Waarom de beurskoersen woensdag in eerste instantie heftig reageerden op de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president, is logisch. Beleggers en handelaren hielden er namelijk niet echt rekening mee dat de Republikein wel eens echt het Witte Huis zo betreden.
Hillary Clinton – zij zal het wel even gaan doen, was de overtuiging. Toen de race toch heel anders verliep dan gedacht, brak er paniek uit.
Miljarden aan beurswaarde verdampt
Want net als na het Brexit-referendum in juni, daalden de beurzen meteen na Trumps overwinning flink. Beleggers probeerden hun aandelen massaal te verkopen. Maar al vrij snel bleek dat de paniek nergens op was gegrond. De koersen vonden hun weg terug naar boven. Donderdag zetten de Aziatische markten – die de handelsdag vanwege het tijdsverschil altijd openen – de opmars voort.
De toonaangevende Nikkei-index in Tokio steeg 6,7 procent tot 17.344,42 punten. Bedrijven die een dag eerder flink onderuit gingen, waardoor miljarden aan beurswaarde verdampten, hoorden nu bij de winnaars. Zo gingen autofabrikanten Toyota (plus 6 procent), Mazda (plus 4,8 procent), en computergigant Nintendo (plus 6,5 procent) sterk omhoog.
Verzoenende toon van Trump
In Hongkong won de Hang Seng donderdag tussentijds 2 procent. ‘Gisteren waren de investeerders nog risicomijdend,’ zegt een Japanse beursexpert tegen BBC News. ‘Maar toen ze zagen dat Amerikanen optimistisch waren en de markt aanjoegen, wilden ze geen tijd meer verspillen en besloten ze hun positie te veranderen.’ De Dow Jones-index sloot gisteren met enorme winst. Ook de Amsterdamse beurs kleurde vandaag groen. De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1 procent hoger op 458,81 punten. Aegon bleek onder de hoofdfondsen met 14 procent de grootste stijger.
Dat komt vooral doordat de situatie op de Europese en Amerikaanse beurzen. De verzoenende toon die de kersverse gekozen president aansloeg in zijn overwinningstoespraak, deed de gemoederen wat bedaren. Bovendien is de verwachting dat Trumps aangekondigde investeringen in de infrastructuur – die er in Amerika belabberd bijligt – een flinke impuls aan de economie zullen geven. Ook de kolen, staal, – en defensie-industrie profiteert. Meteen na de zege van Trump stegen deze branches fors.