Na ‘langdurig verhoor’ is de voormalig Ahold-bestuurder Peter Wakkie weer vrijgelaten door de politie in Madrid. Wakkie werd verhoord naar aanleiding van een onderzoek naar ‘dubieuze betalingen’ in een bedrijf dat is gelinkt aan het Spaanse concern waar hij interim-bestuurder is.
De zakenman en advocaat werd ervan verdacht onderzoek te blokkeren naar vermeende verduistering van miljoenen via een dochterbedrijf van de Russische tak van het telecombedrijf Zed+. Na een ruzie tussen de Russische en Spaanse bestuurders, greep de Ondernemingskamer in en benoemde Wakkie tot bestuurslid.
Waarom Wakkie werd opgepakt: onderzoek naar dubieuze betalingen
Werden miljoenen weggesluisd?
Spaanse autoriteiten onderzoeken de betalingen die van Zed+ via dochterbedrijf Grupo Tema en het bedrijf Vstrecha bij Funbox terecht zijn gekomen. De eigenaar van het bedrijf Funbox is Alexander Kolokotsev, de Russische minister van Binnenlandse Zaken.
Zed+ is een Russisch/Spaans telecombedrijf met ZED Worldwide als Spaanse tak en het Russische Temafon als Russische aandeelhouder. Het bedrijf is actief in zo’n 60 landen en draaide in 2015 een omzet van zo’n 400 miljoen euro.
Welke rol Wakkie bij de affaire zou hebben gespeeld, is onduidelijk. Wel wordt de advocaat een vertrouweling genoemd van Michail Fridman, een Russische multimiljardair en de op een na rijkste persoon in Rusland. ‘Totale onzin,’ zegt de advocaat van Wakkie tegen Quote. ‘Peter is aangesteld als onafhankelijk bestuurder die niet gebonden is aan welke partij dan ook … Hij heeft dus geen enkele verhouding met die Fridman: hij heeft hem zelfs nooit ontmoet.’
Speculatie: ‘Pérez zat achter aanhouding’
Ondertussen maken de tussen Russische en Spaanse bestuurders elkaar constant verwijten. Nadat topman Javier Pérez Dolset van Zed+ werd geschorst in februari vorig jaar, zou hij onderzoek hebben aangevraagd naar activiteiten binnen Temafon, de Russische aandeelhouder van ZED Worldwide.
Advocaat Sinninghe Damsté van Zed+ liet doorschemeren Pérez ervan te verdenken achter de aanhouding te zitten. ‘Met het mes op de keel’ zou hij zeggen dat de Spanjaarden verantwoordelijk zijn voor de aanhouding. Op vrijdag 20 januari wordt de aandeelhoudersvergadering van ZED Worldwide gehouden. Daarbij zou Pérez kunnen worden ontslagen.
‘Als het aan Plenata ligt, wordt Pérez de deur gewezen,’ stelt Marcel Evers, de raadsman van Planeta, een grote aandeelhouder van ZED Worldwide. ‘Wakkie is door Javier Pérez naar Madrid gelokt voor een vermeende bespreking over een bieding.’
Volgens Evers had de bespreking ‘niets om het lijf’ en de advocaat is er zelfs van overtuigd dat een journalist van de onlinekrant El Confidencial in het complot zat: snel na de aanhoudingen werd een stuk online geplaatst. ‘Een dergelijke publicatie kun je niet in een paar minuten doen en moet dan op voorhand zijn voorbereid,’ beweert Evers.