is teruggekeerd naar Canada. ‘De EU is blijkbaar niet eens in staat internationale akkoorden te sluiten,’ zei de politicus. Maar Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, en Raadsvoorzitter Donald Tusk, geven de moed niet op. Op donderdag zou de Canadese regering naar Brussel komen. Voor die tijd zou een akkoord moeten worden bereikt, en een handtekening onder de overeenkomst komen.